James Martin: Aki felsőbbrendű, nem keresztény
SZEMlélek 2017. augusztus 17.

James Martin: Aki felsőbbrendű, nem keresztény

Az ismert amerikai jezsuita lelkipásztor, aki korábban a SZEMléleknek interjút is adott, a kereszténység tükrében szólt hozzá közösségi oldalán a Charlottesville-i eseményekhez. Magyarul közöljük üzenetét.

jamesmartin.jpg

Vajon hányan gondolják magukról a Charlottesville-ben a fehérek felsőbbrendűsége mellett tüntetők között, hogy ők keresztények? Valószínűleg a nagy többségük. A „felsőbbrendűség” azonban Jézus üzenetének szöges ellentéte.

Az Evangéliumban Jézus arra kér minket, szeressük egymást, helyezzük mások szükségleteit a sajátjaink elé, akár haljunk is meg egymásért. A „felsőbbrendűség” eszméje képtelenség Jézus számára.

Sőt, Jézus kifejezetten felszólít, hogy soha ne uralkodjunk mások felett, hanem legyünk inkább a többiek szolgái (Mk 10,42-43).

Az az elképzelés, hogy valaki „kevesebb” azért, mert ehhez vagy ahhoz a fajhoz tartozik, szintén ellentétes Jézus üzenetével. Az ő korában például a zsidók többsége kerülte, megvetette a szamaritánusokat. Mégis: Jézus nem csupán szóba áll egy szamariai asszonnyal, és felfedi előtte istenségét, de ráadásul az egyik legismertebb példabeszéde főhőséül is a „jó szamaritánust” teszi meg (Jn 4; Lk 10).

Egy római centurióval is találkozik, aki végképp más valláshoz tartozik, mégis beszél vele, meggyógyítja szolgáját, és dicséri nagy hitét (Mt 8,5-13).

Vagyis Jézus számára nincs „mi” és „ők”. Senkit nem nevezhet ki egy közösség sem „másnak”, mint azt a fehér felsőbbrendűséget hirdetők teszik a nem fehérekkel. Csak mi vagyunk.

Lényegét tekintve a rasszizmus mindennel szemben áll, amit Jézus tanított. A gyűlöletet terjeszti, nem a szeretetet; a dühöt, nem az együttérzést; a bosszúállást, nem az irgalmat. A rasszizmus bűn.

Tehát az, hogy „fehér felsőbbrendűséget hirdető keresztény” egyszerűen egy oximoron. Valahányszor azt kiabáljátok: „Fehér hatalom!”, akár azt is kiabálhatnátok: „Keresztre vele!”

Valahányszor náci üdvözlésre lendítitek a karotokat, akár azért is emelhetnétek, hogy Jézust a keresztre szegezzétek. És ha esetleg nem vettétek volna észre: a Megváltótok zsidó volt.

James Martin SJ

(Fordította: Verestói Anna)

süti beállítások módosítása