"Természetes, hogy a katolikus iskola befogadja a menekült gyerekeket"
SZEMlélek 2017. október 31.

"Természetes, hogy a katolikus iskola befogadja a menekült gyerekeket"

Van egy budapesti katolikus iskola, ahol az elmúlt egy évben 6 menekült kisdiák kezdett tanulmányokba. Vannak köztük üldözött keresztény kongói család gyermeke, de muszlim afgán rászoruló diák is. Interjú Rubovszky Ritával, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont igazgatójával.

37632932541_aebf303b93_b.jpg

A hazánkba érkező menekültekkel foglalkozó Jezsuita Menekültszolgálat kereste fel a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontot, akik rögtön befogadták a kisdiákokat, bár ez, ahogy az igazgatónő, Rubovszky Rita elmondása szerint az iskola közös döntése volt, mivel a diákokkal való törődés nem áll meg az iskolai óráknál. 

Ezeknek a gyerekeknek a felvállalása nagyon sok energiát kíván az iskolától: a tanítóktól, a tanároktól, a vezetőségtől. De a család támogatása és együttműködése nélkül nem lehetne így. 

Rubovszky Rita szerint igazából nem is gyereket, hanem családokat vállalnak fel, annak minden nehézségével együtt: bölcsődés, óvodát keresni, iskolába való beilleszkedését segíteni, kulturális és kommunikációs különbségeket megérteni és megértetni. 

Egy katolikus iskolában, ha komolyan veszi magát, akkor az érzékenyítés az az evangélium. 

A kongói keresztény család helyzetéről körlevelet írt a szülőknek az igazgatónő, a válasz az összefogásban, a segítségnyújtásban érkezett meg. 

Hihetetlen körülmények között éltek. Mi egyáltalán nem gondolkodtunk azon, hogy ezt a családot befogadjuk-e vagy sem, olyan természetes volt. Hihetetlenül szépen befogadták őket a szülők, ellátták őket ruhával, mindenki rögtön segített. Úgy gondoltuk, egy európai katolikus iskolának feladata azokon a testvéreken segíteni, akiket a hitük miatt üldöznek.

A muszlim tanuló befogadásáról, a komoly traumákon átesett, tanulási nehézségekkel bíró kongói fiú történetéről és arról, hogy miért nem lesz program a befogadásról az abcúg oldalán, a teljes cikkben olvashatnak. 

süti beállítások módosítása