Válaszokat keresünk,
párbeszédre hívunk
nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Hadat üzent a lombikprogramnak a püspöki kar elnöke
2017. augusztus 21. írta: SZEMlélek

Hadat üzent a lombikprogramnak a püspöki kar elnöke

Veres András volt az államalapítási ünnepi mise szónoka, a Szent István bazilikánál elmondott beszédében pedig szokatlanul éles kritikával illette a kormányt.

veresandras_1.jpg

Testvérek, még egy belső veszélyre oda kell figyelnünk! Ugyanis egy fondorlatosan megfogalmazott, a jó szándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben...

Ezt mondta a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia elnöke 2017. augusztus 20-án. Fondorlatosan megfogalmazott, a jó szándék köntösébe bújtatott törvény. Kemény beszéd... Annyira kemény, hogy az MTI szinte valamennyi fontos gondolatát idézte a püspöknek, ezt a részletet kivéve. Számos hírportál pedig sajnos onnan tájékozódik, viszont szokás szerint a beszéd teljes leirata elérhető a Magyar Kuríron.

A témához háttérinformációként ennek a cikknek az átolvasását ajánljuk.

Megfogalmazott egy másik fontos üzenetet is a főpásztor – végre nem csupán mások felelősségét hangoztatjuk:

Vajon mi vezetett Európa-szerte a hit és a vallásosság gyengüléséhez? Milyen felelősség terhel engem abban, hogy az evangéliumi értékrend háttérbe, vagy teljesen kiszorult a családi életünkből és a mindennapi társadalmi életből. (...) Mert nem csak a múlt hibái vezettek a társadalom szekularizációjához, hanem az is, hogy korunk keresztényei sem teszik magukévá teljesen Isten törvényeit. Langyos keresztények pedig nem tudnak meggyőző erővel tanúságot tenni az evangéliumról, és másokat Krisztus követésére hívni.

(Fotó: hirado.hu)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

A rokkant is ember · http://arokkantisember.blog.hu 2017.08.21. 10:27:13

Püspök úr szíves figyelmébe ajánlom a tényt, hogy a lombikból is embergyerek születik, akiből esetleg később jó katolikus, sőt jó pap is lehet....

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.08.21. 12:53:13

Helyes, csak keményen. A fiatalpk számára a fanatikus, tradicionalista Egyház vonzóbb, mint a lilaködös-coelhós tinglitangli.

Ki lesz a magyar Longchamps de Bérier?

Zb74 2017.08.21. 13:10:05

Gratulálok; sikerült az egyetlen olyan kormányzati intézkedést betámadnia, amelyet világnézettől függetlenül csak támogatni lehet.

Balogh Ebner Márton 2017.08.21. 15:29:05

A lombik bébi programmal az a baj, hogy a nem beültetendő embriókat elpusztítják... nem maga a lombik-eljárás.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.08.21. 17:18:05

@Balogh Ebner Márton: Tévedés, a két releváns irat szerint az is baj, ha a foganás mozzanatát elválasztják a testi egyesüléstől.

Csak a testi egyesülés során történő foganás elősegítését célozva szabad beavatkozni tehát.

fhdgy 2017.08.21. 19:42:45

Hány rózsafüzér kellene, hogy szegénykémnek megvilágosodjon az elméje?

Szerintem nincs annyi!

Ésszelteli 2017.08.21. 19:43:05

Aki meri szólni az igazságot, az amikor orvoshoz megy beszélgethet a kultúráról, utazásról...... mennyi mindenről, aki nem az a betegségéről beszélget az orvosáról. Az egyikkel nincs is mit kezdeni, a másiknak az orvos bemutathatja a gyógyszergyárak új fejlesztéseit. Nézd meg az öreg Mózest 120 éves korában mit is ír róla a Biblia.

