Válaszokat keresünk,
párbeszédre hívunk
nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Böjte Csaba: Nem tapsolhat az egyház a lombikprogramnak
2017. augusztus 27. írta: Gégény István

Böjte Csaba: Nem tapsolhat az egyház a lombikprogramnak

Az ismert szerzetes Szent Józsefet állítja a gyermektelenek számára példaképül, s a szerető családra vágyó állami gondozottak felé irányítaná a figyelmüket.

bojtecsalad.jpg(Fotó: Thaler Tamás)

– Mit gondol Veres András azon kijelentéséről, hogy a lombikprogram bűn, annak kiterjesztése pedig fondorlatos cselekedet a kormány részéről?
– Egyrészt azt gondolom, hogy az emberi életet tanulmányozni, azzal kapcsolatban beavatkozásokat, kutatásokat végezni csak nagyon óvatosan szabad. Nagy veszélynek tartom, hogy miután kitolódott a gyermekvállalás ideje, egyre idősebben kötnek házasságot a párok, s könnyen legyinthetnek, hogy ráérünk, aztán, ha nem jön össze, nem baj, majd megpróbáljuk mesterségesen. Ausztriában sehol nincs olyan hosszú sor az egészségügyben, mint a lombik ambulanciákon. Az egyház ezért nem tapsolhat a lombikprogramnak. Én is azt mondom, egyházunk is arra hív, hogy merjünk fiatalon elköteleződni, merjünk családot alapítani, gyermekeket vállalni. Azt is gondolom viszont, hogy a magyar társadalomnak annyi sok más baja, fontosabb feladata van, szerintem túl lett fújva ez a téma a médiában.

– A fő vitát ebben a kérdéskörben azon párok esete váltotta ki, akik régóta szeretnének gyermeket, sok áldozatot meghoztak, ám a jelek szerint mégsem válhatnak természetes úton szülővé. Ön mit gondol ezekről a sajátos helyzetekről?
– Meggyőződésem, hogy minden gyermeknek apára és anyára van szüksége. Árvákat nevelek, magam is árván nőttem fel, és azt látom, hogy rengeteg gyermek vár szerető szülőkre, családra, befogadásra. Magyarországon tudomásom szerint nagyjából 20 ezer gyermek van állami gondozásban. Több évtizede tevékenykedek ezen a területen, és máig nem értem, miért ilyen bonyolult az örökbefogadás rendszere. Én is próbálnék a román államon keresztül örökbe adni gyerekeket, de ez szinte lehetetlen. Szent József példáját ajánlanám sokak figyelmébe, hiszen ő nem a biológiai apja volt Jézusnak, mégis az élet mellett döntött, amikor elfogadta ezt a helyzetet: szeretettel felnevelte azt a gyermeket, aki nem tőle származik. A boldogságos Szűz Mária maga mondja a 12 évesen a templomban elveszett Jézusnak, hogy "atyád és én aggódva kerestünk", mert József igenis apja volt az ő fiának. József útja járható út. Sokan néhány hónapos csecsemőt szeretnének örökbe fogadni, de 3-4 éves, vagy idősebb gyerek esetében is biztatom a párokat, hogy legyen bátorságuk egy ilyen lépést megtenni! Tapasztalatom szerint ezek a gyerekek is megértik, ha elmondjuk nekik, hogy ők a szívünkből születtek, egy család vagyunk, összetartozunk.

– Jól értem, hogy a lombikprogram helyett az örökbefogadást tartja megfelelő lehetőségnek azok számára, akiknek nem lehet természetes úton saját gyermekük?
– Én egy ferences szerzetes vagyok, kisebb testvér. Nem akarok beleszólni a nagyok dolgába, de azt tudom, hogy egyrészt sok furcsa dolog van az egyik oldalon a béranyaságtól kezdve ki tudja, meddig bezárólag, a másik oldalon viszont rengeteg gyermek vár arra, hogy szerető családban nőhessen fel.

