A rasszizmus megosztja a keresztényeket?
SZEMlélek 2020. május 30.

A rasszizmus megosztja a keresztényeket?

Rendőri intézkedés közben meghalt egy színes bőrű férfi Amerikában. Miközben sokan tiltakoznak emiatt, úgy tűnik, a máskor aktív életvédők most hallgatnak.

floyd.jpg

Csalás gyanújával hívtak rendőrt a 46 éves afroamerikai Georg Floydra, akinek a nyakán a világot bejárt videók tanúsága szerint addig térdelt egy rendőr – hiába jelezte, hogy nem kap levegőt –, amíg el nem hunyt a férfi. Az eset kapcsán számos tiltakozás, köztük több erőszakos tüntetés kezdődött az USA területén, ám a jelek szerint nem mindenkit háborított fel az eset.

Gloria Pulvis, az EWTN katolikus rádiócsatorna házigazdája úgy látja, a fehér bőrű amerikai katolikusok próbálnak úgy tenni, mintha az eset meg sem történt volna, az életvédő aktivisták sem érzik szerinte fontosnak, hogy felemeljék szavukat a rasszizmus ellen.

A hívő médiaszemélyiség sajnálattal utalt az általa tapasztalt kettős mércére, ami miatt

egy színes bőrű élet egyesek szerint csak addig védendő, amíg az anyaméhen belül fejlődik magzatként.

Ugyancsak elszomorító szerinte, hogy sok fehér katolikus szerint a rasszizmus elleni küzdelem holmi "balodali, szociális küzdelem" lenne csupán.

Gloria Pulvis arra bátorítja a fehér keresztényeket, hogy emeljék fel a hangjukat a rasszizmus ellen, ami igenis bűn. Szerinte sok fehér keresztény szívesen beszél a szentmise szépségéről, miközben ugyanők nem utasítják el a rasszizmust.

– Ezek a személyek képtelenek felfedezni Isten képmását a mellettük ülő emberben, ha színes a bőre – mutat rá a hölgy.

Megszólalt Saint Paul-Minneapolis érseke is. – Mély a fájdalmunk és a szomorúságunk. Imádkozzunk az áldozat gyászoló családjáért és barátaiért, a megsértett közösség békéjéért – fogalmazott Bernard Hebda. – Különösen most, amikor a koronavírus járványa rámutatott emberi törékenységünkre, tisztelnünk kell minden személy értékét és méltóságát. Minden emberi élet szent – tette hozzá.

2019-ben 1099 személy hunyt el rendőri intézkedés során az USA területén. 24 százalékuk színes bőrű volt, miközben a teljes lakosság 13 százaléka tartozik ebbe a népcsoportba.

(Forrás: netny.tv, nyitókép: theundefeated.com)

süti beállítások módosítása