Ésszelteli 2017.08.21. 19:43:13

Kevesek egyike a papság közül, ezek szerint, aki vállalja a keresztény( keresztyén) tanítást a gyakorlatban is. A legtöbben elferdítik a Bibliai tanításokat pl azt mondják most más kort élünk.Leginkább teológiát kapnak akik bemennek a templomokban és nem az igét, azaz a kijelentések igazságait. Vélhetőleg lesznek akik a kijelentéseket előbbre fogják tartani mint a teológiát.Mert mi a teológia ? Az amit a teológus professzorok gondolnak a Bibliáról és le is írják. Van ami jó van ami nem azonos a kijelentésekkel. Ez van. Vissza kell hozni a kijelentések igazságát a minden napokba. Abban van a szabadítás a kijelentések szerint vagyis az igazságban. Az igazság megszabadít ! Aki nem akar megszabadulni az polkorrekten kell fogalmaznia és marad ott ahol volt csak átöltözött egy kicsit az évszaknak megfelelően.

medium size devil 2017.08.21. 19:43:19

@A rokkant is ember: Es ha nem lesz katolikus akkor mi van? Puspok urnak erre az esetre nezve szelektive igaza van?

Hórukk 2017.08.21. 19:57:37

@Balogh Ebner Márton: És ez ellen mit javasolsz, vagy mit javasol az egyház? Ha már kritika, akkor legyen az építő jellegű!

Glock Lee 2017.08.21. 21:30:18

Üzenet a gyermektelen házaspárok számára a katolikus püspöki kar magyar "leágazásától" ...értékelje ki hogy akarja, szerintem a püspöki kar maga a fertő, ördögűzést végrehajtani azokon akiket inkább lelkileg segíteni kellene...ez ördögi....fúj...

Nyomortelepy 2017.08.21. 21:30:38

Most akkor magyarázza már el valaki értelmes szavakkal, hogy mi a gondja a püspöknek a lombikbébi programmal?

Mert az nem érv, hogy azért ne kapjon egyik ivarsejt se esélyt az életre, mert akkor mások nem kapnak. Ilyen alapon sok millió spermium sorsán kéne szörnyülködni egyetlen örömszerzés alkalmából

Tamáspatrik 2017.08.21. 22:06:01

A püspök úr az élő kereszténység szellemét, hanem kimondottan merev dogmatizmust képvisel. Nagyon szomorú A törvény van az emberért, nem az ember a törvényért - ki is mondta ezt?

Az örökbefogadást is tiltja az egyház? Ilyen alapon azt is kellene, hiszen a gyermek nem a szülők testi egyesülésének eredménye. Úristen...

Sir Galahad 2017.08.21. 22:10:30

Mi ezzel a baj? Elmondta a véleményét, mint a főnöke a migránsokról, de ez senkit semmire nem kötelez. Egészségére.

Nyomortelepy 2017.08.21. 22:41:07

A langyos keresztényekről mondottakkal egyetértek. Akár szó szerint, he ez a "meleg" szinonímája, akár átvitt értelemben

Az igazi lángoló hitű keresztény példaképe pedig legyen Kapisztrán Szent János, aki iránymutatást ad számunkra a hivatlan jövevényekkel kapcsolatos bánásmódról

aeidennis 2017.08.21. 23:58:09

Érdemes lett volna a katekizmus idevágó részeit is a püspök úr szavai mellé helyezni, mert így nagyon úgy tűnik, hogy ez a magánvéleménye, nem pedig a katolikus egyház hivatalos tanítása. Természetesen lehet a saját gyarló véleményünket az egyház tanítása fölé helyezi, de az attól még nem lesz helyes és igaz.
"A gyermek nem járandóság, hanem ajándék. "A házasság legnagyobb ajándéka" egy új emberi személy. A gyermeket nem szabad tulajdonnak tekinteni, mintha követelni lehetne a "gyermekhez való jogot". Ezen a téren egyedül a gyermek rendelkezik igazi jogokkal; tudniillik, hogy "szülei házastársi szeretete sajátos aktusának gyümölcse legyen, hogy fogantatása pillanatától kezdve személyként tiszteljék"." (KEK 2378)
"Azok a technikák, amelyek a házaspár számára idegen, harmadik személy bevonásával (sperma vagy petesejt adományozásával, méh bérbeadásával) a közös szülőséget fölbontják, súlyosan erkölcstelenek. Ezek a technikák (idegen spermával való [heterológ] megtermékenyítés és beültetés) sértik a gyermeknek azt a jogát, hogy az általa ismert és egymással a házasság köteléke által egyesült apától és anyától szülessen. Megsértik a "házastársak kizárólagos jogát, hogy kizárólag a másik által váljanak apává és anyává"." (KEK 2376)
"Amennyiben a házaspáron belül kerül sor e technikák gyakorlására (homológ mesterséges megtemékenyítés és beültetés), talán kevésbé elvetendõk, de erkölcsileg változatlanul elfogadhatatlanok maradnak, mert szétválasztják a nemi aktust az élet továbbadásának aktusától. A gyermek létét megalapozó cselekedet többé már nem olyan aktus, amelyben két személy kölcsönösen odaadja magát, hanem olyan aktus, mely "a magzat életét és identitását orvosok és biológusok hatalmára bízza, és az emberi személy eredete és sorsa felett a technika uralmát vezeti be. Ez az uralmi viszony már önmagában is ellentmond annak a méltóságnak és egyenlõségnek, melynek közösnek kell lennie a szülők és a gyermekek között." "A nemzést erkölcsi szempontból nézve megfosztják sajátos tökéletességétől, amikor nem a házastársi aktus, azaz a házastársi egyesülés sajátos gesztusának gyümölcseként akarják (...); csak a házastársi aktus két jelentése közötti összefüggés és az ember egységének tiszteletben tartása van összhangban az emberi személy méltóságának megfelelő nemzéssel." "(KEK 2377)
"Az evangélium megmutatja, hogy a testi terméketlenség nem abszolút rossz. Azok a házaspárok, akik kimerítették a jogos orvosi segítségnyújtás lehetőségeit és terméketlenek maradnak, kapcsolódjanak az Úr keresztjéhez, ami minden lelki termékenység forrása. Elhagyott gyermekek örökbefogadásával és mások javára végzett komoly szolgálatokkal megmutathatják nagylelkűségüket." (KEK 2379)

jaegtoer 2017.08.22. 07:27:04

Nem veheti el senki az atyák munkáját.

karandash 2017.08.22. 07:27:29

A katolikus egyház tanításait szerencsére senkinek sem kötelessége követni. Egyelőre. Aki annyira bolond, hogy az életét olyan lejárt szavatosságú dogmák alapján éli, amiket a pusztában bedrogozott ókori kecskepásztor törzsek szokásaira építettek, az meg is érdemli, hogy az orránál fogva vezessék.

A lombikbébi az rossz, a cölibátus, migránssimogatás, pedo dolgok meg jók, mert a katolikus hagyomány alapján bármit meg lehet indokolni meg annak az ellenkezőjét is.
Isten törvényeit emlegetni meg elég riasztó, mostanában egy másik ábrahámita szekta államot akart Isten törvényeire alapozva létrehozni (ISIS). De látom a bigott katkóknál is kezd elgurulni a gyógyszer.

bkkzol 2017.08.22. 07:27:43

Ez az egyház szeretne modern, emberközpontú lenni??? Még le van kicsit maradva egy 150 évvel a főpap. Ja és szóljanak neki, hogy a föld nem lapos..

rozsomák 2017.08.22. 07:27:53

@aeidennis:

A katekizmusnak mi köze Jézushoz vagy a kereszténységhez ? Semmi..

Egy eleve világi hatalomra törő szervezet - a később katolikusnak nevezett egyház - ideológiai alapjainak a kvázi "kézikönyvét" alkották meg Jézusra hivatkozva, sokszor Jézus tanai ellenére, tehát ez nem jó érv, hatalmi játszmákban született dogmatikus, utólagos önigazolásokra építkezni..
A katekizmus érvrendszerét sokszor inkább lehet levezetni a világi hatalom szolgálatainak és igen ! anyagi érdekeknek a megjelenítésének a viszonylatában, mint Jézus tanaiból.

medium size devil 2017.08.22. 07:27:58

@Nyomortelepy: A hulyekrol mit mondott Kapisztran Janos? Gyanitom semmit mert nagyon ugy tunik, hogy nem tudtok magatokon segiteni. Ennyi baromsagot osszehordani?

medium size devil 2017.08.22. 07:28:02

Katolikus komn@Counter: Nem vagy abban a helyzetben, hogy beleugass, masnak mit szabad es mit nem, vili?

