Válaszokat keresünk,
párbeszédre hívunk
nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Horányi Özséb: Erkölcsromboló az egyházak hallgatása
2017. május 07. írta: SZEMlélek

Horányi Özséb: Erkölcsromboló az egyházak hallgatása

Ritkán lehet olyan szókimondó interjúval találkozni a magyar médiatengerben, amely Veiszer Alinda és a kommunikációkutató között zajlott.

ho1.jpg

A keresztény tudós egy televíziós beszélgetés során bátran összefoglalta mindannak a kommunikációelméleti hátterét, ami hazánkban az utóbbi években zajlik, amit mindannyian naponta megtapasztalunk. Horányi Özséb úgy látja, ebben az országban (annak vezetésére vonatkozóan) "messze el van kerülve minden, ami kereszténység". Alinda kérdésére jelezte, azért meri ezt állítani, mert a kereszténységet a tettekből lehet megítélni. Ami pedig hazánk vezetőire igencsak jellemző, az szerinte az irgalom hiánya.

Brüsszel megállításának kampányáról úgy gondolja, nem az az ellenzéki, aki ezt nem helyesli, hanem maga a program megy szembe az ország lakosságának véleményével.

ho2.jpg

Horányi Özséb szerint nyelvi erőszak zajlik Magyarországon: "az árkok mélyülnek, egyre kevésbé beszélünk egymással". Márpedig "a társadalom a kommunikáción keresztül él", így önmagunk ellen dolgozunk.

Hogy miként lehetne változtatni ezen a folyamaton? A szakember érdekes fogalmat említ: "közbátorságra van szükség". Úgy véli, nem hangosnak kell lenni, hanem megtalálni a megfelelő hangot.

Szerinte a CEU-ügy valójában egyfajta viccelődés, a nép tesztelése.

A beszélgetés kicsúcsosodása a Magyar Pax Romana szervezet elnökségi tagjának határozott véleménye, miszerint...

...az egyházak egységes kiállásának elmaradása olyan erkölcsromboló, aminél nagyobbat alig lehet elgondolni.

Horányi Özséb úgy látja, jó lenne, ha minél többen hallatnák a hangjukat, ám komoly egzisztenciális félelem uralkodik a társadalomban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

főpilóta 2017.05.07. 12:37:32

Na ja, ha Horányi Özsébnek nem ez lenne a véleménye, meg se hívták volna az új HírTV-be interjúra.

Ha a kormány tevékenységében nem fedezhető fel szerinte az irgalom, akkor arra kínácsi lennék, hogy az EU tevékenységében hol látja az irgalom jelenlétét. A migránsokat korántsem a megmentésük végett, irgalomból hozzák (hozatják) be, hanem velük akarják pótolni a fogyó lakosságot, pontosabban a munkaerőt. Azt is mondhatnánk: ragszolgának hozzák őket, akik megtermeljék az őslakosság nyugdíját.
De ez az őslakossággal szemben sem irgalmas cselekedet, hiszen egyre több a merénylet, a szexuálius erőszak. Svédországban volt olyan iskolában migráns gyerek által megerőszakolt svéd kislány, akinek a szüleit a rendőrség igyekezett lebeszélni a feljelentés megtételéről.

Ezzel a kijelentéssel sem lehet mit kezdeni, hogy "...az egyházak egységes kiállásának elmaradása olyan erkölcsromboló, aminél nagyobbat alig lehet elgondolni." Bezzeg az előző rendszerben - és Horányi Özséb jócskán élhetett akkor - nem hiszem, hogy ilyen "szókimondó" nyilatkozatot mert volna tenni.
Egyébként is, mire gondol, mi mellett álljanak ki egységesen az egyházak? Orbán Viktor politikája ellen (kvázi: az ellenzék mellett)? Érdekes! Az előző kormányok idején, (pl. a rendszerváltás utáni első években, amikor megszűnt másfél millió munkahely) semmi okuk sem volt kiállni az egyházaknak, tisztelt Horányi úr? Másik oldalról megközelítve Orbán ellen politizálhatnak az egyházak? Máskor ne politizáljanak?
Vagy a muzulmán beáramlás mellett álljanak ki egységesen a keresztény egyházak? Ez meg egyenesen nonszensz.
Szerintem Horányi Özséb nyilatkozata erkölcsromboló hatású. A Globális Világhatalom nemzeteket tönkre tévő elvei szószólójának tartom őt.
Én, szubjektíve.

Mr. Neutron 2017.05.08. 11:56:18

Nos, nem baj. Először is, szeretném leszögezni, hogy "kommunikációkutató" nevű szakképesítés nem létezik. Az NKE-nek nincs ilyen elnevezésű akkreditált képzése. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a "communication studies" csak egy szóban tér el a "gender studies"-től. Lehet ez véletlen? Aligha. Tehát a mondanivalóm lényege: ha valaki a kommunikációkutató papírját honosítani akarja Magyarországon, akkor tartsa be a törvényeket. A honosítás lehetséges, de csak akkor, ha az USA kormánya hajlandó előzetesen nemzetközi szerződést velünk erről.

