Közröhej lett a köztévéből – Most. Kéneabbahagyni.
Gégény István 2015. március 18.

Közröhej lett a köztévéből – Most. Kéneabbahagyni.

Miután kikacagtuk magunkat kínunkban a milliárdjainkból összetákolt totális szerencsétlenkedésen, ideje elgondolkodni a hogyan (ne) továbbon. Mert van még ennél is lejjebb, bármennyire hihetetlennek tűnik.

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Szép gondolat, szívmelengető, vitathatatlan igazságtartalommal felvértezve. Aki viszont annyit hibázik nekifutásból, mint az M1 varietéjének gárdája a megújulás óta, az nem bújhat se gépházzaj, se „ez még belefér” kommunikációs takarók mögé. Ez gyalázat, szánalom, közröhej. Lassan a fél világ rajtunk nevet, az MTVA vezére közben kioktatja a BBC-t, miközben kormányunk a Financial Times beperelésén fáradozik. Ez így valóban vicces, ám humorérzék kérdése, hogy tudunk-e rajta őszintén nevetni.

netan.jpgRemélhetőleg ez is baki - a háttérben ugyanis Benjamin Netanjahu látható

 

Ha egy kicsiny település falutévéje hozna hasonló színvonalat, a felelős személy szégyenében messzire menekülne, de előtte illendő módon elnézést kérne, mivel visszaélt a bizalommal, amely őt a döntések közelébe engedte, ráadásul a rá bízott költségkerettel is rosszul gazdálkodott. Becsület, felelősség, minőség – ilyen erények, elvárások a jelek szerint fel sem merülnek nagypályáséknál. Elszomorító.

 

A sokat mantrázott évi 80 milliárd – amiből maga a megújulás „csak” 1,2 milliárdba fájt, eddig – sok pénz, de nem ez az egyetlen baj vele. Az a gond, hogy ez a mi pénzünk, és nem a kormánypárté, nem az MTVA tulajdona. Rájuk bíztuk, még ha nem is önszántunkból. Ezért a pénzért mi dolgozunk meg naponta. Konkrétan úgy néz ki, hogy ha valaki havonta 300 ezer forintnyi értékben végez tevékenységet, ezen összegnek erős közelítéssel a felét, tehát mintegy 150 ezer forintot elvesz az állam, például ilyen közröhejtévék megalkotására (részben tőlünk, részben a munkáltatónktól, a vállalkozók tudják ezt a leginkább). Ráadásul az agyakba égett 80 milliárd mellé az immár ellenzékinek bélyegzett, tehát gondolkodó, nem „indokoltan” bólogató médiumoktól visszarendelt állami költéseket is itt tervezi „befektetni” a kormányzat, vagyis az a 80 milliárd sokkal több lehet a valóságban.

 

Már amikor előzetesen BBC-t, meg CNN-t emlegettek büszke önvállveregetés kíséretében a vezetők, sejthető volt, hogy ha valaha el is érné annak a színvonalnak az alsó küszöbét a magyar közmédia, se 3 hónap, se 2 év nem lenne rá elegendő. Két évtized akár reálisnak is tűnhetne.

 

iren.jpg

 

Lehetetlen az M1 pár nap alatt produkált jelentős bénázásait csokorba szedve felidézni, a mottó viszont önmagában hű látlelet a kórról. Az MTVA ugye egy kommunikációs konglomerátum, ahol elvileg a nyelv műveléséhez legalább papíron értenek, ha már a vezérlő gombjait láthatóan nem tudják megfelelően kezelni. Pedig dehogy. Az „Akkor. Amikor.” szörnyű szófacsarászati baleset, amelynek fogalmazásgátlót túladagolt kiötlői nyilván azt gondolták, egy jó kis impresszionizmusba oltott avantgárd húzással igazán egyedit alkottak. Csakhogy a művészkedésnek is vannak határai – főként egy tényszerű üzeneteket közvetíteni hivatott „hírtelevízió” esetében. Két totálisan hiányos mondatot úgy egymás mellé állítani, hogy az adott szavakat szinte mindig vesszővel, nem pedig ponttal elválasztva használjuk együtt – ez bizony igazi ökölcsapás a gondolkodásra képes agynak. Persze előfordulhat, hogy nem az ilyesmivel felszerelt személyek jelentik a célcsoportot, gálánsan mégis ezt feltételezem a döntéshozókról.

 

Feltette-e valaki a kérdést, akár a nézők, akár az ötletgazdák közül: vajon van-e egyáltalán szükség újabb hírcsatornára ebben a kicsi országban? Főleg annak fényében, hogy egy televízió hírközlés tekintetében ma már lassú, elefánt-a-procelánboltban jellegű platform a közösségi médiára épülő, konstans netkapcsolatban élő emberek világában. Nem kérdés: ennyi időjárásjelentésre biztosan nem éhezik a nép, pláne kora tavaszi 35 fokra, három egymást követő csütörtökre nincs szükségünk, az éjszakai napsütésről nem is beszélve. De a „velem holnap találkozhatnak ugyanezen a napon” sem akármilyen fordulat. Az csak hab a tortán, hogy az egész adásfolyam szinte egy végtelenített időjárásjelentés, hiszen a headline becenevű feliratok jobb szélén rendre látható, milyen idő van épp Bécsben, vagy Bukaresten. Ami újfent rendkívül releváns információ az esetleg tévé előtt ülő magyar ember számára. Úgy fest, semmi értelme az egésznek, semmi újat nem mond ez a csatorna, de azt nagy lendülettel teszi, komoly konkurenciát jelentve és/vagy muníciót szolgáltatva a Hírcsárdának és társainak.

 

meleg.jpgKedves Nézőink, csütörtököt mondunk! Hőség kell, sivatag kell?

 

Arról ugyancsak kevés szó esik a jogos kritikák sorában, hogy az új M1 fő bűne nem a hírközlést imitáló köznevettetés, hanem az, hogy sorozatos blamáival lejáratja a közmédia igenis értékes műsorait, amelyeket vélhetően valódi szakemberek készítenek, és amelyekből tényleg sokan gazdagodhatnának. Megannyi ismerősöm elismerően szólt például a Fölszállott a páva kezdeményezésről, maga Beer Miklós a közelmúltban a Püspökkenyér műsor erényeit ecsetelte egy magánbeszélgetésünk során. Ennél nyilván jóval több kincs rejtőzik a háttérben – a rádiócsatornákon ugyancsak megannyi hasznos tartalmat találhatunk –, amelyek létére jelen állás szerint a maga botrányaival mintegy szemfedőt borít a nemzeti hírkabaré.

 

Ha már mindenképpen kénytelenek vagyunk elviselni/megengedni napi 18 órában a szakmailag impotens társaság börleszkjét, legalább megtehetnék, hogy valódi hírek vadászása és a valódi időjárás kifürkészése helyett azzal törődnének, amihez igazán értenek. Folyamatosan beolvashatnák például a róluk szóló kritikák, élcelődések tömegét, felvillantván a mémeket is, majd jól elmagyarázhatnák, hogy az nem is úgy van. Az ég igenis zöld, a fű meg kék, ahogy az ismert sláger már évekkel ezelőtt rámutatott. Amerikába is így jutott el az a hajó, na, ugye! Aki pedig ilyesmivel szeretné feldobni mindennapjai szürkeségét, legalább pontosan tudná, mire számíthat, ha odakapcsol.

