Ne féljünk a szexualitástól!
SZEMlélek 2017. április 21.

Ne féljünk a szexualitástól!

Az ezzel a bejegyzéssel induló Viszlát, komfortzóna! elnevezésű rovat célja olyan témák felvetése, amelyekről nem igazán szoktunk beszélni, pedig érdemes és hasznos lenne.

szex.jpg

Április első hétvégéjén különleges és intenzív élményben volt részem. Kriston Andrea Intimtornájának hétvégi kurzusán vettem részt, amit már január óta vártam. Mi magyarok, rengeteg dologért lehetünk hálásak. Gyönyörű nyelvünkért, páratlan gyógyvíz kincsünkért, a BKV-ért (igen, igen), fantasztikus borászatainkért, és a még sok-sok számtalan dolog közé beletartozik Kriston Andrea Magyarországon szabadalmaztatott mozgáskultúrája is, amelynek alapja egy bátor és szeretettel átitatott szemléletmód.

Keresztények körében bár nagyon szépen oldódik a görcsösség és foszlanak szét azok a hiedelmek, ahogy a szexualitáshoz viszonyultunk az évszázadok folyamán, de van még hova fejlődnünk. Az élet ezen területén sincs okunk semmilyen félelemre, ahogy arra II. János Pál mindannyiszor biztatott bennünket.

Épp az ő tanításából nőtte ki magát a Test Teológiája mozgalom is, amelynek szakértője, Christopher West május 18-án tart majd hazánkban előadást – a címe igazán figyelemfelkeltő: Isten, Szex & az Élet értelme. Évekkel ezelőtt találkoztam egy nagyon izgalmas lengyel ferences kezdeményezéssel is, de láthatóan inkább a „világi” média kapta fel a hírt. Ksawery Knotz szerzetes házaspároknak írt könyvet arról, hogy szexuális életük fejlesztésével miképp erősíthetik meg házasságukat (itt érhető el weboldala) A kereszténységhez közel, de egy picit távolabb, a modern ortodox judaizmus körében is született egy nagyon szép könyv, az amerikai Shmuel Boteach rabbi által írt Kóser szex. A könyv szellemisége lényegében egybecseng a keresztény tanítással.

Kriston Andrea mozgáskultúrája is „kívülről jön”, de a keresztény szellemiséggel rokon, hatásában pedig megegyezőnek mondható. A kurzusoknak hála már rengeteg férfi és nő gyógyult meg testileg és lelkileg, állt helyre párkapcsolatuk, sőt – ami talán társadalmilag a legfontosabb –, e tréningeknek országunk sok babát is köszönhet (talán többet, mint sok százmilliós politikai programoknak). A sokat tapasztalt tréner szomorúan mesélt egy esetet, amikor több diákot nem engedtek el szülei az intimtornájára, mondván, az ő gyermekeik jól vannak nevelve. Mit gondolnak, mit taníthat, mi történhet a képzésein – kérdezte csalódottan. Én magam ateista szülők gyermeke vagyok, de a szexualitás terén ugyanazt a konzervatív-keresztény konform nevelést kaptam – inkább öntudatlanul –, amiben sok merevség is volt, a házastársi hűség terén viszont ma már csoda számba menő példát, tehát nem hinném, hogy rosszul nevelt lennék, mégis nagyon hálás vagyok a tréningnek.

Elég mostohán bántam eddig a nőiségemmel. Szorongásokkal és félelmekkel viszonyultam a szexualitáshoz. Habár a kereszténység egyre inkább oldja a téma démonizálását, a múlt öröksége és a szemléletmódok lassan változnak, sejtjeinkbe ivódtak. Az egészséges önbecsülésben tud megerősíteni Kriston Andrea kurzusa is, az ott tapasztalt ítéletmentesség gyógyító. A kurzus győzött meg arról, hogy nőiségem minden adottsága ajándék, amely személyem, lényem legfontosabb részéhez tartozik. És örömmel tölt el az a gondolat, hogy egész nőiségem minden rostjával egy férfi boldogságáért lett teremtve, amit megtanulhatok így és e célból használni. A szakember módszere ráadásul a természetes családtervezésnél is biztosabb, miközben ugyanannyira humánus fogamzásszabályzásra is megtaníthatja a párokat.

Tudatosan jelen lenni saját szexualitásunkban és vágyainkban az egyik legértékesebb ismeret, amely boldog és kiegyensúlyozott életre vezethet bennünket. Ez természetesen e tréning nélkül is elérhető, mégis értékes mankó azok számára, akik életének ez a területe fájdalmakkal és tragédiákkal terhelt.

lk_intro.jpgSzexualitásunk azért is kulcs kiteljesedésünkben, mert a legtöbb fájdalom ezen keresztül ér minket – testileg és lelkileg egyaránt. Ha itt megtanuljuk megvédeni magunkat, és megtanulunk életünk ezen területe által is szeretni, virágzó cédrusokká válunk, akik persze nem magányosak. Küldetésünk van, éljük meg azt egész lényünkkel!

Lukácsi Katalin

(Illusztráció forrása: fulfillingyourvows.com)

süti beállítások módosítása