Másodszor: az Özséb - mint keresztnév - kételyeket vet fel és személy szerint nem vagyok meggyőződve arról, hogy hasznos, vagy közpolitikai értelemben akár csak bármilyen értelemben elfogadható lenne. Ezt a problémát középtávon a Ladó féle utónévkönyv revíziójával fogjuk megoldani, de egyelőre együtt kell élni vele.

Három: a fentiek természetesen az "Özséb" utónév női megfelelőjére az "Alindára" is vonatkoznak.

Colonel H. Stinkmeaner 2017.05.08. 11:56:58

Hitlernek is falaztak az egyházak, volt 1-2 ellenálló, valódi hívő, de a többség beállt a sorba az egyházak a hatalomhoz dörgölőzésben érdekelt gigaszervezetek.

A migriket nem kellene beereszteni, de Orbán Vitya is csak a további lopás megindoklására használta fel a migriveszélyt.
Vannak valós veszélyek a világban, amiket el kell hárítani. Orbán meg azt mondja, hogy el kell fogadni a lopást, a nemzeti vagyon eltulajdonítását azért cserébe, hogy ő megvéd minket. Pont akkora hazugság ez, mint a rendszerváltás hazugsága, hogy el kell fogadni a nemzeti vagyon elkótyavetyélését azért, hogy nyugati szinten élhessünk.
Orbán most Brüsszellel meg migrikkel riogat, hogy lophasson.

exterminador 2017.05.08. 11:57:06

@főpilóta: na igen, mindenki az, tudjuk, aki nem imádja feltétel nélkül a kormányt.

fotelfasiszta 2017.05.08. 11:57:58

@főpilóta: Meg lett fogalmazva egy kritika: "Mi pedig hazánk vezetőire igencsak jellemző, az szerinte az irgalom hiánya." Honan jött az a gondolat, hogy az EU-val szemben nem ilyen kritikus?

"De ez az őslakossággal szemben sem irgalmas cselekedet, hiszen egyre több a merénylet, a szexuálius erőszak."
Így van, kicsiny hazánkban a családon belüli erőszak szinte mindennapos jelenség. Ehhez nem kell migránsnak lenni, ehhez elég tapló, tudatlan, ostoba erőszakos bunkónak.

"Bezzeg az előző rendszerben - és Horányi Özséb jócskán élhetett akkor - nem hiszem, hogy ilyen "szókimondó" nyilatkozatot mert volna tenni."
Az előző rendszerben kevesebbért is vittek el embereket, sőt, törték össze álmaikat.

"Az előző kormányok idején, (pl. a rendszerváltás utáni első években, amikor megszűnt másfél millió munkahely) semmi okuk sem volt kiállni az egyházaknak, tisztelt Horányi úr?"
Hogyne lett volna, nem egy olyan megmozdulás volt, ami az akkori kormánynak a kiváló húzása miatt (pl az egyházi iskolák diszkriminációja) mentek utcára emberek.

"Szerintem Horányi Özséb nyilatkozata erkölcsromboló hatású."
Szerintem te meg egy buta, tájékozatlan, elvakult ember vagy. Remélhetőleg egy ilyen komment a legnagyobb nyilvánosság számodra...
(Ugye mennyire egyszerű személyeskedni ismeretlenül?)

@post:
"Horányi Özséb úgy látja, jó lenne, ha minél többen hallatnák a hangjukat, ám komoly egzisztenciális félelem uralkodik a társadalomban."
Kíváncsi vagyok, hogy ezt ő milyen formában tapasztalja meg, esetlegesen testközelből, vagy éppen a szűk körén (barátok, ismerősök) keresztül.

Szélmalomharcos 2017.05.08. 13:43:22

Mi az a "Pax Romana" aminek Horányi Örzséb az elnökségi tagja?

Román béketanács? Vagy a romákat akarja lecsitítani? Netalán a római birodalom béketeremtő eszközeit hozná vissza (lásd pl. keresztre feszítés)? Ez utóbbi az egyetlen történelmileg hiteles jelentése a Pax Romanának

Ebben az újbeszél nyelvi zűrzavarban, amit a PC szervilizmus hozott a nyakunkra, nem ártana már a névválasztással körültekintőnek lenni

Jean Sol Partre 2017.05.08. 13:43:38

@fotelfasiszta: a közszférában szinte mindenki egzisztenciális félelemben él.

Ad Dio 2017.05.08. 13:43:39

Akinek nyaka nincs, annak gerince se igen van.

