Alaposan megbolygatta a francia hitéletet a járvány
Gégény István 2020. november 28.

Alaposan megbolygatta a francia hitéletet a járvány

Kekszgyártásba fogtak a bizalomépítő szerzetesek, közben katolikus csoportok templomok előtt demonstrálnak a védelmi intézkedések ellen.

frmise.jpg

– Valamiből fenn kell tartanunk magunkat – indokolta András testvér, a Franciaország szívében található Taizéi Közösség magyar tagja a SZEMlélek érdeklődésére, hogy a hosszú évtizedek óta folyamatosan lelki békéjüket kereső emberek tömegeit fogadó szerzetesek ezen eredeti küldetésük ideiglenes feladására kényszerülve miért kezdtek kekszgyártásba. Adományokat eddig sem fogadtak el, főként a kis falucska kiállítótermében árusított, saját készítésű fazekas és zománctermékek értékesítéséből volt bevételük. Ám mivel a heti ezernyi látogató távolmaradásával e forrás is elapadt, új utat kellett keresniük. Ezzel együtt folyamatosan közös imádságra hívnak, amibe naponta több alkalommal be lehet kapcsolódni a világ bármely pontjáról, az internetes közvetítés segítségével.

Így készül a Taizéi Keksz (Les carrés de Taizé)

Akit alaposabban érdekelnek a kekszgyártás részletei, ide kattintva tájékozódhat francia nyelven.

A kevésbé látványos újratervezés mellett egy sokkal észrevehetőbb újítást is hozott a járványhelyzet: olyan fotók és videók kezdtek terjedni, amelyeken templomok előtt imádkoznak, énekelnek emberek. Ők olyan katolikusok, akik nem értenek egyet azzal az állami óvintézkedéssel, amely 30 főben szabályozta a megtartható rendezvények maximális létszámát. Ez a gyakorlatban a legtöbb templom zárva tartását eredményezte.

Demonstráció Versailles egyik temploma előtt

Az ügyben a francia katolikus püspökök közössége is megszólalt - szóvivőjük abszurdnak nevezte az állami rendelkezést. Azt kérték, hogy a helyzethez jobban illeszkedő szabályozás szülessen, amely például meghatározza, hogy egy helyszín férőhelyeinek hány százalékát kell szabadon hagyni.

A francia püspökkari szóvivő közleménye

Erre a kérésre november 26-án válaszolt a francia miniszterelnök: közlése alapján december 15-től fokozatos enyhítések várhatók, addig azonban az istentiszteleti helyekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint más, nagy nyilvánosságot befogadni képes terekre (kulturális központok, sportlétesítmények), vagyis egységesen marad a 30 fős létszámkorlát, nem tesznek kivételt vallási alapon – ahogy a vírus sem.

A történetnek ezzel nincs vége, a francia püspökök ugyanis hivatalos indítványt nyújtottak be a döntés ellen. Várhatóan november 29-én 18 órakor találkoznak az egyházi vezetők a miniszterelnökkel, hogy megoldást találjanak a feszült helyzetre.

(Nyitókép forrása: en24news.com)

süti beállítások módosítása