Beszélgetőtárs: Gégény István

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.08.27. 21:56:37

Az örökbefogadás a visszaélések, az alkalmatlan, illetve komolytalan jelentkezők miatt, a gyermek érdekében van "körülbástyázva". Böjte Csaba nem lehet túl eszes, ha ezt nem érti.

Egy gyerek nem egy kiló kenyér, amiért leszaladok a boltba és vihetem is.

Never 2017.08.27. 21:57:24

"Nagy veszélynek tartom, hogy miután kitolódott a gyermekvállalás ideje, egyre idősebben kötnek házasságot a párok, s könnyen legyinthetnek, hogy ráérünk, aztán, ha nem jön össze, nem baj, majd megpróbáljuk mesterségesen."

Minden csapból az folyik, hogy minél korábban kell szülni, mert 35-40 éves kor felett drasztikusan romlik az esély és a baba egészsége is veszélyben van:

index.hu/belfold/2014/03/03/szules_40_folott/

Ebben a korban egyébként az IVF hatékonysága is töredékére csökken:

www.ivf.com.au/ivf-success-rates

Én még nem találkoztam egyetlen intézet várójában sem olyan nővel, aki úgy jött volna oda, hogy szánt szándékkal és szabad elhatározásból választotta az IVF-et. Katolikus egyházi vonalon sokszor hallom az érvet, hogy ez is kényelmi dolog, mint a császármetszés. Furcsa módon sem református, sem evangélikus, sem görögkatolikus egyházban ezt nem hallottam még - mert ott minden papnak van felesége (vagy éppen eleve nő a lelkész) és ilyen elképesztő botorság senkinek nem jutna eszébe. Tudja egyáltalán egy katolikus pap, hogy mivel is jár egy IVF? Ha bárki azt "egyszerűbb" vagy "kényelmesebb" megoldásnak gondolja, mint a hagyományos szexet, akkor ugyancsak el van tévelyedve mind az IVF, mind a szex kapcsán (és talán akkor nem kellene erről nyilvánosan véleményt formálnia).

Megértem, hogy az árvák elhelyezése egy rendkívül fontos dolog. Azt is meg kell azonban mutatni, hogy az örökbefogadás egy nagyon rögös út, amelyben családok súlyos kihívásokkal szembesülnek, nem saját hibájukból:

midra.uni-miskolc.hu/JaDoX_Portlets/displayContent?docId=20221&secId=14228

Mindezt végiggondolva, és azt is figyelembe véve, hogy a Katolikus Egyház általi elutasítás még csak nem is egy pápai enciklikán alapszik (II. János Pál kézjegye nincs is rajta a dokumentumon), úgy gondolom, hogy ez egy tipikus példája a mundér becsülete védelmének.

Sokszor hallhatjuk és olvashatjuk az érveket a számfeletti embriók fagyasztásáról vagy megsemmisítéséről, a kényszerű béranyaságról vagy a szelektív abortuszról (redukció) a túl sok megtapadt magzatnál - DE mi van, ha egy IVF-nél egyik sem lép fel? Megtermékenyül egy vagy két embrió, azokat beültetik, megszületnek a gyerekek és él a család. Hol itt az a sok szörnyűség, amivel riogatnak bennünket?

delphinus 2017.08.27. 22:25:17

@Counter: Másképpen eszes. És sok esetben szedhette össze úgy a gyerekeit mint a kikapált krumplit.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.08.28. 07:36:53

@delphinus: Ha már lettek alternatív tényej, itt az ideje az alteenatív eszességnek.

