Székely János levélben kéri a jogalkotókat az Alaptörvény módosításának átgondolására
SZEMlélek 2018. június 18.

Székely János levélben kéri a jogalkotókat az Alaptörvény módosításának átgondolására

Az Alaptörvény hajléktalanokról szóló részének szigorítása kapcsán Székely János szombathelyi megyéspüspök ragadott tollat. Véleménye szerint a módosítás akkor lenne helyénvaló, ha az állam és az önkormányzatok kötelességeit is újragondolnák, szigorítanák, ha a rászorulók kriminalizálása helyett segítenék őket.

e4d403758042a92a820f6a7067004c48.jpg

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia társadalmi kérdésekkel foglalkozó bizottságának elnöke arra kéri a jogalkotókat, hogyha szigorítják a közterületen való életvitelszerű tartózkodásra vonatkozó törvényt, akkor az állam és az önkormányzatok kötelességeiről szóló részt is szigorítsák, így a megfelelő ellátórendszer kiépítésére is fordítsanak kellő figyelmet, és kezdjenek párbeszédet a hajléktalanokkal foglalkozó szervezetekkel, és esetleg az egyházakkal is.

Ha valaki alkoholt fogyaszt, beül a gépjárművébe és balesetet okoz, akkor mentőhelikopter megy érte, mindent megteszünk, hogy ha vétkes is az ember, de megmentsük az életét. Nem kérdezünk, hanem cselekszünk, gyógyítunk, még ha több millió forintos is a végszámla. A hajléktalan ember esetében pont fordítva működik minden. Kérdések, legtöbbször ítéletek sokasága záporozik, aminek az a végkövetkeztetése, hogy ő tehet az állapotáról, hogy ebbe a helyzetbe került, hát segítsen magán. Vagy egyből magunkhoz mérve sokszor megugorhatatlan feltételeket szabunk: ha lesz munkája, ha…, ha… akkor majd segítünk.

Székely János megyéspüspök nyílt levele teljes terjedelemben a magyarkurir.hu oldalán olvasható.

(forrás: magyarkurir.hu)

süti beállítások módosítása