Nem a lerombolás a legrosszabb, ami egy egykori templommal történhet
SZEMlélek 2018. január 22.

Nem a lerombolás a legrosszabb, ami egy egykori templommal történhet

Érthető felháborodás kíséri a valaha szakrális funkciót betöltő épületek elbontását, ám az okokon és az alternatívákon is érdemes elgondolkodni.

extemplom0.jpg

Néhány napja egy egykor templomként használt német épület lebontása keltett jelentős visszhangokat, hazánkban is. Noha évek óta nem mutattak be ott szentmisét, ráadásul az egész települést ledózerolták, a gazdasági októl függetlenül fájó megtapasztalni, ahogy morális szimbólumként is funkcionáló templomépületek válnak a szemünk előtt romhalmazzá.

Csakhogy e "templomrombolások" Európában jellemzően nem holmi alantas gazemberség áldozatai, hanem a hűvös racionalitásé. Zömmel kiürült, elhagyatott, akár életveszélyessé is váló épületek sorsának egyik kimenete a költséges felújítás, állagmegóvás, a másik lehetőség a kényszerű bontás. Léteznek esetek, amikor pusztán gazdasági okokból döntenek a dózerolás mellett, s ezek valóban elszomorító kivételek. Bátran nevezhetjük kivételeknek a sajtóból megismert ilyen jellegű bontásokat, merthogy Franciaországban például az Observatoire du patrimoine religieux szervezet számításai szerint 2030-ig 4-5 ezer egykori templomépület kerülhet "eladó sorba". Németországban csak a XXI. században mintegy 500 templom "szüntette be működését", s ez a trend nyilvánvalóan folytatódni fog – minderről a hvg.hu közölt részletes összeállítást.

extemplom2.jpg

Vagyis a templomépületek lerombolásának egyik fő oka a funkcióvesztés, legalábbis Európában. Merthogy Kínában épp azért pusztítják el az ilyen szakrális épületeket, mert túl sokan gyakorolják ott a hitüket. Az bizony igazi keresztényüldözés. Mifelénk a templomok funkcióvesztése, lerombolása inkább a hitvesztés visszatükröződése.

extemplom3.jpg

S mi rosszabb történhet egy egykori templommal, mint a lerombolás? A való élet igen abszurd, borzasztó alternatívákat vonultat fel a szemünk előtt. Diszkó, night club, autószerelő műhely, gördeszkázó pálya, falmászó csarnok, bankfiók, söröző, luxuslakás – hogy csak néhányat említsünk a már megvalósult "újrahasznosítások" közül. Mi jöhet még? Azok a volt templomok jártak talán a legjobban, amelyekből könyvtár, kávézó, avagy – az engedjétek hozzám jönni jegyében – óvoda lett.

extemplom1.jpg

extemplom4.jpg

Hazánk sem kivétel a témát illetően, hiszen a fővárosban egy régebben evangélikus templomnak használt épületben ma konditerem üzemel, Egerben mozit is berendeztek korábban egy néhai templomban, most kiállítóteremként funkcionál.

A társadalmi tiltakozásnak is van ugyanakkor hatása: Franciaországban gyorséttermet szerettek volna kialakítani egy egykori templomban, ám akkora lakossági felháborodást váltott ki a szándék, hogy az adott vállalat végül elállt az átalakítástól.

További példák, adatok, reakciók a hvg.hu cikkében olvashatók. Akit további "church conversion" megoldások érdekelnek, ide kattintva tájékozódhat.

(Képek forrása: archilovers.com, .narcity.com, disneygrape.wordpress.com, pixacube.com, beingjo.wordpress.com)

süti beállítások módosítása