Hihetetlen precizitással szeli ketté Európát Szent Mihály kardja
SZEMlélek 2018. május 15.

Hihetetlen precizitással szeli ketté Európát Szent Mihály kardja

Mérnököket megszégyenítő pontossággal épültek mai is látogatható kolostorok Európában több mint ezer évvel ezelőtt, Szent Mihály kardcsapása nyomán.

A legenda szerint az arkangyal kardjával lesújtva visszaküldte a sátánt visszaküldte a pokolba, mely csapás vonalán, a "szent vonal" mentén 7 kolostor épült az évszázadok alatt.

54369761.jpg

Mintha vonalzóval húzták volna meg az Írország és Izrael között húzódó egyenes vonalat. Sőt, a három legfontosabb kegyhely -  a franciaországi Mont Saint Michel, az olaszországi Susa-völgyben a Szent Mihály-szentély és a garganói Monte Sant’Angelo szentélye - azonos távolságban is helyezkedik el egymástól. És ha ez nem volna elég: a vonal tökéletesen illeszkedik a naplemente vonalához a nyári napforduló napján.

gallery-la-leggenda-di-mont-saint-michel-575e93c01df2d_big.jpg

Ha kedvet kaptunk volna végigjárni a 7 szentélyt, akkor Írország egy lakatlan szigetéről indulhatunk, ahol a Skellig Michael áll. Itt jelent meg Szent Patriknak Szent Mihály arkangyal egy legenda szerint. Az 588-ban épült kolostort a sziget első lakói építették a legmagasabb pontra, a Mihály sziklájára (Skellig Michael). 

11.png

A következő állomás Angliában, a St. Michael’s Mount Cornwall egy kis szigete. Egy újabb legenda szerint Mihály arkangyal 495 körül beszélt néhány halászhoz, arra kérve őket, hogy építsenek neki és a Megváltónak egy templomot.

1-3.jpg

england-saint-michaels-mount-1900-1.jpg

A "szent vonal" talán leghíresebb pontja a Mont-Saint Michel, Franciaországban, ahol szintén megjelent az arkangyal egy határozott kéréssel: 709 háromszor is meglátogatta Avranches püspökét, Szent Aubert-et, akitől azt kérte, hogy építsen neki templomot a sziklán. A püspök kétszer nem vett tudomást a kéréséről, mígnem harmadszorra az arkangyal ujjának érintésével kör alakú lyukat égetett a fejére. Ez meggyőzte a püspököt és még abban az évben felszentelték az első templomot a szigeten.

hand-luggage-only-8-3.jpg

Több mint ezer kilométerre az előző templomtól, Olaszországban találjuk a Sacra di San Michele-t. 1000 körül kezdtek építésébe, amely az évszázadok során tovább bővült.

31.png

Egy átjárhatatlan barlangból lett a Santuario di San Michele Arcangelo, Puglia tartományban, Olaszországban. 490-ben épült meg, amikor Mihály arkangyal először jelent meg Maioranói Szent Lőrincnek.

41.png

Görögországon keresztül halad tovább a "szent vonal", ahol nemcsak a 6. kolostort őrzi Szími szigete, de az arkangyal 3 méter magas szobrát is, amely az egyik legnagyobb Szent Mihály-szobor a világon. A legenda szerint, aki először alszik a szigeten, annak bizonyosan üzen álmában Szent Mihály. Nem kell mást tennie, mint reggel kimenni a tengerpartra, ahol a pópa türelmesen meghallgatja az álmát, és megmagyarázza, mit üzent neki az arkangyal.

monastery-panormitis-symi-island-greece-view-54098781.jpg

Izraelben ér véget a "szent vonal", a 12. században épült haifai kolostorban, a Kármel-hegyen.

61.png

(aleteia.org, magyarkurir.hu)

süti beállítások módosítása