Válaszokat keresünk,
párbeszédre hívunk
nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Beer Miklós: Ideje pappá szentelni nős férfiakat, írok a pápának
2017. augusztus 10. írta: Gégény István

Beer Miklós: Ideje pappá szentelni nős férfiakat, írok a pápának

A váci megyéspüspök az elsők között főpásztorként kimondta, amit sokan felvetettek már az egyházban. Megkérdeztük, miért gondolja így.

beermiklos_1.jpg

– A katolikus püspökök sorában Ön az első, hazánkban mindenképp, aki a nyilvánosság előtt vállalja azon véleményét, hogy pappá kellene szentelni arra alkalmas nős férfiakat. Ideje van ezt kimondani?
– Azt hiszem, ideje van. Most találkoztam egészen konkrétan olyan helyzettel, hogy 8-10 egyházközségbe egyszerűen nem tudok papot küldeni. Ezt a toldozgatást, foltozgatást már nem lehet tovább folytatni, hogy akár külföldről, Lengyelországból, Indiából papokat várunk. Nekünk kell megtalálni azokat az embereket, akikre rá lehet bízni egy egyházközség vezetését. Olyat, aki hiteles, szép családi életet él, akire rá lehet bízni a templom kulcsát, a közösséget. Azt még ki kell dolgozni, hogy milyen képzéssel lehetne ezeket az embereket segíteni szolgálatuk ellátásában. A pappá szentelés egy távlati lépés lenne.

– Ez azt is jelenti, hogy a választható cölibátus lenne az egyház útja?
– Én így gondolom. Viszont azt is gondolom, hogy az állandó diakonátus nem lehet a papság felé való átmenet. Az egy másik küldetés. Ne keverjük össze a papsággal tehát a diakonátust! Ezért fontos, hogy nagyobb távlatban gondolkodjunk, és a fő szempont a közösségek lelki vezetése legyen. Ne keressünk félmegoldásokat, így például ne alkalmazzuk az állandó diakónusokat amolyan pót-papként.

– Akár lát is maga körül olyan alkalmas nős férfiakat, akik a megfelelő képzést megkapva családos létükre papként szolgálják az egyházat, akiket fel is szentelne?
– Igen. Látok olyan embereket, akik a maguk szerénységével ott vannak a háttérben. Fontosnak tartom elmondani, hogy nem tartanám helyesnek a papok nősülését, teljesen másról oldalról közelíteném meg az egészet. Az alkalmas nős férfiakat pedig meg is kellene szólítani, meghívni. Felejtsük már el azt, hogy lehet papnak jelentkezni, és ennyivel beérjük! Akit arra alkalmasnak tart az elöljáró, azt hívjuk meg, és bízzuk rá a megfelelő feladatot.

– Tervezi-e, hogy ezen törekvéséről tájékoztassa az Ön elöljáróit?
– Tervbe vettem.

– Konkrétan Ferenc pápának fog írni?
– Igen.

Beszélgetőtárs: Gégény István

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

tormape 2017.08.10. 12:55:52

Nem értem, hogy miért nem inkább azondogozunk hogy hivatások születhessenek? Miért a gyorsabb és silányabb megodást akarjuk mindig?
Mert a mai kor ezt diktája?

Flúgatlan 2017.08.10. 12:56:28

Sok sikert! :-)

Remélem, még megérem, hogy valami lesz is belőle. A Katolikus Egyház nagy mérete néha előny, néha hátrány. Most ez utóbbi működik. De remélem, lesz belőle valami még egy emberöltőn belül.

Horvath Zsoltr (törölt) 2017.08.10. 12:56:57

Üdv!
Jó ötletnek tünik írni a Pápának ez ügyben. Kitérnék arra is, hogy a katolikus egyházban rengeteg kilépett van (szerintem több, mint "bennmaradt"), s az Ö ügyükben is szólhatna pár szót.. Nem hiszem, hogy az Ö hivatásuk eltünt volna...A cölibátus a szerzetességböl jön. Rájuk nagy szükség van, de az egyházmegyés papságot simán el tudnám képzelni úgy, mint a keletieknél... Ha választható lenne: mert lehet hogy van akinek papi hivatása is van, meg családi hivatása is...Egyébként még jól emlékszem, mikor Vácra került Püspök ùr, s a hány papot kellene felvenni-kerdest úgy válaszolt meg, hogy hányat kellene elküldeni...de nyilván azóta sok víz lefolyt a Dunán Vácnál is..

