A forradalmak kevésbé ismert hősei
SZEMlélek 2017. október 24.

A forradalmak kevésbé ismert hősei

Balás Béla nyugalmazott kaposvári püspök egész életében aktív ellenállóként szállt szembe a romboló ideológiákkal.

balasbela.jpg

Emiatt egyáltalán nem szorul magyarázatra, miért ő kapta idén az '56-osok tiszteletére alapított Szabadságért Kaposvár Emlékérmet. Már papnövendékként rendszeridegennek számított, miután csatlakozott a Regnum Marianum mozgalomhoz. Az ő nevéhez is fűződik a Dunakanyar Egyházközség fedőnevű, több települést átkaroló ifjúsági lelki missziós kezdeményezés elindítása, amelynek egyik gyümölcseként ma is évente kétszer gyűlnek össze főként katolikus fiatalok a Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra.

A focipályán hátvédként nyújtott szinte áthatolhatatlan munkásságával kiérdemelt "Beton" beceneve állhatatos hitvédelmi, lélekmentő szolgálatára is értelmezhető. Sziklaszilárd "védőként" joggal kapta meg tavaly a Hit pajzsa kitüntetést is.

– Akkor lehet egy országot előre vinni, ha mindenki egy újjászületést csinál saját magában – fogalmazott Beton püspök a díj átvételekor beszédében.

A rendszerváltást követően egy újonnan alapított egyházmegye vezetését bízták rá, e megbízatása a közelmúltban ért véget – Varga László lett az utódja.

A szív forradalmárai köztünk élnek. Nem feltétlenül látványosan, ám elkötelezetten építenek, védelmeznek, motiválnak, utat mutatnak. Köszönjük Balás Bélának, hogy hol pajzsként, hol szabadságharcosként számíthattak rá rengetegen!

(Nyitókép forrása: sonline.hu, videó: kapos.hu)

süti beállítások módosítása