Balog Zoltán: Minden gyermeknek örülünk, a lombikbébiknek is
SZEMlélek 2017. augusztus 29.

Balog Zoltán: Minden gyermeknek örülünk, a lombikbébiknek is

A református lelkészből lett miniszter szerint igenis ki kell terjeszteni a mesterséges megtermékenyítés programját.

balogz.jpg

A politikus a Parókia Portálnak adott interjút az aktuálissá vált témáról, amely teljes terjedelmében ide kattintva olvasható. Az alábbiakban a tárcavezető néhány gondolatát idézzük:

Évtizedek óta olyan országban élünk, ahol többen halnak meg, mint ahány gyermek születik. Ezek a számok nemcsak a szomorú statisztikáról szólnak, hanem arról is, hogy akar-e tovább élni egy közösség, igent mond-e az életre. Némi apró javulás látszik, hiszen az elmúlt 4-5 évben jelentősen növekedett a gyermekvállalási kedv, ami azt jelenti, hogy a kevesebb édesanya több gyermeket hozott a világra, mint az előző évtizedben.

A lombikbébiprogram kérdésében azt tudom mondani, hogy a kormányzat részéről minden gyermeknek nagyon örülünk, akár természetes úton születik, akár így. Be kell látnunk, hogy megváltozott a világ, hiszen a számok azt mutatják, hogy napjainkban a fiatal párok csaknem húsz százaléka meddő. Őket nem zárhatjuk ki abból a lehetőségből, hogy gyermekük szülessen. Az a véleményem, hogy a lombikbébiprogramot ki kell bővíteni, és egyre több párnak kell megadni a lehetőséget, hogy gyermeke lehessen. Viszont azzal a felelősséggel kell alkalmazni a programot, hogy odafigyelünk az élet védelmére, szabályozni kell, hogy mi legyen a be nem ültetett embriókkal, mert elfogadhatatlan, hogy egy üzleti tevékenység alapjai legyenek.

Az egyház tanítása nem idejétmúlt, hiszen van örök eleme. Fontos kérdés azonban, hogyan kell ezt képviselni a 21. században, a válasz pedig az, hogy nem lehet úgy, mint századokkal korábban. Az egyházakon belül is viták folynak arról, levezethető-e Szentírásból, hogy miként kezeljük a lombikbébiprogramot.

(Forrás: parokia.hu, fotó: balogzoltan.hu)

süti beállítások módosítása