Horvath Zsoltr (törölt) 2017.08.10. 15:38:31

@tormape: A cölibátus egy olyan társadalomban, mikor mindenki templomba járt sem volt éppen szerencsés...De élhetöbb volt. Ma már lassan hívek sincsenek...(1)... Ma a társaság javarésze nem tartja be (2)... Maga az intézmény sem bibliai (bár nincs ellentétben a Bibliával...de volt felesége Klétusznak, Kornél pápának, Fülöpnek, ja és persze a legfontosabb: magának Szent Péternek is... meg talán András apostolnak is...Szent Péter anyósát Jézus meg is gyógyította... A cölebsz élet szerzeteseknek való, nem egyedül élö atyáknak... Eszembe jut hányszor olvassuk akár csak Szántó Konrád atya egyháztörténetében és akkor ez meg ez a püspök, király, pápa elkülönített egy nagyobb javadalmat papképzésre...s megsokszorozódott a hivatások száma... Bizony a földi dolgoktól is függ. Ide tartozik a cölibatus is. Ha a Pápa meghallgatja Miklós püspök kérését, akkor szerintem borítekolható...

Flúgatlan 2017.08.10. 15:48:19

@tormape: A hivatások születéséért sok ima, prédikáció, stb. történik. De végső soron ez Isten és az egyén közt dől el, ezen nem lehet "dolgozással" segíteni.

Szerintem, és tudom, hogy nem vagyok ezzel egyedül, a jelenlegi paphiány útmutatás Istentől: más útra kell térni. Ez nem "silány" megoldás, ahogy írod. Miért is lenne az, ha szent Péter pl. nős, három leány apja volt? A mai korról írsz? A kötelező papi cölbátus az Egyház 2000 évének kb felében volt eddig alkalmazva. Nevezhetjük az ősi állapothoz való visszatérésnek is, ha újra szentelnek házas embereket pappá.

És itt nemcsak az a tét, hogy lesz-e darabra több pap. Az is, hogy más lesz az Egyház, ha a hívekkel olyanok foglalkoznak, akik benne élnek ugyanabban, mint ők. Szerintem jobb lesz. Most a papság nagy része szerintem egészségtelenül felülről irányítgat. Ezen is javíthatna a házas emberek felszentelése.

Gazellla 2017.08.10. 16:44:40

Meg kéne mondani a híveknek, hogy ne fogamzásgátolják ki a gyerekeket, akiket Isten küldeni akar, meg a papból nem kéne showmant csinálni, hanem lehetne újra becsülete meg méltósága a papi hivatásnak, akkor talán nem tartanánk itt.

kunzoo 2017.08.10. 20:16:56

@Gazellla:
Ha szerinted minden Isten akaratából történik akkor a fogamzásgátlás nem?

Kishableany 2017.08.10. 20:17:20

Az a gond, hogy Magyarorszagon a bevandorlas nem alternativa. Tisztelem, kedvelem Beer puspok urat, de megneznem, hogy egy altala peldanak hozott indiai papot hogyan fogadnanak a mai bevandorlo-ellenes kozegben. Daniaban joforman nincs dan pap, olyannyira, hogy Koppenhagaban meg a puspok is lengyel! A dan tarsadalom viszont befogado, rugalmas, es kepes felfogni, hogy ha misere akar jarni es a sajat gyerekei nem valasztjak ezt a hivatast, akkor bizony lengyel, olasz, spanyol, mexikoi papok akcentusat fogja hallgatni vasarnaponkent. Ez van.

Proud Mary 2017.08.10. 20:17:22

szerintem jó ötlet, megéri párbeszédet folytatni erről

Punxsutawney Mormota 2017.08.10. 21:06:43

@kunzoo: Jajj nem! Erre azt fogja mondani, hogy Isten szabad akaratot adott az embernek, azért van fogamzásgátlás, és ez a legújabb kor almája, amibe csúnyán beleharaptunk.

kunzoo 2017.08.10. 21:28:10

@Kishableany:
Semmi gond nem lenne a bevándorló papokkal hisz az alapállásuk hasonló. A fundamentalistábbja jól kijönne a nazarénusokkal. Nem hiszem hogy a pap kamionnal csapatná az adventi vásárban a hívek között. A muszlim arcok már másként gondolkodnának erről.

kunzoo 2017.08.10. 21:28:26

@Gazellla:
Ha Isten küldi a gyermeket akkor elég ráutaló magatartás hogy az asszonynak peteérése van. A logikád alapján az önmegtartóztatás is ugyanaz mint a fogamzásgátlás. Állítólag régesrég volt olyan nő akinek életében egyszer volt vérzése mert örökké terhes volt vagy szoptatott.

karandash 2017.08.11. 07:05:23

@Kishableany:

ateistaként mondom, hogy egy bevándorló, magyarul is megtanuló, mondjuk dél-amerikai katolikus pap instant sztár státuszba lépne Magyarországon, a média felkapná. A magyar nem idegengyűlölőbb, mint bármely más nép. Egyszerűen az anyagi nincstelenség, létbizonytalanság miatt feszültek a magyarok. Ha hirtelen osztrák fizetéseket keresne a magyar, akkor nagy ívben tojna olyan problémákra, amik most napi szinten idegesítik. Lenne pár ezer alapból rosszindulatú ember, de a többségnek nagyon kisimulnának a ráncai.
Kérdés, hogy menne-e Magyarországra bárki. Nyugat-Európa sokkal vonzóbb, mint a sivár, csóró, provinciális kelet. Ráadásul a magyar nyelvet nem fogja megtanulni hirtelen egy brazil, mexikói, kongói, filippínó pap. Ezek inkább oda mennek, ahol nagyobb buli élni és a nyelvi beilleszkedés is egyszerűbb nekik.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2017.08.11. 07:05:33

@Gazellla: De ha a keresztény isten mindenható és gyereket küld, akkor én azt meg tudom akadályozni fogamzásgátló eszközökkel?

Tapsihapsi 2017.08.11. 07:05:46

2037. augusztus 11: Ideje, hogy misézni engedjük az elvált, de újraházasodott és gyermekeiket becsülettel nevelő, a delfinek jogaiért bátran kiálló, perifériára szorult paptestvéreket. Írok a pápának.

Tapsihapsi 2017.08.11. 09:25:43

@karandash: A Kalocsai Főegyházmegyében szolgál egy afrikai születésű, fekete plébános, Ágoston atya, aki a képzése elején Afrikából eleve a Kalocsai egyházmegyébe jelentkezett, itt volt kispap; a szentelése után egyébként teológiai doktori fokozatot is szerzett a Pázmányon. Tudomásom szerint semmi baj nincs vele, nagyon szeretik a bácskai hívei.

fajalatt 2017.08.11. 09:26:36

Kedves testvérek!
Az alábbiakat ajánlom szeretettel Barsi Balázs atyától:
„A cölibátus alapja a mi Urunk, Jézus Krisztus példája és rendelése. A megtestesült Ige teljesen vállalta az emberi létet, azonban nem nősült meg, hanem szüzességben élt, mert földi életét teljesen az Atyához fűződő kapcsolata határozta meg. S ő nyilatkoztatta ki, hogy Istennek bizonyos személyekre vonatkozólag az az akarata, hogy ugyanezzel a kizárólagossággal kötődjenek hozzá, mert számukra ebben valósul meg a mennyek országa, ez az Istennel való személyes egyesülés egyetlen lehetősége. A cölibátus mint gyakorlat pedig az apostoli korra nyúlik vissza, az ősegyház nős papjai ugyanis a szenteléssel egyidejűleg feleségükkel megegyezve abbahagyták a házaséletet, s a továbbiakban úgy éltek együtt, mint testvérek. Egyébként a görögöknél és ortodoxoknál sem nősülhetnek a papok, viszont pappá szentelnek nős férfiakat is. E gyakorlat alapja a nagy keleti egyházszakadás utáni (vagyis nem egyetemes) trullói zsinat határozata, mely az egyszer nősült férfiak pappá szentelésének ősi hagyományát úgy értelmezte, hogy a felszentelt nős férfiak papi szolgálatuk mellett folytathatják házaséletüket. (A mai általános szokás nem is ez, hiszen a görög papokat közvetlenül az esküvőjük után szentelik fel, vagyis éppen akkor kezdik el házaséletüket, amikor elődeik abbahagyták!) Egyébként az, hogy a görögöknél pap lehet házasember, püspök viszont csak nőtlen férfi lehet, nyilvánvalóan utal az Úr Jézus tanítására és az ebből kialakuló eredeti szokásra.

A Római Egyházban ezzel szemben később az vált gyakorlattá, hogy eleve a nőtlen férfiak közül választják ki a leendő papokat, akik azután a cölibátust a mennyek országáért vállalják. Lehet ezt a gyakorlatot bírálni, lehet különböző pszichológiai, szociológiai és egyéb érveket felhozni ellene, azt azonban nem szabad megkérdőjelezni, hogy a cölibátus eredete elsősorban teológiai, mert isteni elrendelésből fakad, és a teljes önátadás életformájává alakulva az életszentség kiváló útja. A görög papok családi életükkel példát adnak a szent házasságra, a római papok életformájukkal viszont arról az eljövendő életről tanúskodnak, ahol „már nem nősülnek és nem mennek férjhez, hanem élnek, mint Isten angyalai a mennyben”.

Persze az ember gyarló, és a pap is követ el bűnöket, akár a hatodik parancs ellen is, de Boldog John Henry Newman bíboros érve ma is áll: a házasságban élő protestáns lelkipásztorok ugyanolyan és legalább annyi bűnt elkövettek a hatodik parancs ellen, mint a katolikus papok. Vagyis nem a cölibátus ezeknek a bűnöknek az oka, hanem az áteredő bűntől megsebzett emberi természet rosszra való hajlama, és nem is a cölibátus eltörlése a megoldás, hanem Isten akaratának, hívó szavának hűséges követése.

A cölibátussal kapcsolatban tehát ne azt keressük, hogy szerintünk mi a jobb azoknak a katolikus férfiaknak, akik papságra készülnek, hanem hogy mi Krisztus akarata rájuk vonatkozóan, ahogy azt az Egyház kezdettől fogva felfogta és megértette. És imádkozzunk papjainkért, hogy vállalt életformájukban hűségesen kitartsanak.”

doggfather · http://apengeele.blog.hu/ 2017.08.11. 12:18:10

választható cölibátus?

mi lesz a következő?

választható gyóntatás?

egyfiu12345 2017.08.11. 12:18:51

Én úgy gondolom, hogy nem kellene ennyire túl-szakralizálni ezt a témát. Tény hogy egy pap Isten szolgája, aki a legszentebb cselekményeket végzi, azonban ő is csak egy EMBER, akinek ugyanúgy működnek a szervei, mint bárki más (egészséges) embernek. A szervek közé pedig bizony a nemi szervek is beletartoznak, melyek ugyanúgy részei a testünknek, mint a fülünk vagy az orrunk, így a nemiséggel kapcsolatos vágyak is ugyanolyan természetes részei a lényünknek, mint az hogy éhesek vagyunk, vagy éppen az, hogy ha hideg van, fázunk. (bármennyire is próbálják úgy beállítani a szexualitást, mint valami ördögi dolgot).
Ezek alapján pedig nem lehet senkitől megkövetelni, hogy cölibátusban éljen. Ha valaki ÖNKÉNT választja, az más kérdés, az a szerzeteseknek való, akik valamilyen szinten "elzárva" élnek a világtól.
Egy áldozópap viszont nagyonis benne él a világban, így eleve semmi sem indokolja a kötelező cölibátust (az megint más kérdés, ha valaki ÖNKÉNT vállalja). Azt azonban, hogy magát a papi szolgálatot a cölibátushoz kössék, irreális dolognak tartom, mert a két dolog nem zárja ki egymást. A mai papok nagyon túl vannak terhelve ez tény, de semmivel nem dolgoznak többet mint egy átlag dolgozó ember. Sőt, ki merem jelenteni, hogy egy lelkiismeretes tanár sokkal többet dolgozik: 8-16 óráig bent van az iskolában, emellett délután szakköröket, próbákat tart, este pedig javítsa ki a dolgozatokat, ja és még jó lenne a másnapi óráira is felkészülni. Mégis házasságban, családban élnek, és jut idejük hivatásként végezni a tanítást.
Nem beszélve arról, hogy jóval több hivatás lenne ha a papok nősülhetnének (hát még ha nők is lehetnének papok). Hiába mondják sokan, hogy nem lenne több hivatás, de igenis több lenne, mert a tények mást mondanak: a mi környékünkön 6-7-8 falut lát el 1 katolikus pap, ellenben minden faluban van külön református lelkész, még a kisebb gyülekezetekben is.
Úgyhogy szerintem az lenne a jó megoldás, ha egy pap eldönthetné, hogy cölibátusban vagy házasságban szeretne élni.

Tranquillius 2017.08.11. 15:06:46

A nős férfiak elvégezik a teológiát pappá szentelés előtt? Vagy azt csak a nőtlen papoknak kell?

dome64 2017.08.12. 08:13:59

A nyugati egyház jelenlegi joga nincs felkészülve a családos papra. A jogi hagyományai pedig e tárgyban teljesen hiányoznak.
Ma egy pap teljes ellátásra jogosult az egyháztól. Ez odáig elmegy, hogy egyes egyházmegyék milliárd dolláros kártérítést fizettek ki a pedofil papok miatt. Mi a helyzet a családos pappal? Kaphat-e családos pap plébániát, ahol a plébános teljes, ha tetszik szinte korlátlan vagyonkezelő. Vagy ne kapjon vagyonkezelő jogokat?
Hány házas vállalna papságot, ha másra nem tarthatna igényt, pl kongruára, csak a stipendium ráeső, mondjuk kápláni részére, azaz misénként, egyházmegyétől függően ezer-kétezer forintra, ami önálló megélhetésre nem elég?
Legyen a plébános felett egy kontroll? Egy testület? Ennek van hagyománya a keleti egyházban, van hasonló intézmény a protestánsoknál, a preszbitérium, de nyugaton nincs. Van ugyan tanácsadó testület, de az csak tanácsot adhat, más joga nincs. Gyakorolhat-e laikus egyáltalán ilyen jogot egy klerikus felett? A nyugati egyház fejlődés szerint nem.
Szóval az ötlet jó, és igen ott van sokak fejében, de a válasz biztosan nem egyszerű.
Talán csak annak lehet van realitása, hogy 65 évnél idősebb, önálló jövedelemmel rendelkező férfiakat szenteljenek majd, papokká, akár nőseket is, beosztott papi szolgálatra.

dome64 2017.08.12. 08:14:29

Ha valakit Krisztus meghív papi szolgálatára - történetesen a római patriarchátusban, ahol hagyomány és jog szerint a papság cölebsz -, akkor van olyan kegyelmi ajándék amelyet nem ad ahhoz, hogy meghívottja végigjárja azt az utat, amelyre a meghívást kapta?

Tranquillius 2017.08.12. 08:14:36

Egy nős pap elválhat? Vagy ilyen esetben azonnal kiközösítik? Elvált és kiközösített pap feljelentheti az Egyházat, azért, mert a családi állapotában beállt változás miatt menesztik?

bileám 2017.08.13. 00:52:14

@dome64: Gondolom sok olyan nősember van ki szívesen szolgálna minden egzisztenciális elvárás nélkül! Egyszerűen Isten különleges hívására válaszként!

