A te aranygyűrűd tiszta forrásból származik?
SZEMlélek 2017. május 15.

A te aranygyűrűd tiszta forrásból származik?

Házasságkötéskor, eljegyzéskor a legritkább esetben jutnak csak eszünkbe azok a bányászok, akik életüket kockáztatva megdolgoztak érte. Ám a fairtrade forrásból származó gyűrűt biztos, hogy tiszta lelkiismerettel viselhetjük!

Tavaly 51 ezer 800 házasság köttetett Magyarországon. Ha páronként csak 10 gramm arannyal számolunk (ami tényleg csak egy egyszerű gyűrűt jelent), az több, mint 500 kilogramm arany. Ha ez mind fairtrade forrásból származó arany lett volna, akkor összesen 1 millió dollárral járultunk volna hozzá az aranybányák közösségi fejlesztéséhez.

banya_peru_fairtrade_vedegylet.jpg

De mit jelent az, hogy fairtrade termék? A fairtrade, vagyis méltányos kereskedelmi minősítéssel rendelkező arany arról biztosítja a fogyasztót, hogy a kitermelés során a bányászok önszántukból, megfelelő munkafeltételek mellett, a környezetvédelmet szem előtt tartva nyerik ki a csillogó alapanyagot. Sajnos, ez nem mindig biztosított: számos olyan ország van, ahol fegyveres bandák uralják a bányákat és erőszakkal kényszerítenek nőket, gyermekeket és férfiakat munkára.

A Fairtrade International és tagszervezetei azon dolgoznak, hogy az illegális bányászatot felszámolják és etikus forrásból származó ásványok felhasználásával készüljenek az ékszerek és az elektronikai eszközök is. 

A méltányos kereskedelemmel foglalkozó nemzetközi szervezet komoly anyagi segítséget nyújt az etikusan működő bányáknak, hiszen minden kilogramm arany után 2000 dollárt adnak a bányász szövetkezetnek, amelyet közösségi fejlesztésekre, így iskolák vagy kórházak létesítésére fordíthatnak.

Már hazánkban is kapható a fairtrade forrásból származó karikagyűrű Szombathelyen és Hévízen, de online már bárhol elérhető az etikus jegygyűrű, ami csak 10 százalékkal kerül többe.

A magyarországi figyelemfelhívó kampányról a Védegylet oldalán lehet bővebben olvasni.

(forrás: piacesprofit.hu)

süti beállítások módosítása