Dr. Tom 2017.08.22. 07:28:16

@A rokkant is ember

Ha van Isten (!!!), akkor nem lesz belőle agymosott katolikus/keresztény/akármi és nagy ívben elkerüli a fantasztikus mesekönyvre épülő intézményesített hülyítés. Nagyon ráférne már egy reboot erre az őskövület, megújulásra totálisan képtelen egyházra. Aztán meg csodálkoznak, hogy fogynak a papok, meg a hívek ... pedig csak kevesebb a könnyen befolyásolható buta ember!

midnightcoder2 2017.08.22. 07:34:47

Lehet, hogy a keresztényeknek ez annyira nagyon nem tetszik, mert a dogmák elég nagy része a kőkorból épp hogy kilépett zsidók idejéből származik, viszont hosszú távon előbb-utóbb ennél keményebb dolgokkal is szembe kell nézniük, már persze nem a vatikániaknak mert azokat addigra már rég lefejezik a migránsok.

Szóval, a probléma ott kezdődik, hogy akár tetszik, akár nem, van egy olyan folyamat, hogy a szaporodás során a gének mutálódnak és keverednek is. A végeredmény aztán vagy sikeres lesz, és továbbadja a génjeit az utódjának, vagy nem. Ezt hívják úgy, hogy evolúció.

Na most, az embernél természetes körülmények között, úgy 10-12 gyerekből úgy 8-10 ment a Taigetoszra, a maradék pedig fenntartotta a populációt. Ma az orvostudomány és a fogamzásgátlás segítségével elértük, hogy a pároknak úgy 2-3 gyereke születik, viszont ezek 100%-ban meg is maradnak. Csakhogy a mutáció és a keveredés továbbra is tart, ami hosszú távon egyre betegesebb emberiséget jelent. Ami már most is megvan.
Innentől kezdve viszont, az emberiségnek alapvetően két útja van:
1. Visszatér a Taigetoszra, és tudatosan felvállalja hogy azt a 8-10 gyereket páronként megöli.
2. Kezébe veszi a dolog irányítását, és kijavítja a véletlenül kialakult génhibákat, vagy még akkor megöli a rossz kombinációt hordozókat amikor még csak 1-2 sejtet kell megölni és nem egy kifejlett csecsemőt vagy akár egy félig felnőtt gyereket.

Kelly és a szexi dög 2017.08.22. 08:37:36

Egy újabb keresztes háború, az már nem langyi lenne... persze lehet, hogy az atya a melegekre gondolt....

Nyomortelepy 2017.08.22. 09:31:10

@medium size devil:
Ha már hülyeségről beszéltél, mi a véleményed az olyan egyházpolitikáról, amelyik meg akarja vétózni a terméketlen párok számára megmaradó egyetlen lehetőségét az utódnemzésnek, ugyanakkor tágra nyitná a kaput az olyan afrikai és ázsiai népességek előtt, akik nagy ívben tojnak bármilyen hasonló korlátozó szabályra?

Nyomortelepy 2017.08.22. 09:31:44

@aeidennis:
Nagyon messze állnak ezek a dolgok mind Jézus korától, mind pedig a modern világ realitásától

Jézus idején a termékenység nem volt probléma, pláne hogy a többnejűség megengedett és elfogadott volt, és ő maga sem akarta tiltóllistára tenni. Manapság, amikor a nők nagy része harmincvalahány évesen kezd foglalkozni a szülés gondolatával, az orvosi beavatkozás démonizálása a legbiztosabb út a kihalás felé az amúgyis veszébe rohanó európai keresztény népesség számára

Egy iszlám mullah is hasonló szinten prédikál, de úgy tűnik mintha sokkal jobban megértené az élniakarás törvényszerűségeit

bagolyleső 2017.08.22. 12:24:02

Szokatlanul éles kritika? Ez?
És kiderült, hogy pontosan melyik törvényről volt szó?
Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy Sorosgyurka érdekeltségei mellett szólalt fel a püspök?

