Valóban meg akarná buktatni a pápát a világ egyik legnagyobb katolikus médiahálózata?
Gégény István 2020. július 09.

Valóban meg akarná buktatni a pápát a világ egyik legnagyobb katolikus médiahálózata?

Felmerült egy meglepő vád, amelynek valóságtartalmáról a hazánkban legilletékesebb személynél érdeklődtünk.

ewtn0.jpg

Néhány napja közzétettünk a SZEMlélek értékmagazin felületén egy cikket, amelyben egy hamarosan megjelenő kötet kapcsán bemutattuk, hogy némelyek nem csupán belekezdtek a következő pápa személyének találgatásába, de akad, aki meg is indokolta, miért érdemes ilyesmivel foglalkozni. Személy szerint több ellenérvet tudnék felsorakoztatni e témában, mint amennyi haszna lehet szerintem egy ilyen tippelgetésnek, de nem mindenki gondolkodik így. Belső egyházi fórumokon változó intenzitással gyakorta szóba kerülnek "papabilis" személyek, míg a nyilvánosság terepein eddig "sede vacante" időszakban zajlott a hangos gondolkodás olyanok körében, akiknek közvetlenül semmi beleszólásuk nincs egy ilyen döntésbe.

Ez a történet nagyjából ennyit érdemelne, ám a kötetre érkezett egy olyan reakció – éspedig nyilvánosan, egy hazai keresztény témájú könyvek kiadásában aktívan szerepet vállaló újságíró részéről –, amely megdöbbenést váltott ki bennem. A felvetést mások is megerősítették, én pedig ígéretet tettem rá, hogy utánajárok, mi igaz az alábbi állításból:

ewtn2.jpg

Talán nem mindenki tud róla: az EWTN egy olyan katolikus médiaszolgáltató, amely 190 országban 400 millió háztartást ér el adásaival. Magyarországon is jelen vannak, a korábban Bonum Televízió néven ismert csatorna alakul át EWTN Magyarország elnevezésű médiummá.

Már csak azért is tűnik hihetetlennek, hogy a szélsőségesen fundamentalista és farizeus körökben sajnálatosan népszerű Viganó érsek szekerét tolná Ferenc pápa ellenében ez a világhálózat, mert a Bonum Televízió pápahűsége mindennél nyilvánvalóbb. Az EWTN központi honlapján e sorok írásakor pedig az alábbi nyitókép fogadott.

ewtn1.jpg

Az internetes tartalmak sűrűjében azért bőven találhatunk ettől függetlenül olyan írásokat, amelyek rámutatnak, hogy akadnak olyan személyek, akik akár közvetlen, vagy közvetett módon kapcsolatba hozhatóak mind az EWTN-nel, mind pápaellenes személyekkel. Ezek vitathatatlan tények, ugyanakkor eléggé úgy tűnik, hogy összességében nemhogy gáncsolná a pápa tevékenységét a teljes EWTN konglomerátum, hanem hatalmas hátszelet adnak Ferenc pápa tevékenységének, nem mellesleg az EWTN-hez köthető személyek évtizedek óta dollármilliókkal támogatják a mindenkori pápa karitatív tevékenységét.

Hogy az EWTN-hez valamennyire köthető egyes amerikai személyek szeretnék, ha nem Ferencnek hívnák a pápát, s ezért tettek is lépéseket, eléggé valószínű. Az ennél is nyilvánvalóbb, hogy az elérhető információkból semmi esetre sem következik az, hogy az EWTN mögötti katolikus csoportosulás Amerikából akarná megbuktatni a pápát.

De nem kell bizonytalanságban maradnunk – az EWTN Magyarország vezetője, Jakab Péter ugyanis érdeklődésünkre közlemény formájában válaszolt, amelyhez azt a megjegyzést fűzte, hogy értetlenül áll a címben jelzett felvetés előtt. A dokumentum tartalmát az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük, amely konkrétumok megemlítésével válaszul szolgálhat a bizonytalankodók számára.

Az EWTN Katolikus Világhálózat Közleménye

Az Örök Ige Televíziós Hálózat (EWTN) célja, hogy elősegítse az igazság terjedését, ahogyan azt a Katolikus Egyház Tanítóhivatala is megfogalmazza, és küldetése, hogy szolgálja az Egyház tanításának elterjedését a mindenkori pápa útmutatása szerint.

Az EWTN kiváló munkakapcsolatot ápol a Vatikánnal, így ennek eredményeként rendszeresen közvetíti a Szentatya eseményeit az egész világon. 2009-ben Angelica anyát, az EWTN alapítóját, valamint Deacon Bill Steltemeiert, az EWTN igazgatótanácsának egykori elnökét az Egyháznak tett kiváló szolgálatáért XVI. Benedek pápa Pro Ecclesia et Pontifice érdemkereszttel tüntette ki. Ez a világiak számára adományozható legmagasabb kitüntetés az Egyház szolgálatában.

Az elmúlt négy évtizedben az EWTN mindig hű maradt céljához, küldetéséhez.

Megtartotta hitelességét. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2005 májusában az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára az EWTN honlapját az internetes anyagok történeti gyűjteményei közé sorolta, a Szent II. János Pál pápa halálával és XVI. Benedek pápa megválasztásával kapcsolatos forrásanyagok hitelességéért.

A Világhálózat vezetése az EWTN indulásakor megfogalmazott céljához és küldetéséhez ma is ragaszkodik.

Bizonyára ennek is köszönhető, hogy Ferenc pápa az EWTN jelenlegi elnökét, Michael Warsaw urat 2017. április 12-én kinevezte a vatikáni Kommunikációs Dikasztérium kommunikációs tanácsadójának.

Remélem, hogy fentiek elég bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a magyar olvasók is lássák: az EWTN mindig és bármilyen körülmények között az Egyházat és a Pápát hitelesen és odaadással szolgálja.

Arra hívunk minden kollégát, akik a katolikus médiamisszióban szolgálnak, hogy közösen, együtt építsük Isten országát, a média eszközein keresztül is.

Jakab Péter, a médiamisszió vezetője
EWTN Katolikus Világhálózat

süti beállítások módosítása