Mert a kilátóból minden egészen más
SZEMlélek 2018. június 06.

Mert a kilátóból minden egészen más

Sorra épülnek a kilátók, mert ahol van egy hegy, ott szeretnénk még messzebbre látni. Korzenszky Richárd bencés szerzetes gondolatai.

56099_korzenszky_richard_osb_foto_foldhazy_arpad_mandiner.jpg

A Tihanyi Bencés Apátság egykori elöljárója számára fontos üzenetet hordoznak a kilátók. A hétköznapi kisszerűségbe nem akarunk beleragadni az ember, hanem szeretne felülemelkedni önmagán, olvasható a nemzedek-mandiner.hu oldalán megjelent publikációban.

És ha az ember tud felülemelkedni, akkor azt veszi észre, hogy ami lent zajlik, sokszor egymás gyilkolása, nyugtalanág, békétlenség, az felülről nézve egészen rendezett, nyugodt – egészen más, mint ott lent. De hogy erre rájöjjünk, föl kell menni, fölül kell emelkedni. Nem lenézni azt, ami ott lenn van, hanem a szó igazi értelmében letekinteni. Fölülről. Mert föntről minden egészen más.

Erre az egészen másra figyelmeztet bennünket minden kilátó. Arra, hogy jobban figyeljünk egymásra. Arra,, hogy föl kell menni, fölül kell emelkedni a hétköznapi kisszerűségek fölé. Bárcsak minél többen meg tudnák ezt tenni. Bárcsak minél többen képesek lennének erőt venni önmagukon, és mintegy odalenn hagyva a hétköznapi kisszerűségeket, észre tudjuk venni az összefüggéseket.

És onnan fentről megszűnik az, amit jobb oldalnak meg bal oldalnak neveznek. Fölöttünk az ég, alattunk a föld. Onnan fentről nem csak csodálatos tájat látunk, napfölkeltét és napnyugtát, víznek csillogását vagy haragos fodrozódását.

(nemzedek.mandiner.hu)

 

süti beállítások módosítása