Beer Miklós: El kell kezdenünk saját magunkat rendbe tenni
SZEMlélek 2018. január 25.

Beer Miklós: El kell kezdenünk saját magunkat rendbe tenni

Éles véleménykülönbségeket tárt fel a Keresztény-Zsidó Társaság évnyitó találkozója, ahol Beer Miklós püspök, Fabinyi Tamás evangélikus püspök, Dobner Győző baptista lelkész és Hidvégi Máté zsidó származású iszlámkutató ült egy asztalhoz.

19260859_3cb844119d0a557e1a3d1cee417f4072_wm.jpg

A 25 éves egyesület elsősorban a dialógus és a megértés lehetőségeit keresi, most azonban itt is érezhető volt a feszültség a politikai különbségek miatt, olvasható az Index beszámolójában.

A rendezvény fő témáját ez alkalommal az iszlám vallás adta, amit Hídvégi Máté "a harmadik nagy ábrahámi vallás – testvéri vallásnak" nevezett a kereszténység és a zsidóság mellett.

- Nem hiszek abban, hogy az iszlamizáció a fő probléma Európában. Ettől nem kell rémeket látni - mondta Beer Miklós a keddi rendezvényen. A váci püspök szerint a tömeges migráció nem is csak közel-keleti kérdés.

7,5 milliárd ember él a világban. Én minden nap megnézem a statisztikákat. Tegnap 25 ezer ember halt éhen. Értik ezt? Sokan nem azért jönnek el, mert jobban akarnak élni, hanem mert egyszerűen életben akarnak maradni. A kérdés, hogy mi lesz ezekkel az emberekkel.

A váci püspök a személyes találkozások fontosságát emelte ki, de a nemzetközi megoldást is nélkülözhetetlennek gondolja, amelyben Ferenc pápát tartja útmutatónak.

Az igazi probléma, hogy Európa megerősítse saját kereszténységét. El kell kezdenünk saját magunkat rendbe tenni. De nehogy a mi legszentebb istenkeresésünket ideológiává lehessen változtatni. Aggódunk emiatt a jelenben is.

Fabinyi szerint egyszerre van szükség vallásközi együttműködésre, a jogok tiszteletben tartására, és kell egyúttal a helyi adottságokhoz, törvényekhez is mindig alkalmazkodnia a bevándorlóknak. Fokozott figyelmet kellene szentelni a keresztény szent helyekre Európában is, tette hozzá az evangélikus püspök.

(fotó: index.hu)

süti beállítások módosítása