Borókai Gábor: Én is szeretném megérteni, hogy ez miért jó
Gégény István 2018. június 07.

Borókai Gábor: Én is szeretném megérteni, hogy ez miért jó

A Heti Válasz főszerkesztőjével a lapot érintő változásról, a magyar médiahelyzetről, a nyílt, tárgyszerű viták elmaradásáról beszélgettünk.

borokaigabor.jpg

– Jól értem-e a korszakzárásról szóló írásodból, hogy a Heti Válasz nem vész el, csak részben átalakul, a világhálón tovább folytatjátok valamilyen formában az eddigi tevékenységet, részben pedig befektetőt kerestek a print kiadvány továbbviteléhez?
– Részben érted jól. A digitális Heti Válasz épp olyan lap, mint a nyomtatott változat, ugyanolyan a tördelése, ugyanaz a struktúrája, ugyanúgy lehet lapozgatni, csak a számítógépen vagy az okos telefonon. Tehát a virtuális térben. A digitális Heti Válasz nem azonos a valasz.hu online felülettel. Fel kell menni a Digitalstand.hu-ra, és lehet vásárolni. Az aktuális számot is, de havi előfizetést is. És kétségtelen tény, hogy szeretnénk, ha a gazdasági környezet stabilizálódása bekövetkezne, mert akkor visszatérnénk a nyomtatott sajtó piacára is.

– Amikor a 2012-ben megjelent "Média, közösség, szolgálat" című kötetben a médiavilág átalakulásáról, a nyomtatott sajtóval szemben az elektronikus felületek fokozódó térnyeréséről beszélgettünk, nem olyan indokok merültek fel a változás előmozdítójaként, amelyek a ti hetilapotok megjelenésének felfüggesztéséhez vezettek. Bizonnyal fájó számotokra a kérdés, de a hazai realitás kapcsán felmerül: van-e jelenleg értelme Magyarországon (újra)indítani olyan nyomtatott – drágán fenntartható, az információt lassabban közvetítő, postai terjesztést is igénylő – sajtóterméket, amely arra törekszik, hogy kiegyensúlyozottan, így akár kritikusan adjon képet a világról, amelyben élünk?
– Ha a kényszer szülte digitális kísérletünk sikerre fut, akkor megfontolnánk, hogy a jövőben csak az előfizetők kapjanak nyomtatott újságot. Abban az esetben ugyanis megszűnne az igen költséges remitendánk, azaz egyetlen lapot sem nyomnánk ki, aminek nincs gazdája. Azt még hadd jegyezzem meg, hogy a digitális Heti Válaszoknak az lesz az előnyük, hogy lehetnek benne mozgó reklámok és videók, meg képgalériák is. Tehát sokkal több lehetőséget kínál a modern forma az újságíró számára is.

– Kormányszóvivő is voltál, így jól ismered a politikai kommunikáció világát. Meg tudnád fogalmazni azok számára, akik talán nem egészen értik, miért nem jó egy ország társadalma számára, ha kitiltanak rendezvényekről, ellehetetlenítenek olyan médiumokat, amelyek nem mindenben értenek egyet az aktuális kormányzattal?
– Ezt a kérdést szerencsére nem asztalom megválaszolni. Épp a másik oldalon ülök. Én is szeretném megérteni, hogy ez miért jó.

– Balog Zoltán korábbi miniszter nemrég úgy fogalmazott, "kritikus szolidaritást várnak el". Számomra úgy tűnik, a Heti Válasz ennek az elvárásnak megfelelt. Ha a Fidesz kezdeményezésére alapított, az első Fidesz-kormány szóvivője által készített lap sem "eléggé szolidáris", akkor maradt-e még tere – a kormány szemszögéből nézve – a párbeszédnek, a vitának fontos közös dolgainkról?
– Tér mindig van, de akarat is kell hozzá. Azt tapasztaljuk, hogy a nyílt, tárgyszerű viták elmaradnak. Mindenki fújja a magáét a saját csatornákon, a saját közönségnek.

– Ha befektetők, hirdetők nem mernek a teljes mértékben a kormánnyal egyetértő médiumokon kívül máshol hirdetni, vajon eljött volna az ideje az egyébként is néhány hozzáértő szerint küszöbön álló fizetős online tartalmak, előfizetési rendszer bevezetésére?
– Az online tartalmak akkor tehetőek fizetőssé, ha kurrens, akár készpénzre is lefordítható információkat hordoznak. Másra nem fizet senki. Az a helyzet, hogy miközben mindenki kívülről fújja azt az angol mondást, hogy no free lunch, azaz nincs ingyen ebéd, aközben senki sem gondolkodik el azon, hogy média vagy kulturális termékekhez vajon miért lehet ellenszolgáltatás nélkül hozzájutni. Magyarországon hozzászoktunk, hogy az online újságok révén ingyen kapjuk az információkat, miközben az online szerkesztőségek anyagi kitettsége is igen nagy.

– Az a nem ma kezdődött folyamat, amelynek egy újabb mérföldköve a Heti Válasz nyomtatott kiadásának felfüggesztése, vészjósló jövőt vázol fel a hiteles információk mentén való tájékozódás, a világban való eligazodás tekintetében. Látsz-e valamiféle reménysugarat – akár belátást a döntéshozók részéről, akár valamiféle sajtóforradalom előszele érezhető-e?
– Most csak azt látom, hogy a csapatot egyben kell tartanom, és elkészíteni a következő lapszámot, amely jövő csütörtökön jelenik meg a digitalstand.hu-n.

Beszélgetőtárs: Gégény István

(Kép forrása: MTI)

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása