Elhunyt a zene és a szeretetszolgálat püspöke
SZEMlélek 2016. július 11.

Elhunyt a zene és a szeretetszolgálat püspöke

Takács Nándor kármelita szerzetes, a Székesfehérvári Egyházmegye korábbi vezetője július 11-én örök nyugalomra tért.

Az 1927-ben született főpásztor 1948-ban tette le szerzetesi örökfogadalmát, 1951-ben szentelték pappá. Szolgált kántorként, a központi szemináriumban éneket oktatott a kispapoknak. 1956 után a Magyar Rádióban megkezdődtek a katolikus félóra közvetítések vasárnap reggelente Takács Nándor közreműködésével.

1959–1973 között eltoltották a papi működéstől, ekkor a Rózsák terén volt karnagy, majd a gyöngyösi Szent Bertalan-főegyházban kántor, később Csornán az egyházközségi temető gondnoka is volt, közben újjászervezte a helyi Jézus Szíve templom énekkarát. Papi és kántori tevékenysége mellett mindig sokat tett további szolgálati helyein is a zenei kultúra fellendítéséért.

takacsnandor.jpg

1989. február 11-én, Mária lourdes-i jelenésének napján püspökké szentelték Esztergomban. Jelmondata: „Krisztus szeretetével és Mária hűségével” („Caritate Christi, fidalitate Mariae”).

Az egyházmegyéjében újra indultak egyházi iskolák, óvodák, általános és középiskolák. Egyházmegyei zsinatot is összehívott.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciában a Karitász ügyeinek volt képviselője. A magyarországi egyházi zene központi szervezete, az Országos Magyar Cecília Egyesület püspök-elnökeként (1990–2004) a liturgikus zene ügyének volt felelőse.

2016. július 27-én a székesfehérvári székesegyházban 11 órakor kezdődő szentmise után helyezik örök nyugalomra az altemplomban.

süti beállítások módosítása