Mitől térnének haza a kivándorló fiatalok?
SZEMlélek 2017. május 09.

Mitől térnének haza a kivándorló fiatalok?

Baritz Sarolta Laura nővér a tisztább közéletet jelöli meg lehetséges motivációként.

baritzlaura.jpg

A Heti Válaszban megjelent cikk szerint a szakmai lehetőségek nem vonzó alternatívák a külföldön tanuló, dolgozó fiatalok számára. A hazatérőket elsődlegesen érzelmi okok hívják vissza: a család, a barátok, a kultúra. 

Felbukkan azonban egy figyelemre méltó ok is: a hazai közéletben való részvétel lehetősége. A politikai szerep esetleges vállalása reményteljes igénye a fiataloknak: a közügyek alakításának szándékával a hazatérők aktív állampolgárokká válhatnak.

A kivándorlók hazahívásával kapcsolatban a legfontosabb tennivaló nem anyagi és nem is törvényi jellegű. Ha a külföldön tanulók szívesen vennének részt a hazai közéletben, akkor azt kell vonzóvá, tisztává tenni. Olyanná, amelyben minden magyar állampolgár értékesnek, emberi méltóságában megbecsültnek érzi magát, és amelyben az érdek- helyett az értékvezéreltség a legfőbb hajtóerő. Az ilyen közéletet végső soron a társadalmat alkotó emberek értékrendje, cselekvése hozza létre; minél feljebb megyünk a közéleti hierarchiában, annál nagyobb hangsúllyal.

süti beállítások módosítása