Válaszokat keresünk,
párbeszédre hívunk
nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Isten üzeni: szexeljetek!
2017. május 19. írta: Gégény István

Isten üzeni: szexeljetek!

Durva, mi? Pedig ott van a Bibliában, rögtön az elején. Katolikusok ezreit vonzó, hiánypótló előadáson jártunk.

testteo2.jpg

Amerikából jöttem, mesterségem címere: a test teológiájának prófétája. Akár így is kezdhette volna beszédét Christopher West, aki azért repült Philadelphiából Budapestre, hogy elhozza az itt élő keresztényeknek II. János Pál üzenetét. Elég csavarosnak tűnik a dolog, pedig az alapfelismerés, amire épül, igen egyszerű. Hívő katolikusok körében ugyanis elterjedt az a nézet, hogy Isten és a szexualitás nehezen fér össze egymással. Vannak, ugye, a mennyei, szent dolgok, egy másik kalapban pedig ott a test, ez a bűnre hajló, esendő, földi, mulandó anyag. Az ötgyermekes misszionárius nem tett mást, mint a két kalap tartalmát összeöntötte, éspedig eredeti rendeltetése szerint. Merthogy a Szentírás már az elején arra hívja a férfit és a nőt: "szaporodjatok, sokasodjatok" – de ne öncélúan, hanem Isten tervének megvalósítóiként.

Hogy mennyire szomjazzák a magyar hívek is az ilyesféle, első hallásra sokaknak talán botrányosnak tűnő igazságok kimondását, jól mutatja, hogy az előadás híre futótűzként terjedt idehaza, s több ezren töltötték meg a budapesti Jégpalotát május 18-án. Jöttek Nyíregyházáról, Pécsről, de olyannal is találkoztam, aki ezernyi kilométert utazva Németországból tért haza az előadás kedvéért.

De hogy kerül II. János Pál a történetbe? Hát úgy, hogy ő rakta le az úgynevezett test teológiája alapjait, amely arra hívja a keresztényeket, hogy ne félelemmel, hanem örömmel, sőt, lelkesedéssel álljanak hozzá a szexualitás témájához. Merthogy ez Isten eredeti szándéka. Ott ólálkodik a bűnbe esés lehetősége a környéken, való igaz, de ez nem indok arra, hogy eldobjuk, avagy szégyellősen, akár "szükséges rossz" módjára kezeljük életünk eme fontos területét.

testteo.jpg

Christopher West tüzet hozott Magyarországra: az isteni szándékra hangolt, az általa alkalmazott kép szerint a csillagokra tekintő szexualitás lángját adta tovább. Nem titkolta, hogy szeret enni, ennek mentén pedig táplálkozási modellel szemléltette mondanivalója lényegét. A korszellem szerinti szabados, öncélú szexuális élet a gyorséttermek kínálatához hasonlítható: instant élvezet, kevés tartalommal, ami összességében nem éppen egészséges, épp ellenkezőleg.

Az elterjedt katolikus felfogás azonban mintha ennek szöges ellentéte lenne: önmegtartóztató, szinte koplaló, vegetáló hozzáállás, amelyben nem sok élvezet jelenik meg. Létezik középút, és erre hív Christopher szerint a szentté avatott lengyel pápa is: a szexualitás egy ízletes lakoma, ahol az asztalnál ülve nem zabálunk, de belekóstolhatunk a mennyei örömökbe, mintegy azok előételeként kibontakozhatnak legtisztább vágyaink.

Nem szeretném visszaidézni a teljes előadást, nálam ugyanis sokkal jobban tudja mindezt maga az amerikai családapa leírni – aki nem volt ott, utólag is beszerezheti Christopher West könyveit. Érdemesnek tűnik folytatni a témában való alapos elmélyedést...

testteo3.jpg

A világhírű amerikai előadó interjút is adott a SZEMléleknek, ami itt tekinthető meg.

