Válaszokat keresünk,
párbeszédre hívunk
nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Te soha nem vagy előítéletes?
2017. május 15. írta: SZEMlélek

Te soha nem vagy előítéletes?

Miközben az emberiség a XXI. század elején azt tervezi, hogy embert küld a Marsra, vagy az anyaméhben gyógyítja a genetikai betegségeket, képtelen túljutni olyan alapvető és egyszerűnek tűnő dolgon, mint hogy ne általánosítsunk és ne ítéljünk el senkit kizárólag a bőre színe miatt. És itt most nem arról lesz szó, hogy lakjanak-e migránsok a szomszédban, hanem egy sportolóról és egy focimeccsről.

muntari.jpg

Sulley Muntari ghánai labdarúgó. Nem is akármilyen, korábban játszott az Udinese, a  Portsmouth, az Internazionale, a Sunderland és az AC Milan színeiben is, jelenleg a Pescara játékosa az olasz I. osztályban. Nyert angol kupát, olasz kupát, U20-as világbajnoki ezüstrémes, Afrikai Nemzetek Kupája bronzérmes. De még ezek az eredmények sem elegek arra, hogy valaki megkapja a kellő tiszteletet, ha színesbőrű.

A Cagliari elleni bajnoki mérkőzésen rasszista bekiabálásokkal zaklatta a nézők egy része. Nem nevezhetjük túlzottan érzékenynek, mint később elmondta: nem ez volt az első eset, mindenhol találkozik hasonlóval, és a helyzet egyre rosszabb!!! Muntari a játékvezetőhöz fordult, kérve, hogy szakítsa félbe a mérkőzést. A játékvezető azonban reklamálásért sárga lapot adott neki, Muntari ezért tiltakozásul lesétált a pályáról. A játékvezető, mivel Muntari engedély nélkül elhagyta a pályát, újabb sárga lapot adott, kiállította. De nemcsak a játékvezető volt érzéketlen és túlbuzgó – nyugodtan adják hozzá a saját jelzőiket is –, mindennek tetejébe az olasz szövetség a kiállítás miatt automatikusan el is tiltotta egy mérkőzésre a játékost.

Ez az a pont, ahol az őrület véget ért, merthogy óriási lett a felháborodás. Az olasz szövetség kénytelen volt visszavonni az eltiltást, miután a FIFA is közbelépett.

A pályákon és a televíziós hirdetésekben rendszeresen találkozhatunk a FIFA és az UEFA rasszizmusellenes felhívásaival, ezért is érthetetlen, hogy egy szövetség mégis hogyan járhatott így el. Megkezdődött a magyarázkodás, nyilatkozatok láttak napvilágot, a FIFA elnöke, az olasz anyanyelvű svájci Gianni Infantino személyesen járt el az ügyben.

– Úgy kezeltek, mint egy bűnözőt. Engem bántalmaztak, mégis én lettem megbüntetve – mondta Sullay Muntari a BBC-nek adott interjúban. – Lementem a pályáról, mert úgy érzetem, nem lehetek ott, miközben rasszista bekiabálásokkal zaklatnak. Legközelebb is meg fogom tenni, akkor is, ha megbüntetnek. És ezt tanácsolom másoknak is.

Az eset valóban nem egyedülálló. Pár nappal később például az argentin Boca Juniors egyik játékosa került hasonló helyzetbe: ő is kérte a játékvezetőt, hogy szakítsa meg a mérkőzést, és ő is lesétált, amikor ez nem történt meg. Ő legalább nem kapott sárga lapot sem a reklamálásért, sem a levonulásért. A többség azonban igyekszik inkább elengedni a füle mellett a bekiabálásokat, és csak a játékra koncentrál. De attól még a jelenség létezik. Magyarországon is voltam már részese olyan vitának, miszerint a meccsen való cigányozás rasszizmus-e, vagy csak a labdarúgás része, amit el kell fogadni...

