Amerika térden
Gégény István 2020. június 03.

Amerika térden

A tüntetések, az agresszió hatására nem csupán megrogyott az USA, de néhányan példát is mutatnak a helyzet békés rendezésére.

terd01.jpg

Rengeteg hír árad az Amerikai Egyesült Államok felől. A hömpölygő információtenger meghatározó része erőszakról, az erőszakra válaszul még nagyobb erőszakról, rendőri brutalitásról, tüntetői vandalizmusról, meglőtt hatósági személyről, lelőtt protestálóról szól. Túlreagálások, túlkapások, túl, túl, túl...

Ezen a botránytengeren túl érkeznek békére hívó üzenetek is. Ezek egyik része konkrétan az elnöktől származik, aki a maga szokásos beszámíthatóságához igazodva ezúttal is álszent módon pózol hol Bibliával, hol egy pápa szobrával, miközben újságírók ellen hergel, a tiltakozók ellen uszít – szinte minden megnyilvánulásával csak újabb és újabb olajat önt arra a tűzre, amelyet éppen csillapítania kéne. Szerencsére néhány kivételes országgal egyetemben az amerikai egyházi vezetők is tudják a dolgukat, sorra ítélve el a vallást eszközként használni próbáló, farizeus politikusi akciókat. Sokan tanulhatnának tőlük.

A vallási elemek felhasználását több egyházi személy is bírálta, ám keddre is maradt egy vitatható templomi sétája Trumpnak. Az elnök a washingtoni katolikus bazilikánál II. János Pál emlékének ajánlott múzeumnál jelent meg, ahol a first ladyvel, Melania Trumppal együtt helyezett el fehér és vörös rózsákból font koszorút és tisztelgett Szent II. János Pál szobra előtt – írta az MTI.

Az elnöki pár rövid látogatását Wilton Gregory, Washington érseke közleményben bírálta. „Zavarba ejtőnek és helytelenítendőnek tartom, hogy bármely katolikus intézmény lehetővé tegye, hogy ilyen elképesztően helytelenül felhasználják és manipulálják, megsértve vallási alapelveinket, melyek arra szólítanak valamennyiünket, hogy megvédjük minden ember jogait, még azokéit is, akikkel esetleg nem értünk egyet” – állt az érseki kommünikében.

(Forrás: index.hu)

A valódi béke emberei nem ennyire híresek, avagy hírhedtek, de ők vannak többen. Nemzetszerte egyre több rendőr borul térdre, kezdeményezi a megbékélést, öleli át a tüntetőket, jelezve, hogy a két csoport nem ellensége egymásnak, bármennyire szeretnék is ezt a konfliktust egyesek kiélezni, állampolgárt állampolgár ellen fordítani. A létező megosztottság közepette egyre több hős emelkedik ki a társadalomból, akik talán teátrálisnak tűnő, kétségkívül szimbolikus, ám nagyon is céltudatos gesztusokkal próbálják oltani a mások által szított tüzet.

Az alábbi galéria ezeket a hősöket mutatja be, s nem is igényelnek különösebb kommentárt a képek. Ez az alázatos térdhajtás

kis lépés egy-egy embernek, de hatalmas példa az emberiségnek.

Az alábbi képre kattintva galéria nyílik (Forrás: internetes közösségi és híroldalak)

(Nyitókép: news.yahoo.com)

süti beállítások módosítása