élhetetlen 2017.05.08. 13:44:11

@Mr. Neutron: Na, mégegy gipsz jakab vagy pipas klón, eszméletlen logikával, és mérhetetlen ésszel. „Először is, szeretném leszögezni, hogy "kommunikációkutató" nevű szakképesítés nem létezik”. Csak kérdezem. „igazgató” vagy „vezérigazgató”, vagy „informatikai főmunkatárs” szakképesítés létezik, vagy ezek esetleg beosztások, munkaköri besorolások? „hiszen a "communication studies" csak egy szóban tér el a "gender studies"-től. Lehet ez véletlen? Aligha” És képzeld el, a gender studies és a mathematics studies is csak egy szóban tér el. Ebből mit szűrsz le? „az Özséb - mint keresztnév - … elfogadható lenne”. Hát igen, meg lenne a varázsa, ha a Boldog Özséb R.K. Plébániát, mondjuk Boldog Viktorra neveznék át.
Végül. Ha ezt paródiának szántad, akkor bocs, de annyi hasonló komoly hozzászólás van, hogy ezt nem lehet egyértelműen eldönteni.

igazi hős 2017.05.08. 13:44:32

@főpilóta: "Ha a kormány tevékenységében nem fedezhető fel szerinte az irgalom" Miért van a "ha"? Mindent relativizálni kell, amit nem sikerül kimagyarázni? Miért van az, hogy meg sem próbálod a kormányt védeni? Nyilván mert védhetetlen. De miért az EU-hoz hasonlítod és nem Erdoganhoz vagy afrikai mészárosokhoz? Oké, Erdogan puszipajtás és követendő példa, de csak sikerülne előszedni valakit Európából is. Persze ne legyen se orosz, se náci, mert azokat mind szeretitek.

Szélmalomharcos 2017.05.08. 13:44:48

Egy ilyen inertjú elején fel kéne tenni a kérdést, hogy az interjúalany kinek a nevében nyilatkozik. Magánszemélyként bármilyen véleménye lehet, de az egyház és az állam különválasztása nem véletlenül történt, úgyhogy jobb ha direktben nem politizál egyházi személy. Sőt a kétértelműséget is messze el kell kerülni, ez a minimum ami elvárható Örzsébtől

Szélmalomharcos 2017.05.08. 16:23:32

Az egyházi dogmák napi cselekvési tervvé konvertálása az egyik legnagyobb rossz, ami a politika világában történhet. Párezer évvel ezelőtt valaki mondott valamit (ha volt az a valaki egyáltalán és helyesen jegyezték le évtizedekkel később a mondandóját), egy olyan csapda, amit messze el kell kerülni.

A világ a túlnépesedéstől szenved (ez a hosszabb távú alapja a mostani migrációs krízisnek), de a közel 3000 éves dogma tiltja a fogamzásgátlást (Onán története). Jézus korában szóba sem jöhetett, hogy egy idegen nép hódítsa meg a Szentföldet ellenállás nélkül, mégis őrá hivatkozik az egyház, amikor a mostani sokszázezres migáció tolerálására szólít fel.

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy most mindkét nagy világegyház ezt a migrációt akarja ránk erőltetni: az allahuakbározók saját érdekből, a keresztény egyházak pedig mert nem látnak ki az elefántcsonttoronyból. Legyen az az ő világuk, nekünk meg ebben kell tovább élni

Szélmalomharcos 2017.05.08. 16:23:58

@igazi hős:
Kérdés, hogy az irgalom mit jelent egy adott "valós élet" helyzetben?

Irgalom az emberkereskedők profitja iránt, hiszen ők a legnagyobb károsultjai a sikeres határzárnak? Irgalom a papírjaikat eldobálva egy szem okostelefonnal 10 országon keresztül menekülő, rendszerint január elsején születt 20-30 éves névtelen szerencselovag-migránsok Németországba juttatása iránt?

Vagy inkább a legjobban üldözött kersztény közösségek megsegítése Egyiptomban, Szíriában? Én ez utóbbira szavaznék

dome64 2017.05.08. 17:43:06

@Szélmalomharcos: Isten először megirgalmazott nekünk Jézus Krisztusban.
Az irgalom mindig megelőző, az élethelyzetre reagál: vándor voltam, éhes voltam, szomjas voltam.
Az irgalom ezért feltétlen.
Senki nem állítja tehát, hogy utána, amikor megszűnt a vándorlás, az éhség, a szomjúság nem lehet feltételeket szabni a további segítséghez, csak azt, hogy az irgalmasság cselekedetei nem köthetők feltételez.

fotelfasiszta 2017.05.08. 19:33:09

@Jean Sol Partre: Van némi rálátásom. Igazából tényleg az érdekel, hogy ő honnan látja ezt az egész történetet.

főpilóta 2017.05.08. 21:17:49

@dome64: Pontosabban: először vétkeztünk Isten ellen (többször is), aztán ő megirgalmazott (bár ilyen szó nincs) nekünk Jézus Krisztusban. Amilyen példákat említesz, arra éppen egyre sem nem illik az irgalom megelőző volta. Nem tudsz rendesen magyarul? Vándoroltam és te (erről tudomást szerezve) irgalmaztál nekem, éhes voltam és te (ezt látva) irgalmaztál nekem, szomjas voltam és te (ezt észre véve) irgalmaztál nekem. Adjak nyelvórákat? :-)

főpilóta 2017.05.08. 21:18:01

@Jean Sol Partre: Ja, emellett mindenki halálfélelemben él, mert tudja: előbb utóbb meg kell halni.

