Válaszokat keresünk,
párbeszédre hívunk
nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Szent István-tervet hirdetett meg Böjte Csaba
2017. augusztus 20. írta: SZEMlélek

Szent István-tervet hirdetett meg Böjte Csaba

A ferences testvér nem áll be a sopánkodók, félelemkeltéssel riogatók sorába, inkább saját tervet dolgozott ki, amely építkezésről, pozitív törekvésekről szól.

szentisvan1.jpg

Hihetetlen, egyben megdöbbentő, hogy 6 éve létezik egy Szent István-terv elnevezésű írás. Az benne a hihetetlen és megdöbbentő, hogy ennyi idő után sem igazán terjed el – legalább a terv létezésének ténye, tartalmának ismerete – a magyar társadalmi párbeszéd, közbeszéd terepein. A terv alkotója, Böjte Csaba 3x3 pontban mutat irányt azoknak, akik nem másokra akarnak mutogatni, hanem maguk akarnak hozzájárulni nemzetünk fennmaradásához, előrehaladásához.

Csaba testvér elsőként 3 tapasztalatát osztja meg az olvasókkal, amelyek a Kárpát-medence csodálatos tájait elcsúfító gazra, mocsokra, a rendezett településeken éktelenkedő romos házakra, valamint a vendégszerető emberek mellett élő tanulatlan, menekülő személyekre hívják fel a figyelmet.

E tények felismerése és kimondása után 3 alapelvet foglal írásba Csaba testvér: "1. A rendezett világot, csak a bölcs emberi erőfeszítés teremtheti meg."; "2. Hiszem, hogy szeretetből született létünk egy óriási kirakójáték, melynek minden darabja megvan, csak alázatosan, kitartó tervezéssel mindennek meg kell keresnünk a helyét, szerepét."; "3. Hiszem, hogy az életet szolgáló szeretet, ha az alázat útján jár, Isten irgalmából célba is ér."

A Szent István-terv harmadik részében konkrét javaslatok szerepelnek, újfent három témakör mentén kínálva megoldásokat. A pontok elnevezései magukban is igen beszédesek: Tündérkert, Roncsház program és Kárpát-medencei népnevelés.

A teljes terv ide kattintva olvasható el.

(Kép forrása: erdely.ma)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

annamanna 2017.08.28. 22:10:55

Nem elérhető oldalra mutat a link.
Hogyan lehet többet megtudni erről a tervről?

Gégény István 2017.08.28. 22:19:54

@annamanna: Valóban hibát jelez egy ideje az erdely.ma oldala, ezért lecseréltük a linkeket egy másik hivatkozásra.

annamanna 2017.08.29. 06:27:39

Igazán köszönöm. Egyetlen gondom vele már csak az, hogy 110 oldal. Ki tudja, mikorra olvasom el... :(
Viszont nekem is van egy tervem, ami szerintem igen hatékonyan segíthetné a családokat. Ennél jóval rövidebb, úgyhogy le is írom:

1. fizessék meg a gyerekvállalást, legyen normális, tisztességes munkabére, akkor sem a nő, sem a gyerek nem ragad bele (az anyagi kiszolgáltatottság miatt) olyan helyzetekbe, ahonnan menekülnie kell(ene).

2. tehát nem valami nyomorult segélyke, hanem tisztességes fizetés azért, mert valaki anya és háziasszony. Amit végez, az VALÓS MUNKA, nagyon komoly, kemény munka, amit a nők most is ugyanolyan ingyen végeznek, mint eddig bármikor, mert ők már csak ilyenek, tőlük ezt az ingyen szolgaságot meg lehet követelni.

3. a munkabérért cserébe ellenőrizhető legyen a család, mert vacak munkáért semmilyen munkahelyen nem jár bér - ez természetesen megint azért fontos, hogy a gyerekek és általában a családtagok biztonsága garantált legyen a külső kontroll által.

