Börtönbe kerül a keresztény kormányzó
SZEMlélek 2017. május 10.

Börtönbe kerül a keresztény kormányzó

Két év börtönre ítélték Indonézia fővárosának keresztény kormányzóját istenkáromlásért. A vád, hogy nem megfelelően idézte a Koránt.

Basuki Tjahaja Purnama ártatlannak vallotta magát végig a vádlói előtt, és fellebbezni fog a vártnál szigorúbb büntetés ellen. Az Ahok néven ismert kínai származású keresztény kormányzó hívei közül sokan a börtön előtt gyülekeztek. A tömeget sokkolta az ítélet, többen sírva fakadtak, egyesek azt kiabálták, hogy addig ott maradnak, amíg szabadon nem engedik Ahokot. 

573402-530598-basuki-tjahaja-purnama-ahok-court-reuters.jpg

Ahok megsértette a Koránt a szélsőséges muszlim csoportok szerint, akik egy múlt évben nyilvánosságra került felvételre hivatkoznak és az istenkáromlás vétkében kiszabható maximális büntetést kérték a kormányzóra.

A megváltoztatott tartalmú felvételen a kormányzó hallható, amint elmondja, hogy politikai ellenfelei megtévesztik az embereket, amikor a Korán verseire hivatkozva azt állítják, hogy nem-muszlim vezető nem vezethet muszlimokat. Nyilvánosságra kerülése után tüntetéseket szerveztek a világ legnagyobb, muszlim többségű országában.

- Az utóbbi hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy az iszlám hit politikai eszközzé válik és bizonyára éreztetni fogja a hatását a következő választásokon - mondta az indonéz püspöki konferencia vallásközi párbeszéd csoportjának vezetője.

(reuters.com; hu.radiovaticana.va)

süti beállítások módosítása