Egyház + többház = másfélház?
SZEMlélek 2016. május 20.

Egyház + többház = másfélház?

Zsidóság nélkül nincs kereszténység, hit nélkül nincs Európa – ez lehet Erdő Péter katolikus bíboros és Köves Slomó zsidó rabbi budapesti párbeszédének tömör foglalata.

Május 18-án a Párbeszéd Házában folytatódott az a kétezer éve indult párbeszéd, ami a zsidóság és a kereszténység között hol udvariasan, hol kevésbé békésen zajlik.

1haz.jpg

A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy a zsidóság a kereszténység előfeltétele, így utóbbi hitvallása nem értelmezhető a zsidó háttér ismerete nélkül. A zsidó hagyományokra szükség van, hiszen a keresztény-zsidó kultúrkör nyugszik Európa szívében, ugyanakkor a zsidóság sokszor hangoztatott „megtérése” nem hagyományos értelemben vett megtérésként, inkább találkozásként értelmezhető.

A dialógusból sütött a két vallási vezető és a két vallás közti párhuzam és egyetértés, hiszen a mindennapokat érintő problémáik nagyon hasonlóak. Így a válaszkeresés, az értékmentés során – legyen szó migránsokról vagy környezetvédelemről – a transzcendens alapokhoz kell visszatérnünk, dacolva azzal, hogy csupán a jó közérzettel megelégedjünk. A beszélgetés kölcsönös tiszteletről, egymás értékeinek elismeréséről tanúskodott, és a talán sokszor sérelmes múlton, félreértéseken felülemelkedni képes megújuló egyházak arca is kirajzolódott.

A vallási kérdéseken kívül Európa helyzetéről is nyíltan beszéltek a vallási vezetők, ahogy az is szóba került, hogy a politikai identitásra épülő önazonosság helyett a vallási identitásnak kell megerősödnie, legyen az keresztény egyház vagy – Köves Slomó sajátos kifejezését idézve – zsidó „többház”. Erdő Péter erre vonatkozóan úgy fogalmazott, hogy a zsidóság és a kereszténység tekintetében nem beszélhetünk két vallásról, csupán másfélről. A derűs hangulatú alkalmon olyan frappáns kijelentések is elhangzottak, mint a babot ropogtató ökrök boldogsága – részletesebb beszámolóért ide érdemes kattintani.

* * *

A Tóra, Evangélium, Európa címmel szerveződő estét az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) ifjúsági szervezete hívta életre.

(Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír)

süti beállítások módosítása