 

mtvaponthu.jpgAz MTVA honlapja is elirigyelte a képernyő teljesítményét

 

A másik, szívemhez közelebb álló eshetőség, hogy amint egy sajtóhírek szerint 2 milliárdból – igen, azért is mi dolgoztunk meg, ők meg ügyesen elköltötték – megalkotott sorozat (Marslakók volt talán a nagyon értelmes címe, de nem vagyok benne biztos) szép halkan eltűnt a süllyesztőben, belátván a halott lovon üldögélés értelmetlen voltát, talán majd ez a magyaros BBCNN koncepció is iktatva lesz az archívumba. Oda, ahol ma is 200 közmunkás fáradozik, legalábbis az MTVA gyorshíre (?) szerint. „Jellemzően” PDF formátumra konvertálva digitalizálnak analóg hangot, képet, mikrofilmet, ami csak előkerül a fiókokból. Vagy valami ilyesmi.

 

Ahhoz, hogy utóbbi forgatókönyv mielőbb megvalósulhasson, igenis rendszeresen jeleznünk kell amolyan kreatív polgári engedetlenségként minden lehetséges fórumon, hogy nem vagyunk megelégedve a mi pénzünkből számunkra nyújtott teljesítménnyel.

 

A magyar nép tipikusan otthon, a bajsza alatt dörmögős fajta, amelynek fát lehet hasogatni a hátán, át lehet vágni történelmi méretekben, eltűri a hülyeséget – hosszan sorolhatnám. Milyen jó is lenne, ha ennek a nevetséges médiasztorinak a kimenetele ellenpéldát szolgáltatna saját magunk számára!

 

Üzenjük csak továbbra is bátran, egyre többen, minél hangosabban a vicctévé főmahinátorainak: ezt most kéne abbahagyni!

adar.jpg

 

Tanulságként pedig beláthatjuk, milyen nagy érték, ha valakik nem harsogva, hanem következetesen és hűségesen teszik a dolgukat. Ahogy Zorán énekli: hogy értsd, egy pohár víz mit ér, ahhoz hőség kell, ahhoz sivatag kell. Kérjük vissza a felkészült, feladatukra alkalmas műsorvezetőket, időjárást jelentőket, adásvezérlőket, vágókat, technikusokat a köztévére!

 

Gégény István

 

* * *

 

Egy kis szemle, innen és onnan:

 

"...az időjárás-jelentésnek nevezett pillanatok rettentően hasonlítanak a tehetségkutató műsorok legelső fordulójához, ahol a nézőnek egy pillanatig sincs nyugta, hiszen folyamatosan szurkolnia kell, hogy az előadó képes legyen a produkciója végére érni. Lényegében erről szól az új M1. Vagy röhög az ember az egészen, vagy drukkol, hogy a következő percet túléljék azok a szerencsétlenek, akikkel elhitették, hogy egy-két hónap alatt össze lehet dobni egy hírtévét." (valasz.hu)

 

"The newly launched M1 channel, which has re-branded as a rolling news channel, suffered from a series of teething problems during its inaugural broadcast, before eventually closing down in the mid-afternoon." (BBC)

 

"Kirúgták az MTVA-tól Hoffmann Györgyöt, aki március 15-én, a teljes összeomlás napján rendezte az új M1 adását – értesült több független forrásból a hvg.hu. Forrásaink szerint Hoffmann gyakorlott szakember, évek óta dolgozik a közmédiánál, vasárnap azonban új, tapasztalatlan munkatársakat kellett irányítania, akik ráadásul új technikával kerültek szembe, ezért nehezen lehetne azt mondani, hogy ő az egyetlen felelőse a vasárnapi fiaskónak." (hvg.hu)

 

"Rögtön hatalmas bakikkal, technikai malőrök sorozatával kezdődött az adás, és feltűnően sokat ismételtek promóciós klipeket és időjárásjelentést. Hétfőn aztán délután fel is adták az eredeti tervet, és híradók helyett órákig a parlamenti vitát közvetítették. Annak ellenére, hogy előzetesen bejelentették, nem lesz parlamenti közvetítés a csatornán. Egy, a műsorkészítést belülről látó munkatárstól úgy tudjuk, hogy nagyon feszült a hangulat a csatornánál. Nem volt ideje a stábnak megtanulni használni a technikát, és nagyon sokan tapasztalat nélkül csinálják a műsort." (444.hu)

süti beállítások módosítása