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.08.22. 12:24:08

Ezért kell leválasztani az egyházat az államról...
Bár ez csak részben sikerül a KDNP-s kamupárt miatt.

aeidennis 2017.08.22. 12:24:13

@Nyomortelepy: Az ilyen fajta orvosi beavatkozások démonizálása a legbiztosabb út a kihalás felé rohanó európai keresztény népesség feltartóztatására. Lásd abortusz.

aeidennis 2017.08.22. 12:24:19

@rozsomák: Kifejezetten örülök, hogy az ált. iskolában bevezették a választható hittant, talán a felnövekvő generációk nem fognak ilyen ostoba kérdéseket feltenni, hogy: A katekizmusnak mi köze Jézushoz vagy a kereszténységhez?

Ylim 2017.08.22. 14:30:57

@Balogh Ebner Márton: "A lombik bébi programmal az a baj, hogy a nem beültetendő embriókat elpusztítják... nem maga a lombik-eljárás."

Akkor mit csináljanak velük, de nagyonokos?
Vagy szűnjön meg a program és annak se lehessen gyereke, aki szeretne?

aeidennis 2017.08.22. 14:47:23

@Ylim: A lombikprogrammal az a baj, hogy az nem gyerekvállalás, hanem gyerekgyártás, magánklinikákon pl. kemény profitért.

karandash 2017.08.22. 16:37:48

@Ylim: én azt mondom, hogy legyen lombikprogram, akinek meg katolikus hite miatt ez nem tetszik, az ne vegyen részt benne. Ahogy óvszert se kötelező használni senkinek, aki katolikus hite miatt ezt ellenzi. Megjegyzem volt katolikus barátnőm, nem is egy. A legbigottabbal is használtunk kotont.

Pelso.. 2017.08.22. 16:39:57

Ennek a csuhásnak mi köze más ember gyermekvállalásához, értékrendjéhez??
Nagy szerencséje az emberiségnek, hogy volt egy felvilágosodás kora.

Nyomortelepy 2017.08.22. 16:40:41

@aeidennis:
Gyereket gyártani em lehet, legfeljebb elkalauzolni az ivarsejteket egymáshoz jó közvetítőként. Ez lenne sátántól való?

A "deus ex machina" nemzés Jézus idejében értelemszerűen fel se merülhetett. Vagy várjunk, talán mégis? Nem tekinthetjük magát a szóban forgó eseményt - a Szentlélek általi fogantatást - egy ehhez kapcsolódó analógiának?

A Szentírásban jóval több van, mint amit a begyepesedett gondolkodású szentfazekak ki szoktak sütni belőle

Jakab.gipsz 2017.08.22. 19:42:39

Veres Istvánnak igaza van !

Ember ne akarjon Istent játszani, ivar-sejtekkel babrálni, szerveket csereberélni. még túlságosan keveset tudunk a természet működéséről.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.08.22. 19:43:15

@Ylim: Azóta aeidennis is volt szíves idézni, hogy nem csak az a baj, hanem az is, ha a megfoganás elválik a közösüléstől.

Így aztán vajmi kevés megengedhető terepe marad a korszerű technológiának közrehatnia. De persze az Anyaszentegyház direkte nem tilt, csak _úgy_ korlátoz.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.08.22. 19:43:25

@aeidennis: Az idősebb Bókaytól kérdezte egy aggódó főnemesi anya enyhe testi fogyatékossággal született gyermeke korrekciós műtéte előtt, hogy:
- Professzor úr, van műtéti terve?
- Van!
- Megkérdezhetem a részleteket?
- Igen! Maga fizet, én műtök!

A szaktudás pénzbe kerül. Az ortopéd klinikákon is csak mozgásképes embereket gyártanak jó pénzért.

anyadmajma 2017.08.22. 20:30:31

@Jakab.gipsz: ja, majd megkérdem a véleményed, ha a gyerekednek kell mondjuk vese.
Addig meg kuss.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.08.22. 22:22:07

@Jakab.gipsz: Pedig a tudás másképp nem szerezhető meg. Amikor legutóbb akarták íróasztalnál kiokoskodott elvekhez alakítani a megfigyelt élettani jelenségeket, abból liszenkóizmus lett - ami hagyján, de eleve hülyeség is volt.

