Te ki voltál, megfulladt menekült?
SZEMlélek 2019. június 24.

Te ki voltál, megfulladt menekült?

Az idei németországi protestáns Kirchentag során külön figyelmet fordítottak a Földközi-tengeren elhunyt Afrikából menekülőknek, megoldási javaslattal is előálltak a helyzet kezelésére.

seebrucke.jpg

Június 23-án zárult a Dortmundban megrendezett 37. Német Evangélikus Egyházi Napok (DEKT). Az eseményen részt vett Angela Merkel kancellár, Frank-Walter Steinmeier államfő, a radikális AfD politikusain kívül minden párt képviseltette magát a programon. Az esemény nagyságrendjét szemlélteti, hogy mintegy 2000 pódiumbeszélgetés zajlott 5 nap alatt, a teljes rendezvény nagyjából 120 ezer látogatót vonzott.

Az idei Kirchentag részeként "Minden embernek van neve" (Jeder Mensch hat einen Namen) mottóval egy gyász-felvonulást is tartottak, amelyen a résztvevők az erőszak, kirekesztés ellen a tengeren át menekülő, ám élve partot nem érő személyek neveit hordozták egy transzparensen, majd azt fel is függesztették a Szent Reinoldi templom tornyára.

kirchentag2.jpg

– Háborúk, terror elől menekültek ezek az emberek, akik egyedül az életveszélyes átkelésben látták lehetséges jövőjüket – fogalmazott a Wesztfáliai Evangélikus Egyház elöljárója, Annette Kurschus. – Kétezernél is több ember fulladt meg ilyen okból tavaly, az idei év elejétől mostanáig ez a szám átlépte a félezret. Ez botrány! A Földközi-tenger régóta a könnyek tengere, ami szégyen Európa számára – tette hozzá.

A rendezvényen elhangzott, hogy 2002 óta megközelítőleg 36 ezren haltak meg Európa külső határainál. A gyászmenet résztvevői azonnali megoldást sürgettek a további halálesetek elkerülésére, biztonságos menekülési útvonalak kialakítása mellett foglalva állást. Közel 60 európai város, köztük Dortmund "biztonságos kikötő" megjelölést vállalt magára, noha a menekültek gyakran nem jutnak el ezen helyszínekre a különböző kormányzati elutasítások miatt.

kirchentag1.jpg

– Mindenkinek van neve. Az ő nevük nem merül feledésbe, az ő történeteiket nem fogjuk csendben elhallgatni – hangsúlyozta Annette Kurschus.

A felvonulás felvetésével egybecsengve a Kirchentag keretében közzétettek egy határozatot, amely gyors beavatkozást sürget. – Egyházként nem nézhetjük tétlenül az európai kormányok kudarcát – olvasható a dokumentumban. A "bátor cselekvés" jeleként a német evangélikusok azt tervezik, hogy egy saját hajót küldenek "a világ leghalálosabb vizeire". Ez lesz "a közösség, a szolidaritás és a szeretet hajója".

(Forrás: evangelisch-in-westfalen.de, nyitókép: ruhrnachrichten.de)

süti beállítások módosítása