Iszlám és kereszténység: párbeszéd, vagy háború?
SZEMlélek 2017. november 28.

Iszlám és kereszténység: párbeszéd, vagy háború?

Bár sokan tudni vélik a választ a címbeli dilemmára, a helyzet bizonnyal árnyaltabb a politika és a média gyakran leegyszerűsítő logikájánál.

vitaest7.jpg

Sokunkat érdeklő, sőt, feszítő, nyugtalanító kérdés kerül terítékre a SZEMlélek és a Háló soron következő vitaestjén. Veszélyes-e az iszlám a kereszténységre? Ez itt a kérdés, aki pedig fő vitapartnerként segít tisztábban látni a témát illetően: Nagypál Szabolcs római katolikus teológus, az ELTE ÁJK Jog- és Társadalomelméleti Tanszékének egyetemi adjunktusa, a pannonhalmi Békés Gellért Ökumenikus Intézet tudományos főmunkatársa, a Vallásközi Párbeszéd Társaságának társelnöke.

A szakember fő kutatási területe az ökumenikus teológia és a vallásközi párbeszéd, a közvetítés (mediáció) és a szelíd viszálykezelés. Utóbbira nagy szükség van napjainkban, amikor kiélezett állításokkal próbálunk ítéletet alkotni egymás, akár egy másik vallás követője felett. Ilyen szelíd, de a feszültségeket, őszinte kérdéseket, aggodalmakat felszínre hozó párbeszéd bontakozhat ki december 7-én 18 órai kezdettel az S4 Kulturális és Közösségi Központban.

Hogy mire számíthatunk vezérgondolatként Nagypál Szabolcstól, nem titok, hiszen két éve ugyanebben a témában nyilatkozott a SZEMléleknek. Akkor így fogalmazott:

A történelem két legsikeresebb térítővallása az iszlám és a kereszténység. Sikerüket pontosan a beléjük kódolt térítési szándéknak köszönhetik. Az iszlám a keletkezése óta a legnagyobb kihívást jelenti a kereszténység számára. Sem személyes hitem, sem kulturális ismereteim nem indokolják, hogy féltsem a kereszténységet. A reményem az, hogy a fölerősödött kihívás még hitelesebb keresztény életre sarkallja az Istent e vallásban kereső embereket. A félelem nem volna e helyzetben jó tanácsadó.

Kérdés, tisztáznivaló akad bőven, s most lehetőség van személyesen válaszokat keresni, megosztani gondolatainkat egymással. A vitaesten díjmentesen lehet részt venni, de a részvételhez előzetes regisztrációra van szükség, amelyet ide kattintva lehet 1 perc alatt megtenni.

Találkozzunk, beszélgessünk, keressük együtt a megoldást a sokunk életét meghatározó kérdésekre!

süti beállítások módosítása