4. a munkabérért cserébe előzetes felkészültség is elvárható; tehát legyen szakérettségi a gyereknevelés, csecsemőgondozás, és az kapja meg a rendes fizetést az anyaságért, aki rendelkezik ezzel az előzetes mentális felkészültséggel. Mert a gyereknevelés nem hülyéskedés, hanem komoly felkészültséget igénylő, valós, kemény MUNKA.
Ezzel a "cigányplutóniumot" (Bogdán László, cserdi polgármester által kreált szó) is hatástalanítani lehet. Ha nem tanulnak, nem kapnak pénzt; ha nem kapnak pénzt, nem szülnek.

5. Ezzel a módszerrel el lehet érni, hogy azok vállaljanak örömmel babát, akik megérdemlik és tisztességesen nevelik. Azok bizonyára kapva kapnak rajta (természetesen minden újabb gyerek növeli a fizetést, de a külső kontrollt is, hogy ne fajuljon szaporítóüzemmé a szülés).

6. A módszer nagyon alkalmas volna a sok fogyatékos gyermek megelőzésére is, mert be lehetne vezetni, hogy a teljes javadalmazás 18 és 30 között jár a nőknek, 30 és 38 között a fele, onnantól kezdve egy fillér sem. Lehet persze későn is szülni, nem tilos, csak nincs megfizetve; ezzel véget lehetne vetni a mai, egészségtelenül késői gyerekvállalási divatnak.

7. Mivel a szülő nő anyagilag biztonságban érezné magát, ha jó fizetést kapna azért, mert anya, így a férfiak is felszabadulnának sok anyagi teher alól, a nők nem feltétlenül pumpolnák őket, nem kellene anyagi tönkremenetelnek megélniük a válást stb. Több energiájuk és pénzük maradna önmaguk fejlesztésére, sportra, hobbira.

8. A nőknek elég volna csak 38 éves korukban szembenézniük a munkaerőpiaccal, addig a férfiak nyugodtan építgethetnék a karrierjüket is, hogy ne érezzék annyira versenytársnak a nőket, mint most. A nőknek pedig lenne akár 20 otthoni évük is, ami alatt tanulhatnak (pl amíg a gyerekek iskolában, napköziben vannak). Így friss diplomával léphetnének ki a munkaerőpiacra, nem elavult tudással, és nem kellene aggódniuk azon, hogy a karrierjüket kettévágja a szülés és gyereknevelés - mert addigra jórészt túl lennének rajta, és felkészültek rá, hogy kilépjenek a "babaházból".

9. A fenti modell egyik mellékes előnye lehetne az is, hogy a stabil jövedelem miatt több család költözne ki kis faluba, jó levegőre, nyugodt környezetbe, ahol a férfiak könnyebben vágnának bele olyan mezőgazdasági, családi vállalkozásba, amitől most az anyagi kiszámíthatatlanság tartja vissza őket, mert bármikor jöhet egy betegség és oda az állatállomány, vagy rossz időjárás és oda a termés stb. Ha legalább a nőnek biztonságos és stabil a jövedelme, akkor a kis családi gazdaságok is könnyebben talpon maradhatnának.

10. Az oktatás is átalakulhatna, jóval több férfitanárral, fiús tanmenettel, külön fiúiskolákkal, mert most sokszoros panasz, hogy az oktatás a lányok igényeire van szabva, és a tanári gárda teljesen elnőiesedett. Így legalább az oktatás révén a fiúk is férfiasabban nőhetnének fel - női mintának úgyis otthon lenne az anyuka.

11. A nők teljesen nem esnének ki a munkaerőpiacról, de nem kellene annyit trükközni a rugalmas munkaidővel és a gyerek miatti betegszabadságolásokkal.

12. Magyar viszonylatban, első blikkre lehetne mondjuk 120 alap + 80 ezer gyerekenként, tehát egy gyerekkel 200, két gyerekkel 280, három gyerekkel 360. Ez nem túl sok, de nem is túl kevés, sok nő szívesen választaná, és és a beépített garanciák miatt a rendszert nagyon tisztességesen és átláthatóan lehetne működtetni.