Mit ér a világ megváltója?
SZEMlélek 2017. november 23.

Mit ér a világ megváltója?

A közelmúltban a híres Christie’s Aukciós ház árverésén 400 millió amerikai dolláron ütöttek le egy képet. A költségekkel és jutalékokkal együtt valamivel több, mint 450 millió amerikai dollárt, azaz 119 250 000 000 Ft-ot, igen, száztizenkilencmilliárd-kétszázötvenmillió forintot fizetett ki a vevő. Ez minden idők legértékesebb elárverezett műtárgya.

salvatormundi.jpg

A festmény természetesen nem akármi, bár nem is tudni biztosan, hogy kinek a képe. A Salvator Mundi (A világ megváltója) című alkotás feltehetően Leonardo Da Vinci műve. Nem biztos azonban, hogy Leonardo maga festette, egyes feltételezések szerint Leonardo egyik követőjének munkája, bár kétségtelenül Leonardo stílusát mutatja a kép. Leonardonak kevesebb, mint 20 befejezett olajfestménye maradt hátra. A Salvator Mundi az egyetlen, amely magánkézben van. A nyertes telefonon licitált, így nem tudni, hogy ki a tulajdonos. Leonardo – vagy egy tanítványa – feltehetően XII. Lajos francia királynak festette. Az 1600-as években még biztosan I. Károly angol király birtokában volt, utoljára pedig Dimitrij Ribolovjev botrányhős orosz milliárdos, többek között az AS Monaco labdarúgó klub tulajdonosa vette meg egy magán vásárlás során 127,5 millió dollárért.

Az új tulajdonosról számos találgatás van. Sokan szóba jöhetnek, Bill Gates vagyonát például 87 milliárd dollárra becsülik, az a félmilliárd meg sem kottyanna neki, bár valószínűleg nem ő volt a vásárló. De a világon körülbelül 2500 dollármilliárdos van, bárki lehetett a vevő. Egyesek szerint a Louvre Abu Dhabi múzeum vette meg, mások szerint Kínába, vagy Hong Kongba került. Tipikus 21. századi történet.

Nyilván egy 500 éves Leonardo festmény értéke nem felbecsülhető önmagában. Az ár tehát elsősorban marketing, presztízs és vágy kérdése. Ezúttal sokan voltak olyanok, akiknek ez számít, és pénzük is van. Ennek az egyetlen tételnek az árverése 20 percig tartott, ami meglehetősen hosszúnak mondható: ennyi idő alatt lett 400 millió a már amúgy sem csekély 100 millió dolláros kikiáltási árból. Nem egyedülálló, de mindenképpen ritka, hogy egy műtárgy a kikiáltási ár négyszereséért keljen el egy árverésen, a kikiáltási árat ugyanis a becsérték 60-80 százaléka körül szokták meghatározni. Az ár tehát mindenképpen megdöbbentő, nyilvánvalóan nem csak önmagában egy tárgy értékét tükrözi.

Ráadásul hagyján, hogy a kép eredete bizonytalan, de az állapota sem tökéletes. Számos restaurációs beavatkozást hajtottak már végre rajta, rengeteg utólag felhordott festéket azonosítottak. Jó néhány rossz restaurációs beavatkozás is történt, ezek sokat rontottak a kép minőségén – a többi között ez is oka az igazi festő kilétével kapcsolatos bizonytalanságnak. A képet hordó diófát rengeteg kártevő járta már át, egy nagy repedés is van rajta hosszában. Egy szakértő szerint a festmény a sok beavatkozás, átfestés és tisztítás miatt élettelen, mesterségesen fényezett, egyszerre néz ki réginek és újnak – aki ilyen minőségű képet vásárol, az nem hozzáértő. 1958-ban, amikor a szakértők még visszautasították, hogy egy Leonardo alkotásról lenne szó, 45(!) angol fontért árverezték el a képet Londonban, a szintén nem kispályás Sotheby's aukciósházban. A legtöbb szakértő véleménye azonban időközben megváltozott, mára a lehető legjobb állapotba hozták a festményt, a Christie’s természetesen eredeti Leonardoként, a 20. század legnagyobb művészeti újrafelfedezéseként ajánlotta árverésre a művet.

Így azután a kétségek ellenére mégis sokan licitáltak. A festő személye, a kép története, legendája ennyit nyom a latban? Vagy az a presztízs számít, hogy mivel ez az egyetlen megvásárolható Leonardo festmény a világon, a tulajdonos elmondhatja magáról, hogy az egész világon ő az egyetlen, akinek saját Leonardo da Vinci olajfestménye van? Egy múzeumban, vagy egy magángyűjteményben a kritikák ellenére is ez a legkiemelkedőbb kép, hisz most már mindenki kíváncsi a rekordáron elárverezett Leonardo festményre. Akár egy üzletember dicsekszik vele a partnereinek, akár egy Múzeumba kerül, az ár – de legalább egy része – hosszú távon még meg is térülhet.

Mindegy, hogy maga a festmény milyen; a legenda, a birtoklási vágy, az elkölthetetlen nagyságú vagyonok a világ legdrágább műtárgyává tették. Bármilyen szép, csak ki ne derüljön, hogy mégsem eredeti Leonardo!

gtg.jpgHa ezt Leonardo Da Vinci látná, milyen lenne a mosolya? És vajon mit gondol erről az egészről a Világ Megváltója?

Gundel Takács Gábor

(Nyitókép forrása: themalaymailonline.com)

süti beállítások módosítása