Habsburg Eduárd: Keresztény ország vagyunk, ezért segítünk a hittársaknak
SZEMlélek 2016. szeptember 07.

Habsburg Eduárd: Keresztény ország vagyunk, ezért segítünk a hittársaknak

Külföldön is felfigyeltek a magyar kormány példaértékűnek szánt lépésére. „Magyarország példát állít Európa és a világ elé”, írja egy nemzetközi katolikus hírportál, a Crux, a napokban hazánkban létrehozott keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság kapcsán.

A frissen létrejött államtitkársággal több mint 900 millió forintot különítettek el a Közel-Keleten és a világban üldözést szenvedő keresztények megsegítésére.

Nemcsak humanitárius gesztusként, de az európai menekült válság egyik megoldásaként is működhet a magyar kormány kezdeményezése, írja a Crux.

Magyarország évek óta jelen van a Közel-Kelet veszélyes térségeiben is, így ez csak a rég működő tevékenységeik meghosszabbítását jelenti, mondta a hírportálnak Habsburg Eduárd, Magyarország vatikáni nagykövete szeptember 6-ai telefonbeszélgetés alkalmával.

12072722_1106921165986153_6001970122076536976_n-749x415.jpg

A helyettes államtitkárság létrehozásáról Orbán Viktor miniszterelnök és Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere Ferenc pápával való augusztusi találkozójuk után született döntés. – Mindkét politikus kálvinista és mindketten a hit emberei – mondta Habsburg a Crux riporterének. Hozzátette, hogy elkötelezettségük az üldözött keresztények támogatására támogatásra talált Bécs érseke, Christoph Schönborn és Közel-Keleti pátriárkák körében is.

A Közel-Keleten élő keresztényeknek szükségük van a segítségre, ehhez kétség sem fér a Crux szerint, melyet statisztikákkal is alátámasztanak: több mint egy millió keresztény élt 2003 előtt Irakban, ma a számuk alig 400 ezer a hivatalos adatok szerint, bár sok iraki egyházi képviselő szerint a valós szám még kevesebb. Szíriában szinte a teljes keresztény közösséget kiirtották, beleértve Aleppo városát is, ahol sokak haltak meg a közvetlen elszenvedett erőszaktól, mások a rég óta tartó ostrom alatt veszítették életüket.

Magyarország keresztény országnak tartja magát, így foglalkozik a világban élő többi keresztény sorsával is, mondta Habsburg Eduárd. Hogy pontosan hogyan működik majd az új titkárság még nem tisztázott, nyilatkozta a nagykövet, de azt a közel-keleti keresztényekkel együttműködésével szeretnék majd kialakítani.

Természetesen, írja a Crux, a kormányok ritkán tesznek valamit csupán nemes és humanitárius indokkal, s ahogy Habsburg is elismerte, politikai érdek is húzódik a háttérben.

Magyarország, Lengyelországgal együtt, legerősebben a zárt kapuk politikáját valló országok egyike Európában, félve attól, hogy a nagy számban érkező menekültek letelepedésével elvesztik kulturális identitásukat és a hazai munkaerőpiac is válságba kerülne.

A stabilitás és vallási tolerancia megteremtésével a Közel-Keleten élőket kevesebb hatás éri majd, ami a menekülésre viszi őket, így a Magyarországra nehezedő nyomás, hogy a Szíriából, Irakból vagy Líbiából érkező menekülteket elhelyezze, szintén csökken.

Habsburg Eduárd szerint ez önmagában nem megoldás, de a legjobb stratégia lehet arra, hogy kezeljük az anyaországokban kialakult helyzetet, így kevesebb kerítésre lesz szükség Európában is.

A térségben élő keresztény kisebbség a további radikalizálódás ellentüzeként működhet és ők a legnagyobb remény egy demokratikusabb és biztos alapokon álló társadalomnak, véli több külpolitikai szakértő is, akiknek nincs különösebb vallási vagy spirituális háttere a Crux értesülései szerint.

orban.jpg

Orbánnak talán van belpolitikai oka is arra, hogy miért segítse az üldözött keresztényeket, írja a Crux, hiszen ellenzékei gyakran emlegetik, hogy migráns-ellenessége nincs összhangban más keresztény vezetők álláspontjával, különösen Ferenc pápa nézeteivel.

A Közel-Keleten élő keresztényeknek számára lényegtelen, hogy milyen politikai erők vannak a segítségükre sietők mögött. Számukra elegendő lenne az is, ha némi támogatást kapnának, akár azonnali humanitárius segítséget a szenvedőknek, akár hosszú távú közreműködést az újjáépítésekben, így a keresztények jelenléte fenntartható lenne a térségben továbbra is.

Magyarország ezzel példát állított Európa és a világ elé is. Vajon más nemzetek követik majd példáját? Például az Egyesült Államok, akik akár mélyebben is a zsebükbe nyúlhatnak és talán nagyobb kapacitással is bírnak, teszi fel a kérdés a Crux.

(fotók: hungarytoday.hu)

süti beállítások módosítása