A magyar kispap, aki erkölccsel terrorizálta a nyilasokat
SZEMlélek 2018. január 02.

A magyar kispap, aki erkölccsel terrorizálta a nyilasokat

Több ezer embert mentett meg 1944 utolsó hónapjaiban a fiatal papnövendék, aki fegyvertelenül szállt szembe a nyilasokkal. Egyetlen eszköze a nagyszájúsága és az erőszakossága volt, amit Isten kegyelmének tud be. A 96 éves Baranski Tibor története.

22 évesen lehengerlő magabiztossággal jutott be az apostoli nunciatúrára, ahol talpraesettségének köszönhetően hamarosan Angelo Rotta jobbkeze lett. A fiatal papnövendék a katolikus embermentés meghatározó alakja lett. 

19079673_0b3edcf7d008f28f453553f30e53bdca_x.jpg

Baranski Tibor szervezte a vatikáni védlevelek kiadását, a védett házak megszervezését. Nem riadt vissza sem a hamisításoktól, sem az életveszélyes helyzetektől. Becslések szerint 5-7 ezer, a zsidótörvények hatálya alá eső ember életét mentett meg. 

Nagyszájú voltam és erőszakos. A jó Isten kegyelme volt, nem az én nagyságom. Isten csodája, hogy soha nem vertek agyon. Gazemberek, akik nem bántak kesztyűs kézzel másokkal, mégis féltek tőlem. Erkölcsi feszültség volt. Egy kis magyar pap, terrorizáltam őket. Erkölccsel. Ha nem láttam volna, nem hiszem el.

Hihetetlen történetek és életút az index.hu oldalán megjelent interjúban Baranski Tiborral, a Kanadában élő egykori kispappal, ezrek névtelen megmentőjével.

süti beállítások módosítása