Felkészül az alternatív szépség?

delphinus 2017.08.28. 10:22:32

@Counter: ??? Ne várjon tőle túl sokat.

annamanna 2017.08.28. 13:13:00

Nem az észről van itt szó elsősorban. Nekem az a furcsa, hogy azt mondja - ezek árva gyerekek, ahogyan ő is árva volt. Ő félárva volt, és a saját családja nevelte fel, nem egy árvaház. Ezek a gyerekek vagy egyáltalán nem árvák, tehát hamis az az állítás; vagy vannak köztük félárvák, de ők nem szorulnának árvaházra; sőt, még ha teljesen árvák lennének, a közeli rokonoknak akkor is be kellene tudni őket fogadni (Lutherék 10 árva rokon gyereket neveltek fel, katolikus ismerősöm felnevelte a rokon kislányt, akinek a szülei autóbalesetben haltak meg, Pogány Juditot a nagynénje vette magához). Az árvaház megnevezés egyszerűen nem igaz.
Ezek a gyerekek azért kerülnek gyerekotthonba, mert a családjuk anyagilag és pszichésen képtelen gondoskodni róluk. Lehet, hogy a szülők kénytelenek voltak elmenni nyugatra dolgozni, és a gyereket nem tudták senkire sem bízni. Romániából több mint egymillió nő (!!!!!) dolgozik csak Olaszországban!!! Ez egészen döbbenetes szám, és nyilvánvaló, hogy a legtöbbjüknek van gyereke, akit kénytelen otthon másra bízni. Az olaszok pedig a legtöbb esetben egyszerűen rabszolgaként kezelik a kelet-európai nőket, sajnos ez sem vicc, több helyen olvastam a borzalmas körülményekről, és arról, hogy ezeknek a "szolgálóknak" a 80%-a pszichológus, pszichiáter segítségére szorul, amikor hazatér. Leonardo Da Vinci anyja egy közel-keleti származású rabszolganő volt (!!!!) mult-kor.hu/cikk.php?id=285 Akkor is simán rabszolgaként kezelték az olaszok az idegen nőket, és ezt a szokásukat a mai napig megőrizték.
Össze lehet gyűjteni ezeknek a rászoruló, szétesett családoknak az összes gyerekét, el lehet vinni "árvaházba" egymillió román gyereket is, és lehet Böjte Csabából Minden Idők Leghatalmasabb Szentje - de ezzel nem old meg semmit, mert a probléma gyökere az, hogy a román nők miért kénytelenek lemondani a gyerekeikről, miért kell elmenniük nyugatra rabszolgának, mi történik a román családokban, hogyan lehetne a családokat egészségessé tenni, hogy azok képesek legyenek megtartani, és saját maguk felnevelni a gyerekeiket. Az anyák problémáival kellene foglalkozni, szerintem, most már, nem csak a gyerekek problémáival. Mert a román nők hihetetlenül nagy bajban vannak, és iszonyatosan ki vannak szolgáltatva. És ezt Böjte Csabának tudnia kell. És amiről az ember tud, azért felelős is. Meg kellene találni a megoldást erre a rettenetes helyzetre, amit magamtól el sem hinnék, ha nem jött volna velem szemben több cikk is, ami ugyanarról szólt.

grundigg 2017.08.28. 13:13:25

@Counter:

Csodálatos, hogy van nekünk itt a blog.hu-n egy Counterünk, aki hajszálpontosan tudja, hogy milyen vastag és milyen magas falakkal kell körülbástyázni az örökbefogadást, és még azt is tudja, hogy mind a román, mind a magyar örökbefogadási szabályok éppen pontosan olyanok, mint lenniük kell.

Most mehetsz egy másik blogra, írj valami okosat Paks2-ről! Ahhoz legalább annyira értesz.

Aki meg képes leírni egy Böjte Csabának, hogy "Egy gyerek nem egy kiló kenyér", az az önreflexió totális hiányával küzd.

delphinus 2017.08.29. 22:34:04

@annamanna: Esetleg tájékozódj a román ortodox egyház üzelmeiről, ha találtál már elég sok információt, akkor el lehet gondolkodni azon, hogy az olasz katolikus emberektől miért várod el, hogy kötelezően nekik kell jóvátenni mindazt aminek az elcseszéséhez semmi közük.

Mi magyar családanyák, családapák addig eltartjuk a román cigánygyerekeket és a többit akiket Böjte összeszed (van plébánia ahol évente 3x koldul erre B) és támogatjuk a szentéavatást, de subito(!) ám és nem kérdezünk soha semmit. Elég lesz ennyi?