Gondolom, Önök is felháborodtak Muntari esetén. Én is. Amikor a nézők bekiabálnak, az az arctalan tömeg bátorsága, de hogy a játékvezető és a szövetség is partner, az döbbenetes. Hogyan is történhet meg ilyesmi?

gtg_intro.jpgDe azért megszólalt bennem egy hang: – Te soha nem vagy előítéletes? Soha nem általánosítasz mások bőrszíne, vagy nemzetisége alapján? Sem gondolattal, sem szóval, sem cselekedettel?

Gundel Takács Gábor

(Nyitókép forrása: sardegnasport.com)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Jakab.gipsz 2017.05.15. 22:59:42

Ne gondolj a fehér elefántra ! Nem ismerős-e ez a felszólítás?

Na már most, ha minden nap százszor halljuk azt, hogy mit nem szabad, az idézett esetünkben, rasszistának, antiszemitának, nácinak, populistának (közérthetőnek), homofóbnak, LMBTQXYZ fóbnak lenni, kezd ezzel az utasítgatással az ember füle tele lenni, és mit kínáltok helyette: legyetek genderek. (na még mit nem)

Gondold újra át Gábor! Miért van ez ! Talán azért mert nem vagyunk bio-robotok akiket behaviourizmus hívő (társadalom pszichológusok) az orruknál-fogva vezethetnek, mint a barmokat.
A kommunisták megpróbálták az új szocialista ember típust kitenyészteni (Lukács etikai próbálkozása + a proletár internacionalizmus) az eredményt ismerjük.
Most pedig a globalista neoliberális agenda, löki ugyan ezt a szöveget.

Mi lenne ha vissza térnénk ahhoz az elvetett idealista felfogáshoz és a kereszténység újra átgondolná, önmaga lényegét?

11110000 2017.05.16. 17:44:51

Kedves Gundel úr!

Kicsit odafigyelhetne a helyesírásra (mondjuk olyan összetett szavak esetében, mint rasszizmusellenes - mármint hogy ezek összetett szavak, amelyeket egybeírunk, vesszőhasználat stb.).

A rasszizmus egyébként valóban szégyenletes, de ami (pl. románozás stb.) a magyar focipályákon megy (és most már sajnos a kézilabdameccseken is, pl. a Fradi csarnokában), az szintén elég gyalázatos, és amíg nem lesz az, hogy ha ilyen van, akkor - az első után! - a meccs lefújása, és a rendező csapat automatikusan vesztese a meccsnek, addig ez nem is fog megszűnni.
Aztán vagy kidobják maguk közül a szurkolók az idiótákat, vagy előbb-utóbb megszűnik a csapatuk.

Más lehetőség nem nagyon van.

Jakab.gipsz 2017.05.17. 07:53:12

@11110000:

1, Ha helyes írási szabálytalanságot találsz, még nem ok a kioktatásra, nem szükséges nyelvtan nácinak lenni.
2, Sajnos a sport eseményeken történő, (ilyen-olyan nem a sporttal kapcsolatos megnyilvánulások), nem csak a hazánkra jellemző állapotok hanem világszerte megtapasztalható általános jelenségről van szó. Teljesen feleslegesen rugdosod csak a magyarokat, (ti mind ilyenek vagytok), mert ez kor-tünet, egy ideológiai konfliktus elő szele, amit tiltással soha sem fogsz tudni megszüntetni.
3, Tehát egy társadalom-filozófiai doktrínát kell lecserélni, ki üresedett, semmit sem mondó jelszavak ismételgetése, majd minden féle tilalom és büntetések bevezetése, nem sokat segít.

Gégény István 2017.05.17. 08:08:37

@11110000: A SZEMléleken megjelenő cikkek formai helyességéért nem a szerzők, hanem a szerkesztők felelnek. Elírás, elütés előfordul, de ezért jelen esetben nem Gábor a felelős.

Egyetlen vesszőhibát találtam, kijavítottam, az egybeírás gyakorlata, alkalmazása viszont változóban van. Összevontam a két szót, hogy ne zavarja az Ön szemét.

Örömmel fogadjuk az építő kritikát, Ön viszont kicsit jobban odafigyelhetne közlése stílusára, hogy a segítség annak is tűnjön!

Felszólító mondat végére amúgy biztosan pontot rakunk? Mármint és hogy közé nem illene egy vessző?