Amire szeretnék még kitérni, az a környezet, amiben az előadás lezajlott. Merthogy a sorokban számos fiatal ült ugyan, de nem ők voltak az egyetlen célközönség. Megannyi házaspár is jelen volt, 4-5 gyereket nevelő szülőkkel is találkoztam, nagyszülői korban lévőket sem kellett nagyítóval keresni a széksorokban. Christopher a rendezvény egy pontján kihívta a színpadra a megjelent papokat, apácákat, a cölibátusban élőket, akik csak vonultak, vonultak, majd még odébb kellett állniuk, hogy mind elférjenek. Kedves látványt nyújtottak az áldott állapotban lévő kismamák, ráadásul pont úgy sikerült helyet foglalnom a méretes csarnokban, hogy közvetlenül előttem és mögöttem is "turbékolt" egy-egy pár. Bevallom, az előadás megkezdése előtt kissé feszengve, kelletlenül ültem kétgyermekes családapa létemre eme szituáció ölelésében, ám mire az est végéhez értünk, már mosolyogva tekintettem ezekre a fiatalokra. Isten áldja őket – gondoltam magamban. Ha hasonló fordulat következett be másokban is, Christopher West nem utazott hiába Budapestre. Amihez viszont nagyon kellett az ERGO kezdeményezése: az Ékes Ilona vezette civil szervezet jó érzékkel, lényegre tapintó figyelmességgel ismerte fel a sokakban, sokunkban ott élő szomjúságot az ilyen tiszta, örömteli, felszabadító üzenetek iránt. Köszönet illeti őket és az est támogatóit, hogy megteremtették a témáról zajló párbeszéd, továbbgondolás alapját!

Mert ez bizony felszabadító együttlét volt. Énekeltünk, tapsoltunk, kacagtunk, elérzékenyültünk, miközben a szexualitás keresztényi értelmezése volt napirenden. Durva, mi? Dehogy! Az a durva, hogy folyton bekapcsol az a fránya magyarázkodási reflex, amit ideje lenne kiiktatni, avagy átcsatornázni. Christopher West megtette a magáét ezügyben. Rajtunk a sor.

Gégény István

* * *

Christopher West nem csupán beszélt, hanem egy világmisszióba is meghívta hallgatóságát. Ez a Cor Project, ami az általa bemutatott szemlélet elterjesztésén fáradozik. A kezdeményezésről a Cor Project honlapján szerezhető bővebb információ.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Jakab.gipsz 2017.05.20. 08:56:02

Szexelni üzekedni csak a vadak, ha eljön az ideje szoktak, vagy a bio-robotok, (akik egykor ember gyerekek voltak, aztán elrontottátok őket).
Nem szerencsés angol-amerikai nyelvi-szörnyszülötteket, (behaviorista elmebajos, filozófiai) elveket: Isten szájába adni.
Már meg bocsájtsatok: minden hülye Istenre hivatkozik, nem furcsa ez egy kicsit?
Isten tévedhetetlen !

Ezt az állítást viszont, be lehet bizonyítani. (már ha érdekel valakit).

Ferenc testvérünk pedig jobban nézze meg kikkel veszi körbe magát.

U.i. Ha akartok moderáljatok, de minden féle ütődött amcsira ne hivatkozzatok, sajna a filozófia sohasem volt az erős oldaluk.

albibacsi 2017.05.21. 17:24:21

Valóban ideje rendet teremteni a fejekben. A szaporodjatok, sokasodjatok parancs nem a mai embernek szól, hanem Ádáméknak. Azonban mára a Föld túlnépesedett, ami a szaporodást nem függeszti ugyan fel, de nagyon sokasodni már inkább nem kéne.

A szexualitásnak pedig szerintem a szaporodás csak egy másodlagos funkciója (bár fontos). Hanem az elsődleges célja az örömszerzés. Ahol nem így tekintenek rá, ott bizony nagy a baj.

Tehát a böjt és imádság (én úgy foglalnám össze, hogy az istentisztelet, a kultusz) idejére hagyjuk a szexet, de aztán a férj és feleség újra szabadon (de nem szabadosan) élhet a szexszel.

autoni 2017.05.22. 14:21:32

albibacsi: "Azonban mára a Föld túlnépesedett, ami a szaporodást nem függeszti ugyan fel, de nagyon sokasodni már inkább nem kéne." Ezt a gondolatot malthuzianizmusnak hívják. Ez egy érvrendszer, amivel - tudomásom szerint - VI. Pál pápa Humanae Vitae enciklikájára válaszul alkottak meg, azzal a céllal hogy megcáfolják azt. Azt sem gondolom, hogy a szexnek csupán másodlagos funkciója lenne a szaporodás. Sajnos sokan ezt gondolják, így leválasztják a szexről a szaporodási funkciót és csak az örömszerzést helyezik előtérbe. Ez pedig a nemi betegségek nagyarányú terjedéséhez és erkölcsi zülléshez, a társadalom széteséséhez és lassú kipusztulásához vezet.