Nem tudnak velem mit kezdeni a pártok – egy listázott egyházi vezető vallomása
Gégény István 2018. április 04.

Nem tudnak velem mit kezdeni a pártok – egy listázott egyházi vezető vallomása

Papok és tanárok is szerepelnek egy olyan listán, amelyet az információ forrása szerint az egyik párt állított össze, "beszervezési" céllal. Egyikük nyilatkozott a SZEMléleknek.

lista.jpg
Az országgyűlési választás előtti napokban érthetően tovább élesedik a kampány, ennek mentén talán nem is meglepő, hogy az egyik szerkesztőség olyan listával állt elő, amely szerintük (és eléggé úgy tűnik, megerősítést is nyert az értesülés) egy bizonyos párt számára készült. Hogy melyik pártról van szó, mi minden került napvilágra, ki mit sejt, mond az ügy kapcsán, a HírTV oldalára kattintva könnyen kideríthető. Nem szeretnék az ügy hátterével pártpolitikai oldalról foglalkozni, ugyanakkor ismerős névre lettem figyelmes a felsorolt személyek sorában, meg is kérdeztem Barna Mátét, mit szól a sajátos információgyűjtéshez.

barnam1.jpg– Nem nagyon kell hozzám nyúlni, mert nem mennek velem semmire – reagált egyszerre derűsen és meglepetten a domonkos szerzetes, aki korábban más témában is adott interjút a SZEMléleknek. A listabeli rövidke jellemzésben magára ismert, például tényleg "nem túl politikus alkat", az sem titok, hogy szívesen beszélget az emberekkel. Az adott pártra vonatkozóan azért sem látja értelmét bármiféle beszervezési kísérletnek – nem tud róla, hogy ilyesmi történt volna irányába –, mert viszonylag sokszor nyilatkozik, és a mondanivalója "nem mindig van összhangban azzal, amit ez a párt mond", de szerinte a nézetkülönbség nem rossz dolog.

Ahogy azt sem tartja elítélendőnek, hogy ilyen lista létezhet. – Minden politikai erőnek a tisztesség határain belül joga van feltérképezni, ki az, aki mellettük tud állni, ki nem – fogalmazott, bár a "listázás" szerinte nem pozitívan csengő tevékenység. Érthetőnek tartja, hogy papok és tanárok is szerepelnek a pártérdeklődés középpontjában, hiszen "az emberek ezektől az emberektől várnak véleményt".

Nagyjából itt le is zártuk a listázós témát, és inkább derültünk, semmint "borultunk" az egész ügy kapcsán. Adódott viszont a felvetés, mit javasolna a szerzetes pár nappal a választás előtt azoknak, akik a keresztény értékek mentén helyes döntést szeretnének hozni április 8-án.

– Nehéz a kérdés. Magamat is elég tanácstalannak érzem, nehezen mondok bármit magamnak ezekben a napokban – mondott ellent tanakodásával a katolikus egyházi vezető azoknak, akik szerint ne lenne min dilemmáznia egy kereszténynek.

Az érték kifejezéssel kapcsolatban viszont igencsak határozott véleményt fogalmazott meg. – A politikában fontos, hogy értékeket nyilvánítsunk ki. Keresztény vonatkozásban is szoktuk használni ezt a kifejezést, de szerintem ez nem teljesen helyénvaló. A hitben élés ugyanis nem egyszerűen értékek szerint élés, hanem olyan életmód, amikor hagyom, hogy a Szentlélek alakítson engem. Ez pedig nem csupán értékekben valósul meg. A tavalyi lombikvitával kapcsolatban például a szerencsétlenséget nem a téma okozta, hanem az, hogy Veres András értékekről beszélt. Nyilván ez egy erkölcsi kérdés, de nem lehet kiragadni a hit keretéből. A hit hősiesség, önfeláldozás, az életünk totális rábízása Istenre. Ott van például a francia csendőr esete a közelmúltból. Amit ő tett, amikor megmentette a túszok életét, a sajátját feláldozva, ez nem egyszerűen értékek mentén való cselekedet volt, hanem a hit hősiessége. Kétségkívül nemzeti hőssé vált a franciák szemében, de a hitéből fakadóan "magasabbra" ment ennél. Ő a hit hőse – mutatott rá Barna Máté.

Beszélgetésünk végére kölcsönösen megállapítottuk: olyan ez a listázás, mint az Exultet, a húsvéti örömének utalása egy bizonyos "szerencsés vétek" kapcsán. Merthogy egy politikai oldalról feldobott labda megfelelőnek bizonyult arra, hogy keresztényi üzenettel reagáljon az érintett a megkörnyékezési kísérletre.

Gégény István

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása