Isten hozott, Ikpomosa!
SZEMlélek 2016. július 21.

Isten hozott, Ikpomosa!

Egy német hadihajó 655 menekültet mentett ki gumicsónakokról a Földközi-tengeren július elején. Miután a fedélzetre menekítették a hajón hánykolódókat, egyikük, egy nigériai asszony fiúnak adott életet, akit már ott a hajó fedélzetén megkereszteltek.

A líbiai partok felől érkező, nigériai származású Viviant a mentőhajó orvosi egysége segítette a vajúdás során, így gondos ellátásban volt részük. A újdonsült édesanya, aki maga is katolikus, amint találkozott a hajón szolgáló Jochen Folz atyával, rögtön megkérte őt, hogy keresztelje meg kisfiát.

baptism_on_high_seas_credit_catholic_military_chaplaincy_cna.jpg

Folz atyának számtalan szárazföldi bevetése után most először szolgált tengeren. Afganisztánban katonai papként megkeresztelt több katonát is, de ez volt az első, hogy egy menekült gyermeknek szolgáltatta ki a szentséget.

A hajó legénységének segítségével rádión keresztül angol nyelvű keresztelési szöveghez jutottak, keresztelőmedencét pedig egy tálcával és mártásos edénnyel helyettesítették, gyertyát a legénység szobájából kaptak. A rendhagyó keresztelést a neonfénnyel világított orvosi konténerben tartották, ahol több katona is részt vett ezen a különleges eseményen. Az újszülött keresztanyja egy velük együtt megmentett asszony lett, aki a szülés során is segédkezett.

A gyermek az Ikpomosa nevet kapta. Keresztelési ajándékként a legénységtől Szent Mihály arkangyal medált kapott a gyermek, míg édesanya és keresztanya pedig Szűz Máriát ábrázoló medálokat.

- Az Egyház az otthonunk a világon bármerre is járunk, és mostantól Ikpomosa is a mennyország különleges védelme alatt áll - mondta Folz atya Viviannak és a keresztanyának.

süti beállítások módosítása