Szereted a hegyi levegőt? Akkor ezt a keresztény gólyatábort neked találták ki!
SZEMlélek 2016. július 06.

Szereted a hegyi levegőt? Akkor ezt a keresztény gólyatábort neked találták ki!

Létezik alternatívája az iszunk, h..., b... kategóriájú nyári ifjúsági programoknak, ez pedig a HEGY. Évek óta fiatalok százai készülnek felsőfokú tanulmányaikra a bulit sem hanyagoló értékes rendezvény segítségével. Az idén augusztus 9-13. között tartandó színes alkalomról Nyitrai Orsolya szervezővel beszélgettünk.

- Mi a különbség egy átlagos gólyatábor és a HEGY között?
- A HEGY Keresztény gólyatábor fő célja, hogy a Budapesten egyetemet kezdő fiatalokat személyesen megszólítsuk, hozzásegítsük őket olyan keresztény közösségek megtalálásához, melyekben új kapcsolatok születhetnek és ezáltal az egyetemi éveik során végigkísérik őket. Úgy gondolom, hogy fő céljában és alapelveiben különbözik egy átlagos egyetemi gólyatábortól. Fontos feladatunknak érezzük, hogy a különböző városokból, falvakból érkező fiatalok ne csak a megszokott egyetemi gólyatáborokkal találkozzanak, hanem valamiféle alternatívát kínáljunk nekik. Itt találkozhassanak hasonló gondolkodású fiatalokkal, alakulhassanak új ismeretségek, barátságok és meghatározó élményeket szerezhessenek. Igyekszünk úgy alakítani a programot, hogy mindenki megtalálja benne a neki valót. A színes kínálatban szerepel városi vetélkedő, sportnap, előadások, kiscsoportos beszélgetések, borkóstoló, dicsőítő imaest, és az utolsó estén bállal emeljük a közösen együtt töltött napok fényét. Célunk tudatosítani, hogy rengeteg a hívő fiatal, és hogy a vallásosság nem elavult dolog. Szeretnénk, ha minél többen úgy kezdenék el egyetemi / főiskolás éveiket, hogy tudják, nincsenek egyedül a nagyvárosi forgatagban. A tábor során igyekszünk rámutatni arra, hogy a hétköznapokban is létezik alternatíva az értékes, tudatos keresztény élet megélésére.

hegy0.jpg

- Miért éppen HEGY, mi ennek az üzenete?
- Eredetileg a HEGY a Hittel az EGYetemen fő gondolat rövidítéséből állt össze, de természetesen ennek többlet jelentése is van. Jelmondatunk, a „nem lehet elrejteni a hegyre épült várost” is ezt hivatott alátámasztani. Egy hegy sok mindennek lehet a jelképe. Számomra olyan biztos pontot vagy helyet is jelent, ami mindenhonnan látható, valamiféle erőt képvisel és irányt mutat.

- Mit ad ez a program azoknak, akik most kezdik felsőoktatási tanulmányaikat?
- A táborban sok lehetőséget biztosítunk, hogy egymással megismerkedhessenek a gólyák, így olyan társaikkal is kapcsolatokat építsenek ki, akikkel majd egy egyetemre vagy karra fognak járni. Az egyik délelőttön a szervezők ellátják a fiatalokat tanácsokkal, tapasztalatokkal úgy, hogy egyetemek karai és szakjai szerint rendeződve mindenki olyan szervezővel tud beszélgetni, aki ugyanazt vagy legalábbis nagyon hasonló tárgyakat tanul már, mint ő fog. Lényeges része ez is a tábornak, hiszen az egyetemre készülve sokan aggódva tekintenek a jövőbe, ezért az is küldetésünk, hogy támpontokat adjunk nekik és biztonságot, hogy lássák: bátran fordulhatnak hozzánk, ha bármiben elakadnak vagy segítségre van szükségük.

hegy2.jpg

- Neked személyesen mi tetszik ebben a programban, miért ajánlanád a részvételt?
- Rengeteg jó programmal találkoznak azok, akik eljönnek és szuper csapat szokott minden évben összegyűlni. Remek előadóink lesznek idén is, egyikük Hodász András, akinek talán sokan ismerik a nevét. Ezért az előadásáért is már biztosan érdemes eljönni, de ezen kívül említhetném akár a városi vetélkedőt, a sportnapot, az imaestet vagy a csúcspontot jelentő bált is, amik miatt nem érdemes lemaradni erről az eseményről! A tábor honlapján további hasznos információk is elérhetőek. Garantáltan jó élményekkel térnek haza azok, akik eljönnek!

(Beszélgetőtárs: Gégény István, fotók: Ménesi Ágoston)

süti beállítások módosítása