Vagy azt is mondhatnám, hogy úszni se szárazon kell megtanulni.

karandash 2017.08.23. 07:38:41

@Jakab.gipsz: Istent játszani? A penicillin is elég durván beavatkozott már az életbe-halálba. Szívátültetés is van egy jó ideje. Ha farsangi iskolai összejöveteleken szabad a gyereknek Pókembert játszani, akkor a hasonló fantázialény Isten is eljátszható.
Amúgy meg melyik Istent ne játssza az ember? Zeuszt és Odint szabad?

aeidennis 2017.08.23. 13:31:41

@Nyomortelepy: Nagyon nem mindegy, hogy az a hímivarsejt maga verekedi el magát a petesejtig, vagy jön egy lottósorsolás és a dokibácsi kihúzza a nyertest apuból és anyuból.

Nyomortelepy 2017.08.24. 09:05:57

@aeidennis:
Az evolúciónak megvannak a törvényszerűségei, ezek érvényesülnek a megtermékenyítéskor. Ha kikapcsoljuk az evolúciót, azzal valóban csak ártunk. Ezt teszi az orvostudomány, folyton elgáncsolja a természetes szelekciót

Meg kell szüntetni minden orvosi beavatkozást, haljon meg aki nem életre való, aki pedig nem bír magától megszületni az meg se szülessen. Ha jól értem ez a lényege az álláspontodnak

aeidennis 2017.08.24. 10:46:56

@Nyomortelepy: a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab Akinek nem lehet gyereke opció lehet az örökbefogadás.

Nyomortelepy 2017.08.24. 22:03:56

@aeidennis:
A te érvelési hibádat meg úgy hívják, hogy maszatolás. Nem lehet könnyű a kész dogmához érveket kitaláni, nem csoda ha ilyenkor ide-oda kenegeti az ember, ami épp a keze ügyébe kerül

Mellesleg még a problémamegértésig se jutottál el, ha azokról beszélsz, "akinek nem lehet gyereke". Az asszisztált reprodukció (ez a hivatalos neve az eljárásnak) pont nem azokról szól, akiknél eleve kizárt a gyereknemzés, hanem azokról, akiknél valamilyen biológiai feltétel hiányzik

aeidennis 2017.08.25. 13:50:46

@Nyomortelepy: Tökéletesen tisztában vagyok az eljárással, én is álltam már a lombikprogram ajtajában, de nem léptem be rajta. Sok olyan párral találkozni ott, ahol mindketten egészségesek, de a lelki dolgok miatt nem jön össze a gyerek. Persze egyre türelmetlenebbé, görcsösebbé válnak emiatt, ami tovább rontja a helyzetüket és egyre inkább csak a lombikprogramban bíznak, ahelyett, hogy a saját életüket próbálnák rendbe hozni lelkileg.

Károly Alakos 2017.08.27. 20:16:47

Itt mindenki az Egyház megújulásáról beszél és szinte követeli is azt. Mégis milyennek kellene lennie az a megújult Egyháznak? Oké! Olyannak aki elfogadja a lombik programot!:-) Ezen kívűl még milyennek, hogy elfogadható legyen számotokra?

Nyomortelepy 2017.08.28. 10:22:40

@Károly Alakos:
Migrincspátyolgatás helyett keresztes háborút

Nyomortelepy 2017.08.28. 10:22:57

@aeidennis:
Lehet ugyan lelkizni, de a női terméketlenség leggyakoribb oka a méhkürt-elzáródás, rendszerint gyulladásos etiológiával

Innentől kezdve marad az asszisztált reprodukció, ami biológiai értelemben egy helyrepöccintés, vagy le kell mondani a saját gyerekről. Én inkább a püspök úr áldásáról mondanék le, mint a saját gyerekemről, aki a sors kegye folytán minden gond nélkül született, és nap mint nap örömmel ismerhetem fel benne a saját vonásaimat