Lehet-e egy hívő orvos az USA következő elnöke?
Gégény István 2015. május 12.

Lehet-e egy hívő orvos az USA következő elnöke?

Őrült ötletnek tűnik a világ egyik gazdasági nagyhatalmát bibliai elvek alapján irányítani. Ám van, akinek semmi sem lehetetlen. Nekünk is üzenetet küld az újabb színes bőrű elnökjelölt a borítékba zárt levélről.

Ben Carson a 2016-os amerikai elnökválasztás egyik republikánus jelöltje. A munkásságával való ismerkedést mégsem eddigi politikai pályafutása mentén érdemes megkezdeni – leginkább azért, mert olyan nincs neki. Pártpolitikai tapasztalat nélkül ringbe szállni az amerikai elnöki székért nagyjából olyan esélytelen tett, mint bőségesen meglocsolni az égetni szánt áldozati adományt. Utóbbi lépés kimenetele a Bibliában részletesen elolvasható, a Királyok első könyvének 18. fejezetét érdemes hozzá fellapozni.

bencarson.jpg

Ben Carson eredeti foglalkozása szerint orvos. A legprofibbak közül való. Csapatával fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztásával szerzett világhírnevet. Csakhogy erre a hírnévre aligha tehetett volna szert a hite nélkül, amely végig vezette eddigi élete során. Nehéz lenne hűen leírni pályája szó szerint csodás eseményeit, inkább a róla szóló Gifted Hands című játékfilm megtekintését javaslom, esti programnak kitűnő lehet (angol nyelvű, magyar felirattal).

De mi vezette arra ezt az áldott kezű orvost, hogy világhatalmi pozíció elérését tűzze ki újabb céljául? A válasza egyszerű, populistán hangzó, életműve fényében mégis hitelesnek tűnik: jobbá szeretné tenni a világot. Programja olyan meglepő, mégis működőképes elemeket tartalmaz, mint a "flat tax", amely a bibliai tizedhez hasonló adórendszert jelentene. Van véleménye Barack Obama jelenlegi elnök egészségügyi programjáról is, éspedig lesújtó (akit érdekel a tanúságtétellel felérő, politikusokat földbe döngölő, egyszersmind derűt fakasztó félórás beszéd, amit Obama elnök 2 méterről volt kénytelen végighallgatni, ide kattintva élvezheti végig a máris történelminek titulált megnyilatkozás pillanatait, eredeti nyelven). Az ukrán konfliktust is egészen másképp próbálná megoldani, mint a jelenlegi hatalmi küzdelem résztvevői, a szegényekről is új nyelven, büszkeségükre rámutatva beszél. Ami az esélyeit illeti: jelenleg 5-7 százalékon áll a közvéleménykutatóknál - reményt keltő adat, de magában kevés a győzelemhez. Viszont beszédes adalék, hogy Carson doktor "One Nation" (egy nemzet) című könyve sokkal kelendőbb, mint a nála politikai téren sokkal ismertebb Hillary Clinton "Hard Choices" (nehéz döntések) írása.

Az adventista csodadoktor egész lényével új politikai szemléletet, amolyan friss fuvallatot vihet a politikai nagypályára, még akkor is, ha nem ő nyeri meg a választást. Üzen mindeközben nekünk is, akik távolról, inkább társadalmi, geopolitikai érdeklődéstől vezérelve kacsintunk át időnként az óceán túloldalára. Ben Carson ugyanis hiába áldott kezű ember: ha nem küzdi végig az iskoláit, ha nem fogja meg az orvosi szikét, ha nem gyűjt maga köré társakat, ha nem indulna most az elnökválasztáson, aligha születhetett volna meg ez a bejegyzés, a betegeit sem gyógyította volna meg, a világ számos más sebének leendő gyógyításáról nem is beszélve. Az elnökjelölt tegnapi tévés interjújában nem győzte hangsúlyozni: rengetegen mondták neki rengetegszer, hogy nem lesz sikeres, ne fogjon bele ebbe, abba, úgyis elbukik, hiszen sosem csinált még olyat korábban. A címbeli kérdésre mégis határozott igen a helyes válasz. Igenis lehet belőle elnök, pusztán azért, mert elindult az ehhez vezető úton.

Belőled is lehet bármi, ha elindulsz e bármi felé vezető úton. Ne legyen hiába áldott a kezed, a szád, a szíved! Simon András grafikusművész szavaival élve: ne maradj borítékba zárt levél!

Gégény István

süti beállítások módosítása