NemNick 2017.05.08. 21:18:16

"egy televíziós beszélgetés során _bátran_ összefoglalta "
egy kutató vélménye és a "bátorság" egy mondatban.
Mindent elmond a NER világáról.

főpilóta 2017.05.08. 21:18:34

@igazi hős: Elvtárs! Tévedésben vagy, teljesen el vagy tájolva. Meg sem próbálom védeni a kormányt? Főleg, mert védhetetlen? Nem kell megvédeni. A tények beszélnek. Ez a kormány rendbe tette a gazdaságot. Visszafizette az IMF-kölcsönt, 3% alá vitte az államháztartási hiányt, visszavette az állami nyugdíjasoktól a kötelező magánnyugdíjpénztárakon keresztül ellopott 3.000 milliárd Ft-ot. 10 év alatt 1 millió új munkahelyet ígért, 7 év alatt 700.000 meg is van. Segély helyett munkára fogja a cigányságot. Megmentette a devizahiteleseket. Itt nincsenek merényletek, mert nem jöhetnek a migránsok. Ez mind-mind irgalom a magyar lakossággal. Csak a volt kommunista oligarchák, TSZ elnökökből, agronómusokból lett nagybirtokosok, komcsi gyárigazgatókból lett tulajdonosok támadják, mert nekik persze elzárta a pénzcsapokat. Niylván te is érintett vagy saját, vagy felmenőid jogán.

főpilóta 2017.05.08. 21:19:14

@fotelfasiszta: "Honan jött az a gondolat, hogy az EU-val szemben nem ilyen kritikus?" Logika.

"Így van, kicsiny hazánkban a családon belüli erőszak szinte mindennapos jelenség."
Ahogy minden országban. Ennek mi köze a muszlimok keresztény ellenes merényleteihez? Miért jó, ha a családon belüli "saját" erőszak mellé még gyűjtünk másfélét is?

"Az előző rendszerben kevesebbért is vittek el embereket, sőt, törték össze álmaikat."
Akkor most ugyebár mindenki szabadon rágalmazhatja a kormányt, vagy az egyházakat csak azért, mert nem kell félnie, hogy elviszik?

"Hogyne lett volna, nem egy olyan megmozdulás volt, ami az akkori kormánynak a kiváló húzása miatt (pl az egyházi iskolák diszkriminációja) mentek utcára emberek."
Horányi most nem az emberek, hanem, az egyházak egységes kiállását kérte számon. Te miről beszélsz?

"Szerintem te meg egy buta, tájékozatlan, elvakult ember vagy." Hozzászólásod alapján: vissza a feladónak. :-)

Szélmalomharcos 2017.05.08. 21:19:33

@dome64:
A véleményed alapján sok fényévnyi távolságra élhetsz a hétköznapi emberek gondjától-bajától.

A világon él nagyjából 2-3 milliárd nélkülöző a becslések szerint. Idehaza is bőven akad, de még a jóléti államokban is vannak durva dolgok. Végül is minden azon múlik, hogyan határozzuk meg a nélkülözés fogalmát. És ez még mindig csak egy apró szelete a világ bajainak, mint például a környezet rettentő lepusztulása.

Aki a határainkon nagyhangon követelődző agresszív migrincs-hordát akarja megsegíteni, az egyúttal cserbenhagyja az igazi rászorulókat, hogy aztán önelégült jótevőként ossza másoknak az észt

dome64 2017.05.09. 07:31:56

@főpilóta: megirgalmaz.szojelentese.com/

Azt gondolom, hogy én tudok magyarul, viszont attól tartok, hogy te nem értesz :-(

dome64 2017.05.09. 07:32:30

@Szélmalomharcos: irgalmat gyakorolni elsősorban azokon a szenvedőkön lehet és kell akikkel találkozol. Ugyanakkor van közvetett irgalom gyakorlás is pl az egyház karitász szolgálatán keresztül.

Irgalmatlan is lehetsz közelről is, és lehetsz távolról is.
Akár az is lehet irgalmatlanság, hogy egy kalap alá veszed a menekültet (refugee) és a bevándorlót (emigráns), s ezzel megtagadod a menekülttől azokat a jogokat amelyek isteni, és emberi törvény azért szerint neki járnak.
Erről beszél Ferenc pápa, amikor azt mondja, hogy legalább annyira kell védenünk mások jogait, mint amennyire lelkesen védjük a magunkét.

főpilóta 2017.05.09. 10:03:01

@dome64: Oké, a szó létezik. Én eddig sosem hallottam, csak a "megkönyörül"' a szót, de ezek szerint ilyen is van. Ezért elnézést kérek!

Az időbeliségben viszont nekem van igazam. Már ahogy te leírtad is, a "megirgalmazás" a nyomorúság, vagy bűn észlelése utáni cselekedet. A nyelv tudása nem(csak) a szókincs, hanem a nyelvtan és értelmezés helyes használata is. :-)

főpilóta 2017.05.09. 10:07:46

@dome64: Bár nem nekem címezted, hanem Szélmalomharcosnak, de erre is reagálok. A menekülteket a bevándorlóktól megkülönböztetni? Több milliós létszám, és szándékosan meghamisított, megsemmisített személyazonosságok esetén? És annak tudatában, hogy ezeket szándékosan küldik térképekkel GPS-ekkel felszerelve? Na, ne! Nem a mi feladatunk! Minden államnak elsődleges kötelessége a saját polgárainak védelme. Csak ez után jöhet a menekültek befogadása.

A katolikus egyházfő egyébként pásztor. A katolikus nyáj pásztora. A jó pásztor pedig megvédi a juhait, nem enged közéjük farkasokat. Sőt, ha jól emlékszem Jézus szavaira, a jó pásztor életét adja a juhaiért. Nem a juhaiét áldozza fel, hanem a sajátját őértük.

Egyébként is az állam és az egyház el van választva. Ez a felvilágosodás vívmánya. Az egyház nem diktálhat az államnak, hogy mit tegyen, és persze fordítva sem.

Szélmalomharcos 2017.05.09. 14:01:05

@dome64:
"irgalmat gyakorolni elsősorban azokon a szenvedőkön lehet és kell akikkel találkozol. "

Akkor ezt most hadd fordítsam le gyakorlati nyelvre: a világ nélkülözői közül azokat kell szerinted pátyolgatni, akiket az embercsempészek idehoznak, és a velük karöltve működő "civil szervezetek" a képünkbe tolnak?

Ezenkívül még azokat a koldusokat, akiknek legtöbbjét szintén kizsákmányoló bűnszövetkezetek által szervezett formában, nagyrészt balkáni "vendégmunkásokból" verbuválva telepít a budapesti utcákra?

Hadd ne kelljen már ennyire lelkiszegénynek lenni

dome64 2017.05.09. 14:01:41

@főpilóta: Az EU tagságunkkal pont azt vállaltuk, hogy a menekültek és emigránsok szétválasztását elvégezzük, és ehhez megkaptuk a szükséges pénzügyi kereteket is.
Kormányunk azonban más, szélsőséges utat választott, azt, hogy politikai előnyszerzés céljából felizzítja a gyűlöletet, az idegen ellenességet.
Ferenc pápa pedig azt teszi ami a dolga: meglátta azt a veszélyt amely minket hívőket fenyeget és szavával, példamutatásával véd minket: rámutat, hogy gyűlölet, az irgalmatlaság által a lelkünk, (örök)életünk van nagyon komoly veszélyben.
"Ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, a lelket azonban nem tudják megölni! Inkább attól féljetek, aki a kárhozatba vetve a testet is, a lelket is el tudja pusztítani!" Mt 10,28
Az Egyház nyilván nem politizál közvetlen értelemben. Ugyanakkor Krisztus tanítása, amennyiben juhai valóban követik őt, ugyan ilyen nyilvánvalóan hat a társadalomra, és így a politikára is. Ha tehát a társadalom rossz irányba halad, akkor az a minekünk hívőnek is felelősségünk. Ha politika rossz irányba viszi a társadalmat, azért is felelősséggel tartozunk.
"A rossz győzelméhez nem kell más, csak az, hogy a jók ne tegyenek semmit." (Edmund Burke)

NemNick 2017.05.09. 14:02:15

@Szélmalomharcos: Nem akarom összetörni a kis világodban olyan jól mutató elméleteidet, csak egy dolog - mert más is olvassa - hogy a hazugság azért ne éljen tovább: az Egyház (mivel több van, te meg nem tisztázod, gondolom az r.k.-ra gondolsz) NEM tiltja a fogamzásgátlást - csak bizonyos fajtáit.
Nézz utána.
És tájékozottan kommentelj, ha lehet ilyet kérni...

Szélmalomharcos 2017.05.09. 14:42:49

@NemNick:
Tekintve hogy az Ószövetség egyértelműen kifejezésre juttatja mit kell gondolni a hívőnek a termékenységet akadályozó műveletekről, az erre építő egyházaknak nincs különösebb mozgástere ilyen tekintetben.

