Zuhanórepülésben az egyházi házasságok száma
SZEMlélek 2016. július 11.

Zuhanórepülésben az egyházi házasságok száma

Olaszországban, a világ egyik legkatolikusabb országában 2031-ben már egy házasságot sem fognak egyházilag megkötni egy friss tanulmány szerint, amelyben az elmúlt 20 év házasságkötési adatait elemezték.

hazas.jpg

Ferenc pápa nem véletlenül helyez olyan nagy hangsúlyt a családokra és a házasságra, ám ha mégis megkérdőjelezzük döntését, ez a közelmúltban elkészült tanulmány rögtön szolgáltat rá indokot.

1994-2014 között 35 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, s bár Olaszország lakosságának 95 százaléka vallja magát katolikusnak, a csak polgárilag bejegyzett házasságok száma jelentősen nőtt az egyháziakkal szemben. Elemzők szerint 2020-ra többségében lesznek a csak polgárilag megkötött házasságok, az egyházival szemben, ha a házasságkötések száma tovább csökken. További jóslásaik szerint, ha nem történik változás a demográfiai mutatókban, akkor 15 év múlva, 2031-ben lehet az első olyan év, amikor egyetlen katolikus egyházi esküvőt sem tartanak Olaszországban.

hazas2.jpg

A társadalmi változások kiszámíthatatlanok és nem lehet biztosan állítani, hogy az előző évek tendenciája így fog folytatódni, véli a Milánói Egyetem oktatója. Hozzátette, hogy a gyermekek 70 százaléka még mindig házasságban születik, jelezve azt, hogy a házasságról és családról alkotott képet továbbra is őrzik az olaszok.

süti beállítások módosítása