Folytatódik a püspökgyalázás
Gégény István 2018. december 17.

Folytatódik a püspökgyalázás

A Magyar Idők és a PestiSrácok után ezúttal a 888 – és a "megújult" HírTV – munkatársa szállt bele egy katolikus egyházi vezetőbe.

judaspap.jpg

Judas Priest – ezzel a beszédes címmel közölt írást közösségi oldalán Szentesi Zöldi László. Az apropót az adta, hogy Beer Miklós váci megyéspüspök más egyházi vezetők némaságától eltérően megfogalmazta gondolatait a napok óta zajló tüntetések kapcsán, evangéliumi üzenetet küldve a tüntetőknek.

A katolikus társadalmi tanítás életre váltása a jelek szerint nagyon fáj a szerzőnek, ez a fájdalom viszont ellene hatott az elvárható tárgyilagosságnak, s keresztényellenes – gyakran citált, szinte kiüresedett kifejezés lett ebből, de most tényleg igaz – mocskolódásra ragadtatta magát az illető.

– Miért is tetszik gazsulálni a karácsonyfagyújtogatóknak – teszi fel a kérdést Szentesi Zöldi László, amely felvetés konkrétan hazugság. A különféle tudósítások nem feledkeztek el ugyanis rámutatni, hogy a püspök "nem mehet el szó nélkül amellett, hogy gyújtogatás és erőszak is volt az előző tüntetéseken, azzal nem ért egyet, ahogy a provokációval sem" (Hvg.hu); "elítélte az erőszakot: a rendőrök provokálását, a karácsonyfa és a szánkók felgyújtását" (444.hu); "Tartsátok szem előtt önbecsüléseteket. Jézus biztosan azt üzenné ma nekünk, hogy békésen álljatok ki céljaitokért. Tegyük le az erőszakot." (Index.hu)

szentesi.jpg

Miért is tetszik hazudni, Szentesi Zöldi László? Talán azért, mert, ahogy maga fogalmaz: "miért félti [a püspök] a hideg időben az elszántakat, akiket én csak istentelen gazembereknek látok?"

Az "istentelen gazemberező" szerző rúg még néhányat Miklós püspökbe, rákérdezvén: "miért nincs tele a váci püspöki palota kb. huszonhárom szobája afgán, cigány és magyar szegényekkel? Hajléktalanokkal, nyomorultakkal, betegekkel? Vagy csak beszélünk emberségről, de az emberek már nem olyan kedvesek a püspöki mindennapokban?"

Amennyiben a püspökgyalázó esetleg kicsit utánanézne a tényeknek (ha már nem járatos annyira a hazai kereszténységben, hogy eleve képben lenne az evidenciákkal), tudhatná, hogy Beer Miklós élen jár a rászorulók személyes megsegítésében, falugazdász programot is működtet, az UNHCR honlapján pedig ezt olvashatjuk:

A püspök az éve elején két afrikai, egy afgán, egy szírai és egy iraki férfinak adott szállást ebben a környezetben. „Az iraki férfi mérnök volt, és kiválóan beszélt angolul. Megtisztelő volt, hogy Húsvétkor én keresztelhettem meg” – idézi fel.

Ám amikor a kormány bevezette az új szabályozást, miszerint minden menedékkérőt őrizetben kell tartani mindaddig, amíg a kérelme ügyében döntés születik, a püspök nem tehetett semmit, amivel megakadályozhatta volna, hogy a vendégeit rácsok mögé zárják.

„A két afrikai férfi az előírásoknak megfelelően jelentkezett a győri rendőrségen, és nem jöttek vissza. Most őrizetben vannak” – meséli szomorúsággal a hangjában. A többiek elhagyták Magyarországot, abban a reményben, hogy valahol másutt Európában szívélyesebb fogadtatásra találnak.

Beer Miklósnak volt egy "fogadott fia" is, egy ágról szakadt, szerencsétlen sorsú férfi, aki sajnos nemrég egy betegség következtében elhunyt.

Mindezek fényében Szentesi Zöldi László írása maga a tömény, elvakult kereszténygyalázás. Ha ő így jobban érti: "istentelen gazemberség". Előfordul, láttunk már ilyet, látunk sajnos ilyet egyre gyakrabban. Hiába finanszíroz azonban huszonmilliós forrásból keresztényüldözés elleni honlapot a kormányunk, aligha fog ott ennek a gyalázkodásnak a híre megjelenni. De nem vagyok teljesen biztos ebben – hagyom magam meglepni. Az sem lenne indokolatlan, sőt, elvárható volna, hogy a hazai katolikus vezetők közössége reagáljon végre valamit az ilyen aljasságok kapcsán.

Természetesen Beer Miklós nem tévedhetetlen. Ahogy nem az Várszegi Asztrik, Kiss-Rigó László, a ma születésnapját ünneplő Márfi Gyula, Székely János, Erdő Péter, Kocsis Fülöp, Varga László, Veres András sem. Ők mind azon püspökök közé tartoznak, akik legalább felemelik időnként a szavukat a médiában is hallható módon azzal kapcsolatban, amiben hisznek, amelynek képviselete állapotbeli kötelességük. Mind emberek vagyunk, hibázhatunk, leginkább pedig gyakran másként szoktuk látni a dolgokat. Az emberség, amire a váci püspök a tüntetőknek küldött üzenetében is utalt, ott kezdődik, amikor képesek vagyunk elfogadni, hogy a másik másként lát dolgokat úgy, hogy közben nem terjesztünk róla hazugságot, nem gyalázzuk meg.

gi_cikkala.jpgA jó hír minden "istentelen gazember" számára, hogy megszületett a Megváltó – mi, keresztények őt ünnepeljük, nem a karácsonyfát –, emberré lett, magára vette a bűneinket. Nála még az ilyen mocskolódásra is létezik bocsánat.

Ilyen hatalmas a mi Istenünk.

Gégény István

(A nyitókép a Judas Priest együttes honlapjáról származik, eléggé nyilvánvalóan rájuk utalt címadásával a püspökgyalázó írás szerzője. Forrás: judaspriest.com)

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása