Denevérmúzeum nyílik egy magyar templomban
SZEMlélek 2018. március 07.

Denevérmúzeum nyílik egy magyar templomban

Közel ezer denevér él a szinpetri református templom padlásán tavasztól őszig. Ha elsőre azt gondolnánk, ez probléma, akkor igen nagyot tévedünk.

denever_kolonia.JPG

Mező Arnold 2006-ban lett a szinpetri gyülekezet lelkipásztora. Akkor még csak néhány denevér fészkelte be magát nyaranta a padlásra – igen zavarta a lelkészt a bőregerek szomszédsága. Idővel azonban Mező és a közösség is felismerte, hogy a denevérek is Isten teremtményei, akik nem véletlenül kerültek a templomuk padlására, nyilatkozta a lelkész a reformatus.hu-nak.

– Megértettük, hogy a mi védelmünkre szorulnak. Ha mi odafigyelünk rájuk, hosszú távon az a gyülekezetnek is áldás lehet.

szinpetri01_jpg_500x500_q85.jpg

S úgy tűnik, védelmükre, így otthonuk védelme érdekében kialakult összefogás által a szinpetri templom felújítása is létrejöhet. A kritikus állapotú tetőszerkezet felújítási költségei, ami a denevér élőhelyvédelmét is jelenti, az Aggteleki Nemzeti Parkkal, az önkormányzattal és a gyülekezettel közösen tudják finanszírozni. Sőt, a templom üresen álló termeiben rendezik be Európa első denevérmúzeumát is, hogy a látogatók jobban megismerhessék az őshonos fajokat.

– Azt szeretnénk, hogy a látogatóink értsék, a denevérek is Isten teremtményei, akiket tiszteletben kell tartanunk – mondja a lelkész. – Szeretnünk nem muszáj őket, de figyelembe kell venni, hogy az élettér őket is megilleti. Ez a helyzet megmutatja, hogy egymás mellett, párhuzamosan is lehet úgy élni, hogy az mindenki számára előnyös legyen.

süti beállítások módosítása