Teréz anya divatot teremtett?
SZEMlélek 2017. július 19.

Teréz anya divatot teremtett?

Védjeggyel látták el a kalkuttai szent által viselt, három kék csíkkal szegélyezett fehér szárit.

Az elmúlt év szeptemberében - Teréz anya szentté avatásakor -  az indiai kormány elismerte a Teréz anya személyével egybeforrt viseletet az általa alapított Szeretet Misszionáriusai rend szellemi tulajdonának.


A kékszegélyű szári története 1948-ra nyúlik vissza, amikor Róma engedélyével Teréz anya viselni kezdte azt. Beszámolók szerint azért lettek kékek a csíkok, mert a szentéletű apáca a tisztaság jelképének tekintette a színt. A szárikat három évtizeden át leprás betegek szőtték egy rend által működtetett otthonban Kalkutta peremén.


Teréz anya külön kérése volt halála előtt, hogy nevét és személyét ne használhassák fel kereskedelmi célokra.

Ennek tesz most eleget ez a jogi lépés, amelyet indokolttá tettek a szent nevével való visszaélések: webshopokban árulják a jellegzetes mintával ellátott ruhákat, Romániában adományokat gyűjtöttek a rend nevében, sőt, még bankot is neveztek el Teréz anyáról.


Biswajit Sarkar, aki pro-bono ügyvédként kezeli a rend jogi ügyeit, először 2013-ban kérte a védjegy bejegyzését. Elmondása szerint a jellegzetes kék mintát meg kell védeni, és megmutatni a világnak, hogy Teréz anya nevével és népszerűségével nem lehet visszaélni.

(Forrás: bbc.com)

süti beállítások módosítása