bileám 2017.08.13. 00:53:09

Átnézve a hozzászólásokat két dolog tűnt fel. Azt tudjuk, hogy kevés a pap, ám arról szó sem esik, hogy a meglévők nagyon leterheltek, sokszor fáradtak s sajnos csak a legszükségesebb teendők ellátására van erejük. Láthatjuk az útkeresésben sincs egységes álláspont. Aztán itt van még egy "csoport" akikről egy szó sem esik, pedig nagyon nehéz lenne a szolgálati különbséget meghatározni a diakonusokkal való összehasonlításban; ők a Lelkipásztori kisegítők. Kik ők? Az Úr hívására válaszként jelentkező férfiak és nők, többnyire házasságban élők. Szolgálnak s megpróbálják az az űrt betölteni, amit a pap és diakonus hiány okoz. Szolgálatuknak van szentírási alapja, ám felfelé a bizalmatlanság, lefelé a korlátok határozzák meg tevékenységüket. A kettő közül a "lefelé a korlát" a könnyebb, mert ugyan átlépni nem lehet, de áthajolni igen! Az Isten szolgálatában ilyen apró különbségnek óriási jelentősége van. Ám a korlát olykor kemény. Közeleg Nagyboldogasszony ünnepe; kötelező ünnep. Egy helyen valószínű egy mise van. Munkanap, aki későn ér haza akaratlanul vétkezik. Igeliturgia lehetne bármikor, ám ha egy nap egy templomban már volt mise, akkor tilos! Persze lenne megoldás, ha közeli templomok egyikében csak mise lenne, akár kettő is, a másikban meg csak igeliturgia egy késői harmadik időpontban. -Jó lenne tudni, Püspök Atyának ránk is van helyzetünket rendező javaslata? A Jóisten minket is hívott igaz más formában, -ahol az aratnivaló sok, ott elkél a munkáskéz! Ha emberileg, egzisztenciálisan rendben vagyunk, akkor elfogadják-e a munkáskezet?

Fülöp Ákos 2017.08.13. 18:13:09

@Flúgatlan: Honnan tudod, hogy Szent Péternek három lánya volt? Egyébként szent Pál biztosan nőtlen volt, valószínűleg János is. Péter pedig amíg Jézussal volt elhagyta családját. De a legfőbb példa maga Jézus.

Kishableany 2017.08.13. 21:07:45

@karandash: nem gondolnam, hogy mondjuk danul megtanulni nehezebb lenne, mint magyarul. Inkabb azt gondolom, hogy a dan kat egyhaz belatta, hogy importra szorul es ezert hosszu tavon gondolkodva mondjuk osztondijjal mar a szeminariumban elkotelezi a lengyel/spanyol/mexikoi/akarmilyen papnovendekeket, hogy tanuljanak meg danul, es ajanl hozza egy karrier perspektivat, hogy mondjuk a szeminarium elvegzese utan hol fogadjak szivesen. Ez valoszinuleg egy tobb eves elore tervezes, osztondijprogram, karrier tervezes formaban mukodik. Reszleteket nem tudok a pontos mukodesrol, de ezt feltetelezem az alapjan, amit latok.

Abban igazad van, hogy kerdes melyik orszag milyen perspektivat tud ajanlani. Dania gazdag, keves a leterheltseg, mert keves a katolikus, es egy lengyel vagy olasz pap hamarabb jut sajat plebaniahoz vagy puspokke elolepteteshez, mint a sajat hazajukban, ahol nagyobb a verseny.

De Magyarorszag is lehet vonzo, mondjuk olyan orszagok papnovendekeinek, ahol egyebkent eletveszelyben lennenek pl Mexikoban csak iden kilenc papot gyilkoltak meg, valamelyik nap olvastam. Egy nigeriai papnovendek is gondolom ertekelne, ha tudna, hogy tobbet nem kell eheznie. A kerdes az, hogy a magyar kat egyhaz milyen modellt akar kovetni: megprobal vonzo lenni a magyar fiatalok szamara es megoldani sajat eroforrasbol, vagy atall importra es mexikoi/indiai/kongoi/akarmilyen papnovendekek kepzesebe fektet. De valami megoldas kell, Beer puspok ur statisztikaja a csak a vaci egyhazmegyebol hianyzo 80 paprol elegge riaszto.

hellistvan 2017.08.14. 00:30:36

A koptok körülmetéléssel szolgáltatják ki a keresztséget. A görögkeletiek, az örmény katolikusok, a görögkatolikusok és a protestánsok - bizonyos megszorításokkal - elutasítják a cölibátust. Sok protestáns egyházban működnek nő papok is (a reformzsidók között is). Merő képmutatás papokat gyakorlatilag házasságon kívüli nemi életre, pornóra, maszturbálásra kényszeríteni. A gonosz hit nem igaz hit.