Pál Feri atya: Az okoseszközök személytelenre szabnak bennünket
SZEMlélek 2018. április 12.

Pál Feri atya: Az okoseszközök személytelenre szabnak bennünket

Milyen lesz az a nemzedék, akit élő, személyes, emberi kapcsolatok helyett tárgyakkal veszünk körül?

palferi01.jpg

Egy kicsi gyereknek nincsen szüksége okoseszközökre. Ilyen szükséglet nem létezik, hanem az létezik, hogy a gyerek érzelmileg rászorul a megnyugtatásra. Tulajdonképpen egy emberre van szüksége. És nem embert kap, hanem tárgyakat. Az okoseszközök függőséget alakítanak ki, a kialakulatlan idegrendszert és személyiséget olyan módon kezdik el birtokba venni, hogy mi naivul azt mondjuk, hogy személyre szabjuk az okoseszközeinket, ám az történik, hogy az okoseszközök személytelenre szabnak bennünket.

A magyar felnőttek fele kötődési zavarral él, osztja meg a mindenki által csak  Pál Feri-ként ismert katolikus pap, mentálhigiénés szakember a penzcentrum.hu-nak adott interjúban.

- Nem egy szükségletről van szó gyerekkorban, hanem függőség kialakulásáról, és ráadásul ilyenkor nem a boldogságközpontunk aktiválódik, hanem az élvezetközpontunk. És egy olyan kötődés alakul ki okoseszközökhöz, amely már őket elvonja a személyektől való kapcsolattól - mondja Feri atya, aki befejezi nagy sikerű kedd esti előadás-sorozatát.

Kialakul egy olyan függőség, amely már akadálya nemcsak az emberi személyekhez fűződő kapcsolatunk vagy a meghittség kibontakozásában, hanem akadály a személyes Istennel való, a Jézussal való bizalmi viszony kialakulásában is.

És mi lehet a megoldás a mai világban, ahol a felnőttek, a szülők számára szinte elképzelhetetlen az élet az okoskütyük nélkül? Hogy lehet így példát mutatni?

Nem elég azt mondanom apukaként és anyukaként, hogy ne kapcsold be, hogy tilos netezned, hanem a fontosabbik, hogy ott vagyok-e, hogy játsszak a gyerekeimmel.Nem elég csak kivenni a kezéből valamit, ha nem adom magamat oda.

 

süti beállítások módosítása