Bankkártyás "perselyezés" az új divat a franciáknál
SZEMlélek 2018. január 25.

Bankkártyás "perselyezés" az új divat a franciáknál

A guruló érmék és a zizegő papírpénz hangját hamarosan halk pittyegés váltja fel egy párizsi templomban, ahol ezentúl bankkártyával is lehet adakozni a perselybe.

A perselyezés új értelmet nyer Saint Francois de Molitor-ban, ahol először a vasárnapi misékre vezetik be kísérleti jelleggel a kártyás adományozási módot.

920x920_1.jpg

Bár a technológia még szokatlan, de külső formájában nem tér el a hagyományostól: kosarakba építik be a leolvasót, amit a mise folyamán körbejár. Az érintéssel működő kártyaolvasón kiválaszthatjuk az adomány mértékét, 2, 3, 5 és 10 eurót dobhatunk így a virtuális perselybe.

- A plébánia anyagi forrásainak 79%-át jelentik az adományok - mondta  Didier Duverne atya - Egy fő évente kb. 98 euró adományt dob be a perselybe.

1024x1024.jpg

A plébános szerint az újítás a készpénz fokozatos eltűnésére való felkészülés is egyben.

Ám nem ez a párizsi plébánia az első, aki adománygyűjtés tekintetében is lépést tart a korral. 2016 óta okostelefonos applikáción keresztül is lehet adományozni 28 francia egyházközség, több, mint 2000 plébániáján. Az applikáció működése óta eltelt 14 hónap alatt közel 4.000 adomány érkezett a tesztben résztvevő 8 párizsi plébániához. Az adományok összege átlagosan 4,71 euró.

(dailymail.co.uk)

süti beállítások módosítása