Fabiny Tamás: megszűnt a keresztény Európa
SZEMlélek 2016. augusztus 08.

Fabiny Tamás: megszűnt a keresztény Európa

Megszűnt és azok siratják, „akik nem keresztelik meg a gyerekeiket, nem járnak templomba, nem keresik a kereszténység útját, hanem csak a megszokások alapján keresztények, sőt, még úgy sem azok, hanem csak az európai biztonságot élvezik."

Az evangélikus  püspök, a Lutheránus Világszövetség alelnöke egy vele készített friss interjúban mondta mindezt. Szerinte az iszlám – kellő párbeszéd biztosításával – kivetheti magából a rá hivatkozó embereket, akik a gyűlöletet szítják, ugyanúgy, mint azok a gyűlölködők, akik a keresztény Európára hivatkoznak, de semmilyen közük nincs a keresztény értékekhez.

Ezen kívül olyan kérdésekre is választ kaphatunk a püspöktől, hogy anno mi vitte rá a magyar evangélikus egyházat a nők lelkésszé szentelésére? Mit szóltak a lett eltiltáshoz? Létezik-e egységes evangélikus egyház?

Kifejti véleményét a magyar evangélikus egyház álláspontját a homoszexualitás kérdésében. Vajon, ha legálissá tennék az azonos neműek házasságkötését hazánkban várható lenne a döntés szívélyes fogadása, ahogy azt a finn evangélikus püspök tette?

Válás és újraházasodás? Gender-jelenség, és meddig megy a szeretet mércéje?

Menekülni Nizzában egy teherautó elől és menekülni Afrikából, Ázsiából az éhínség és a háború elől. Miért lenne több jogunk a biztonságra, mint egy afrikai embernek? Mit lát a kormány legnagyobb hibájának a menekültkérdés kezelésében?

A teljes interjút ezen az oldalon lehet elolvasni.

(Fotó: evangelikus.hu)

süti beállítások módosítása