10 csodás templom, amik lenyűgöző helyre épültek
SZEMlélek 2017. augusztus 09.

10 csodás templom, amik lenyűgöző helyre épültek

A templom az a nagy tornyos épület, ami ott áll a főtéren, a főutcán, a település közepén. Ezt a megszokott képet igazítja ki a következő fotóválogatás – Izlandtól Iránig kalandozhatunk lélekben.

1. Las Lajas (Kolumbia)

t1.jpg

Ez az építészeti remekmű a Guáitara folyó felett ível át úgy, hogy a völgy alsó pontjától számítva a komplexum teteje 100 méter magasságig nyúlik. Azt követően vált zarándokhellyé, hogy a legenda szerint Szűz Mária a XVIII. században viharos idő közepette megjelent itt egy nőnek és siketnéma lányának. A gótikus stílusú templomot az első világháború idején, 1916-ban kezdték építeni, s a második világháború után, 1949-ben készült el.

2. A Színeváltozás Temploma (Oroszország, Kizhi sziget)

t10.jpg

A Nyugat-Oroszországban található fatemplom 22 kupolával rendelkezik, 37 méteres magas, a kora XVIII. században építették. Igazi különlegességét az adja, hogy nem használtak szöget az építkezéskor. A belső ikonosztáz 102 ikonból áll. A templom elődje villámcsapás miatt leégett.

3. Borgund Fatemplom (Norvégia)

t2.jpg

Hihetetlennek tűnik, de ez az építmény közel ezer év óta a mai napig áll: valamikor 1180-1250 között építették, azóta persze többször felújításon esett át. A korábbi hasonló helyi fatemplomokkal szemben az is elősegíti fennmaradását, hogy ezt az épületet már kő alapzatra építették (hasonlóan az orosz szigeten álló társához), így jobban ellenáll a hűs és nedves időjárás próbatételeinek. Odabent ilyen látvány fogad:

t3b.jpg

4. Mi Asszonyunk a Magasságban kápolna (Franciaország)

t3.jpg

– Hát, ez meg mi – kérdezhetné joggal a szemlélő, ám aki látta már a győri Szentlélek templomot, kevésbé csodálkozik a látványon. Az ugyancsak a XVIII. századból származó alapépület le is égett, bombatámadás is érte, így a háborús idők után újjá kellett építeni. Mostani formáját a híres építész, Le Corbusier álmodta meg. A teteje abból az anyagból készült, amire első látásra tippelnénk: betonból. A bevezető kérdésre pedig az a válasz adható, hogy a forma egy rák páncélját igyekszik utánozni.

5. Gergeti Szentháromság templom (Grúzia/Georgia)

t4.jpg

A Kaukázus hegységben járunk, előttünk a Kazbegi hegy tornyosul. A pazar környezetben a XIV. században építették fel a templomot, különálló harangtoronnyal. A szovjet időszakban tiltott volt liturgiák bemutatása, mára azonban visszatértek a hálaadók a falak közé. Túrázók is előszeretettel használják az építményt viszonyítási pontként.

6. Szent György templom, Etiópia

t5.jpg

Hogy mi ebben a hasábszerű építményben a csodás? Például az, hogy egyetlen sziklatömbből alakították ki (igen, ebben a szerkezetben sincs szeg). 11 ilyen monolitikus templom található az Etiópia közepén fekvő Lalibela településen, ami nem két magyar férfinévből áll össze, hanem egy valaha élt király neve. A "szent várost" Új-Jeruzsálemnek is szokták nevezni, mivel a muszlimok támadásai miatt a kopt keresztények nehezen jutottak volna el Jeruzsálembe.

7. Hallgrímur temploma (Izland)

t6.jpg

A Hallgrímskirkja a maga 74,5 méteres magasságával Izland legmagasabb épülete (van persze ott is rádiótorony, ami magasabb). A főváros, Reykjavik közepén álló evangélikus templom kimondottan fiatal az előbbi épületekhez képest: 1986-ra készült el (38 évig építették). szakrális funkciója mellett megfigyelő toronyként is használják. Noha már a frontális látvány is magával ragadó (egy menny felé hívogató épületnél ez nem hátrány), érdemes más nézőpontból is megtekinteni a monstre imaházat.

t6b.jpg

8. Felsenkirche (Németország)

t7.jpg

A németeknek is van sziklakápolnájuk, ami 1482-84 között épült a nyugat-németországi Oberstein települése fölött (a név épp ezt jelenti: felső szikla). A kőfalból látványosan kiszögellő építmény különlegessége, hogy nincs klasszikus bejárata - mármint olyan nyílása, ami a szabadból megközelíthető. Egy alagúton keresztül lehet megközelíteni a belső teret.

9. Szent István templom (Irán)

t8.jpg

Az ország észak-nyugati részén található, erődítménybe ágyazott örmény templomban nem is maga az épületegyüttes a meglepő, hanem a környezete. Bár nem éppen a világ legromantikusabb helyszíne ez a völgy, arra mindenképpen rácáfol, hogy egész Irán sivatagból állna. Egyes feltételezések szerint a templomban található relikvia eredeti tulajdonosa Szent György volt.

10. Thorncrown kápolna (USA)

t9.jpg

 Az Arkansas államában található épület az erdei misék hatását kelti. A természethez közeli "átláthatóságot" 425 ablak által összesen bő 6 ezer négyzetméternyi üvegfelület biztosítja. Az 1980-ban megnyitott kápolnába eddig 6 millióan tértek be. Egyedülálló megvilágítása van, hiszen a napfény jelenti az alapvető fényforrást, amit megszűrnek a környező fák lombjai, ennek köszönhetően minden napszakban más a beltér vizuális összhatása.

(Forrás: telegraph.co.uk)

süti beállítások módosítása