A születésszabályozást ugyan nem utasítják el, de a teljes önmegtartóztatást leszámítva ez csak egy ingatag kompromisszum. A fogamzásgátlás mást jelent mint a születésszabályozás, ha már ebbe belementél nézz utána, de ne egyházi forrásokból.

Ha ilyen kérdésekben a világ előre akar lépni, akkor nem hitmagyarázókra van szükség, hanem hatékony és praktikus eszközökre. Nagyon leegyszerűsítve, hogy te is megértsed: ingyen kondomot kell osztani a lecsúszott szegény népek között, persze nem feltétlenül a máltai lovagrend palástjában

Gégény István 2017.05.09. 14:44:05

Kérjük és köszönjük a személyeskedő megjegyzések mellőzését a továbbiakban!

dome64 2017.05.09. 17:13:38

@Szélmalomharcos: Magamból kiindulva mondom, hogy arra mindig könnyű, nagyon könnyű indokot találni, hogy valami önzetlen jót miért ne tegyünk meg.
A "közeli" irgalom, ahogy Beton atya mondta egykor, néha csak annyi, hogy mi is teát kérünk a házigazdától, ha már mindenki azt kért, és nem kakaót, még akkor sem ha felajánlotta.
Nem biztos, hogy nekem vagy neked kell közvetlenül megoldanunk az utcán koldulók problémáját. De az irgalmasság lelkülete elvárja tőlünk, hogy tudatosítsunk magunkban, hogy ezzel nekünk is van dolgunk, ezért támogatnunk kell azokat a kezdeményezéseket, amelyek karitatív és társadalmi megoldást nyújtanak.
Az igazságosság pedig elvárja tőlünk, hogy ne elégedjünk meg látszat megoldásokkal, szőnyeg alá söprésekkel.
Egy pap barátom általában nem szokott pénzt adni a temploma környéki koldusoknak, de egy-egy emberszámba vevő beszélgetést igen. Keveset adna? Szerintem nem. Ha csak a karitászt küldené hozzájuk, amit természetesen megtesz, akkor nem lenne eléggé irgalmas, mert egyszersmind el is távolítaná magát, tárgyiasítva a másikat, embertársa emberségétől. Mivel Isten Krisztusban közel jött az emberhez, így nekünk sem az a dolgunk őt követve, hogy eltávolodjunk a másik embertől. Számomra ez az atya példa értékű.

Szélmalomharcos 2017.05.09. 17:14:15

@dome64:
"Az EU tagságunkkal pont azt vállaltuk, hogy a menekültek és emigránsok szétválasztását elvégezzük, és ehhez megkaptuk a szükséges pénzügyi kereteket is."

Te valami egészen más világban élsz.

Szinte semmit nem kaptunk az EU-tól, amit adtak azt is csak nagyon szűkösen és jóval később. Lényegében magára hagyták az érintett országokat. A napi 15 ezernyi papírok nélkül hamis adatokkal beözönlő migráns szétválogatását hogyan képzeled el a gyakorlatban? A nálunk sokkal felkészültebb németek egy év után a migránsok 70%-át még mindig nem tudták beazonosítani

Ehhez képest persze lehet szép szólamokat eregetni. Ám úgy gondolom a keresztény egyházak részéről ez csak egy elhibázott pótcselekvés. Hiszen ezzel közvetve elismerik, hogy feladták a missziós küldetésüket, és a világ népeinek evangelizálása helyett csak a saját hívek megregulázása, "toleranciára" nevelése maradt. Odadobták martalékul az európán kívüli keresztényeket, most pedig a vén kontinenst is felfalják az ostromló hordák

élhetetlen 2017.05.09. 19:23:10

@NemNick: Hogyne, át is jöhetne, ezért írtam, hogy „Ha ezt paródiának szántad, akkor bocs”. Csak annyi a problémám, hogy jó pár ember teljesen komolyan ír hasonló dolgokat, és hosszan védik a nem létező igazukat. Szép példa a CEU kapcsán megjelent cikkek kommentjei. (ha szórakozni akarsz, pl. b1.blog.hu/2017/05/04/orbanek_idohuzassal_nyirjak_ki_a_ceu-t#comments ). Pipas szerint csak hazudják, hogy egyetem, pénzért adnak diplomát, és ennyi erővel ő is kimehetne Németországba két haverjával azt mondani, hogy ők egyetem. Vagy a másik, nem véletlen, hogy sehol máshol a világban nincsenek akkreditálva. A kifejezés jelentését sem ismeri, de jó érvnek tűnik, bár az ELTE sincs sem Indiában, sem Üzbegisztánban, stb. akkreditálva, úgyhogy biztosan nem egyetem. Úgy, hogy ne engem hibáztass, ha nem nézek minden hülyeséget kapásból íróniának.

főpilóta 2017.05.10. 21:36:49

@dome64: Az EU tagságunkkal nem vállaltunk ilyesmit, mert akkor, amikor beléptünk, ennek a problémának nyoma sem volt. Amikor a schengeni egyezményhez csatlakoztunk, akkor viszont azt vállaltuk, hogy a nem EU országok polgárait nem engedjük be ellenőrizetlenül, csak szabályosan a határátkelőn keresztül, ha van érvényes beutazási dokumentumuk. És ehhez sem kaptunk semmit, évekig várnunk kellett a schengeni tagságra EU belépésünk után, amíg megfeleltünk a követelményeknek.

Nem volt gyűlöletkampány! A kormány felkészítette a lakosságot a muszlim invázióra, ismertette, mi történik, ha ellenőrizetlenül beengedjük őket. Ez a mindenkori kormány kötelessége!

Ismétlem, Ferenc pápa a katolikus nyáj pásztora, nem a muszlimoké! Az idegenek befogadásával egyáltalán nem azt teszi, ami a kötelessége, hanem veszélyezteti a nyáját. Az olyan Biblia-félreértelmezésekkel meg ne gyere, hogy "Ne azoktól féljetek, akik a testet ölik meg..." Kiábrándítalak: Jézus nem azt mondta ezzel, hogy "ölesd meg magad". Szerinted tehát önként hagynunk kellene, hogy a muszlimok kiirtsanak minket? Mert majd a lelkünknek jó lesz a Mennyországban? Az emberek nem úgy vannak "összerakva", hogy mindegy, hogy megölik őket, mert majd a Mennyországban... Az ember félti az életét. Végig akarja élni, ráadásul biztonságban és jólétben.

A másik idézeteddel egyet értek, csakhogy itt a rossz a "befogadás" álláspontja, mely az európai kultúra, sőt a nép halála lenne.

dome64 2017.05.11. 00:08:06

@főpilóta: ugyan trollnak tűnsz, de azért próbáljunk meg beszélgetni.
A katolikus morál teológia szerint nem lehet bűnt elkövetni egy nagyobbnak mondható jóért. Nem befogadni egy menekültet igazság szerint bűn. Mindegy, hogy milyen magad által magasztosnak mondott célért teszed, a bűn bűn marad, tehát lázadás Isten ellen.
A világ pedig változik.
Gondolhatja azt az ember, hogy ő tartja a kezében a változást, de nem így van. Volt Róma, és elmúlt, voltak a gótok, vandálok (akik nem is voltak vandálok) és elmúltak. Mi is, mi magyarok is, jó eséllyel el fogunk múlni. Lehet ezzel riogatni, de minek? Így természetes. Maga a világ ilyen. E változékony valóságban csak egyetlen változatlan van: Isten üdvözítő terve, amely kiterjed minden emberre. És ő fiaként nevén szólít minden embert egyesével. Nekünk erre a megszólítottságra kell felelnünk, akár élünk, akár halunk.
Azt sugallod, hogy féljek, mert van mit féltenem, s van kitől félnem.
Okos gondolat.
De én már annyi okos bűnt követtem el, hogy én, minden gyengeségem ellenére, ma már inkább a Bölcsességet szeretném választani, az okosság helyett.
És a választás az enyém.
És az vagyok amit választok.
Ne félj, a kezemben tartalak, az enyém vagy! - mondja a zsoltáros.
Ne féljetek! Így szólított meg minket a Feltámadott.
Tényleg számít, hogy te mivel, kivel riogatsz?

Mr. Neutron 2017.05.11. 20:38:46

@dome64: OFF
Szép és mély gondolatok. Ezeket olvasva szinte sajnálom, hogy a vallásossággal sok tekintetben szembenálló ateistaként kívül rekedtem a katolikus morálteológia hatókörén. És egy kicsit irigyelem is azt, akinek megadatott, hogy ilyen, morális alapelvekre épülő és transzcendens céllal felruházott világban élhet. Nem is fogok többet trollkodni ebben a blogban.
ON

főpilóta 2017.05.11. 20:43:01

@dome64: Én trollnak tűnök? Látod, ez minősítés a legkönnyebb! Aki ellentétes véleményt ír a balliberálissal (amelyik most éppen vallási álruhába bújt, és pápább akar lenni a pápánál), az csak troll lehet. Naná! Te meg egy öngyilkos szekta tagjának tűnsz. Csakhogy a katolikus vallás nem öngyilkos szekta.

Adott-e valaha vallásalapító (bármelyik) olyan tanításokat, parancsokat híveinek, mely az adott vallás megszűnéséhez vezetett volna? Öngyilkos vallás nincs. Krisztusé sem az!
Mit is parancsolt apostolainak (akiknek mindannyian az utódai vagyunk? "Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében. Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, a mit én parancsoltam néktek: és ímé én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen!" (Máté 28:19-20.)

Tehát:
1. Nem azt, hogy hozzatok ide minden népeket, hanem, hogy menjetek el hozzájuk (és vigyétek oda a segítséget, ahol ők vannak).
2. Tegyetek tanítványokká minden népeket! Ne ti vegyétek át az ő vallásukat, hanem erre térítsétek át őket (ne engedjétek mecsetté átépíteni a templomaitokat, a sariját bevezeti a ti törvényeitek helyett)!

Ennyi.

Szélmalomharcos 2017.05.12. 22:03:43

@dome64:
Ne vedd rossz néven, de számomra a vallási megszállott kategóriába tartozol. Volt pár ilyen ismerősöm, aztán rájöttem hogy reménytelen velük bármilyen elfogadható logika mentén érintkezni. Szerencsére nem kötelező az agyműködést egészében kikapcsolni, az életösztön mindig erősebb a végén a vallási purizmusnál. Ez adhat esélyt a keresztény Európának a túléléshez

dome64 2017.05.12. 22:08:38

@főpilóta: Amikor egy Szentírási szöveg értelmezésére adjuk a fejünket, akkor mindig figyelembe kell venni a szöveg teljes környezetét. A misszió parancs "menjetekje" szerintem úgy értendő, hogy "ne zárkózzatok be", "jussatok el minden emberhez" (mert én az ÚR minden emberhez el akarok jutni). A menjetek felszólítás így mi a korunkban inkább azt jelenti, hogy kerüljetek közel minden emberhez. Ami természetesen nem könnyű feladat, amikor olyan jó önazonosságot tud adni a többi embertől eltávolító "én más vagyok", "én különb vagyok", "én több vagyok" attitűd.
Néha elgondolkodom azon, hogy nem azért van-e ez az egész menekült, és kivándorló áradat, mert az Isten vonzza ide őket? Olyan jól befészkelődtünk a mi kis kényelmes, keresztény európai világunkba, hogy már nem is akarunk semmit adni a világnak. Mi itt élünk kényelemben, biztonságban, nagy drámáktól mentesen és ez nekünk így jó. Mit érdekelne engem mások baja, miért viseltetnék felelősséggel irántuk? Hát őrzője vagyok én testvéremnek?
Lehet, hogy Isten a másként látja a mi dolgainkat?
Lehet, hogy azért olyan Európa amilyen, hogy ő adni tudjon általa, és nem azért, hogy mi jól érezzük magunkat benne? Úgy viselkedünk mint a otthon maradott testvér az Atyjával, amikor felelősségre vonja, hogy miért őrül tékozló fiának, miért vendégeli meg, egyáltalán miért örül neki? S nem fogja fel, hogy az Atya minden java igazából az övé. Miért fáj nekünk az Atya jósága? (Tényleg el akarjuk veszíteni az Atya kimeríthetetlen jóságát huzakodva egy ökrön, vagy csak egy gödölyén?)
Egy társadalomban nem könnyű egyetlen keresztény helyzete sem, mert folyamatosan értelmeznie kell hitet. Ez az értelmezés nem kevés nehézséggel jár. Nem véletlen, hogy még prominens értelmiséginek is elakad a szava, amikor a közvetlen cselekvés kerül szóba. Nyilván minden aktuális cselekvést meg kell előznie egy krisztusi normakontrollnak. Tehát olyan biztosan nem cselekedhető meg ami önmagában rossz (árt az árvának, özvegynek, vándornak, kiszolgáltatottnak). De, ez kevés. A jelen jó cselekedete is lehet összességében, töredékessége miatt, társadalmilag elhibázott is. Tehát kell egy utólagos kontroll is. És ez is jó mert alázatra nevel.

Beer Monster 2017.05.16. 17:46:31

@Mr. Neutron: Te meg vigyázz az iróniával, mert a jóérzésű keresztény embereknek valóban viszket a tenyere, csak éppen máshogy :)

Beer Monster 2017.05.16. 17:46:42

@főpilóta: A Tisztesség mellett kell kiállni. Ha maga ezt nem tudta értelmezni, akkor minek fárasztja magát hitéleti blog olvasásával.

malacka53 2017.06.05. 09:10:02

@Szélmalomharcos: Magyar Pax Romana Katolikus Értelmiségi Mozgalom (MPR), Magyar Pax Romana Fórum (MPRF): katolikus magyar értelmiségi szervezet, a nemzetközi →Pax Romana Mozgalom tagja. - Elődszervezetei egyike az 1921: alapított Katolikus Magyar Diákszövetség (KMDSZ), mely egyben alapító tagja volt az ugyanekkor létrehozott nemzetközi Pax Romana kat. egyetemista diákszervezetnek. A KMDSZ 1945-ig Mo-on, 1946-58: Ny-i emigrációban működött, ahol Mindszenty hgprím. támogatása alapján megtarthatta tagságát a Nemzetközi Pax Romana egyetemi szekciójában. Ld. Magyar Katolikus Lexikon
Csak egy kattintás a keresőben.