Nem zenél többé templomokban a hajléktalan zongorista
SZEMlélek 2018. március 10.

Nem zenél többé templomokban a hajléktalan zongorista

46 évesen elhunyt Ryan Arcand, aki úgy tett szert világhírre, hogy szinte semmit nem tett érte. De az a szinte semmi számára szinte minden volt.

ryan1.jpg

Pár napja osztottunk meg olvasóinkkal egy történetet, amelynek helyszíne a kanadai Edmonton városa. Akkor egy sportos nő elkapott egy tolvajt, majd meghívta kávézni az elkövetőt. Legalább ennyire különleges mostani főhősünk élete is, amely immár véget ért.

Ryan Arcand Edmontonban élt, de nem úgy, mint egy átlagos polgár. 3-4 éves korában állami gondozásba került, s az egyik nevelőcsaládja pincéjében találkozott először zongorával. Hallás után kezdett zenélni, összenőtt a hangszerrel. 13 évesen elszökött nevelőitől, így került Edmontonba, ahol hajléktalanként tengődött, az alkohol rabja lett.

ryan.jpg

– Amikor nem ivott, élvezet volt a társasága – nyilatkozta halála után a Szent József-bazilika papja a BBC-nek. Arcand időnként ezt a templomot kereste fel. – A legjobb pillanataiban olyan hitről tett bizonyságot, amely nagyon megérintett engem papként - tette hozzá a lelkipásztor.

A hajléktalan zongorista templomok, kórházak mellett az utcán is zenélt. Egyik ilyen alkalommal vette videóra a játékát egy hölgy, a felvételt sok millión látták már az internet közvetítésével világszerte.

(Forrás: BBC via 444)

süti beállítások módosítása