Válaszokat keresünk,
párbeszédre hívunk
nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Forradalmi beszédet mondott a röszkei határon a helyi plébános
2017. április 17. írta: SZEMlélek

Forradalmi beszédet mondott a röszkei határon a helyi plébános

Liszkai Tamás szerint a társadalom dönti el, mennyi befolyást enged önmaga felett, és amerre most tartunk, az nem jó felé vezet.

liszkait3.jpg

Nagyszombaton fogalmazta meg a nyilvánosság újabb gondolatait az a katolikus pap, aki korábban három pontban összegezte a népvándorlással kapcsolatos dilemmáit.

Beszédét húsvéti párhuzammal indította. Szerinte ma is elgondolkodtató a Názáreti Jézus perének tanulsága: nem volt ellene valódi vád, még a helytartó is megkérdezte, hogy valójában mi rosszat tett. Hogy mégis el lehessen ítélni, ahhoz ellenséget kellett láttatni benne. Politikailag is értelmezhető ellenségképet kreáltak, hogy a tömeg gyűlölje és halálát akarja.

A plébános ezt követően önkritikára buzdította a magyar nép tagjait.

– Ha egy társadalom lemond jogainak forrásáról, a jogok gyakorlására való önnevelésről, a politika feletti kontrollról, akkor kihasználhatóvá válik olyan döntésekhez, amik hátterét nem látja, olyanok ellen, akiket nem is ismer – mondta a magyar határon tapasztalható állapotokat jól ismerő pap.

Olyan kifejezéseket használt ezt követően, amelyekre szükség volna ugyan, de nehéz fellelni a jelenlétüket: társadalmi intelligencia, társadalmi erkölcs, társadalmi lelkiismeret.

– Végtelenül könnyű és kényelmes lenne, ha a menekültek nem lennének itt. De itt vannak – közölte a lelkipásztor, majd így folytatta: – A politikai vezetés talán csak jóhiszeműen segíteni akar a társadalomnak, hogy ne foglalkozzon azzal, ami kényelmetlen, kellemetlen lehet a számára. Csak ennek az az ára, hogy a társadalom egyre kevésbé akar felelősséget vállalni azért is, ami az ő kötelessége lenne. Az ilyen társadalom egyre indulatosabb, előítéletesebb és agresszívebb lesz – figyelmeztetett Liszkai Tamás.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Pattaya 2017.04.18. 10:02:57

Sajnos nagyon ritka az ilyen tényleg keresztény pap! Tele vagyunk álkeresztényekkel, akik háborúságra biztatja az embereket. Ahelyett, hogy a békét, szeretetet hírdetné, ami tényleg keresztényi cselekedet lenne! Istenben élek, de nem megyek szentmisére, amíg egyházam a hatalom zsebében van. Rettenetesen hiányzik a hívő közösség, jogom lenne hozzá, de nem mehetek. Örülök minden megtapasztalásnak, ha azt látom, egyházam nyomokban még tartalmazhat hitet, kereszténységet, irgalmas szeretetet. Persze más egyházakra is vonatkozik ez.

Jakab.gipsz 2017.04.18. 10:04:09

Spinoza pedig röhög a markában, amikor vak vezet világtalant, a társadalmi felelősséget keresgélve, egy szekularizált társadalomba, a kereszténynek erkölcsösségére hivatkozva.

Tisztelendő atya pedig egy ateista állam elmélet iránti társadalmi felelősség vállalásról, prédikál a keresztényeknek.
Ahol a javaslata szerint szubtilitás, alulról szerveződők, közösségek a (tolerancia, a demokrácia, és gondolkodás szabadságának) az fogalmak égisze alatt, univerzális kérdésekben, a társadalom egészének kell döntenie, és nem pedig a politikusoknak, a társadalom egészét érintő kérdésekbe. Ha jól értem Liszkai plébános úr javaslatát.

Liszkai plébános úr mentségére szólva, nyilvánvalóan elkerülte a figyelmét néhány apróság, ( valószínűleg el bliccelte a tudomány-filozófiai tanórát).

A Nyitott társadalom amelynek a felelősség vállarására szólítja fel keresztény testvéreit, paradoxonokra épül, amelyeket amit azt tudhatjuk, lehetetlen feloldanunk. ( K. Popper, a Nyitott társadalom és ellenségei 525-28. o. ) a szerző szerint is. Ennek a ténynek az a következménye, hogy képtelek vagyunk helyes döntésre jutni ( bibliai szamaras ember útját járva), minden erőfeszítésünk és jó-szándékuk ellenére sem, politikai ügyekben, mert az egy szakma érteni kell hozzá.
Ezért bízzuk ezeket a politikai ügyeket, demokratikus választások útján, meg választott vezetőinkre, mert döntéseink hosszú távú következményeit, nem mi hanem a következő nemzedék viseli.

A keresztény katolicizmus (Vatikán) a jenlen válság kapcsán, két egymást kölcsönösen feltételező, a múltban elkövetett hibától szenved, mind kettő (matematikai probléma, szöveges feladat), ne érezze magát egyetlen egy teológusunk se kényelmetlenül magát, ha nem érti. Ámde a kamatos emberek (Soros Gyuri önmagáról állítja ezt), nagyon is értik, mint ahogyan a hosszú távú hatásait is, amelyet egy ateista államba kifejt.
Ha nem tanultunk semmit a kommunisták totális uralmából, ezt most majd szépen megismételjük, a liberálisok politikailag korrekt tiltásai jóvoltából.

István Tamasi 2017.04.18. 10:13:14

@Jakab.gipsz: A keresztyén vallások mind paradoxon/ok/ra épülnek. Például:
-a világ teremtése
-túlvilági lét
- isten léte
- gyarló, halandó emberek által több részletben és nagy időeltérésekkel írt mesekönyv /biblia/

funfun 2017.04.18. 11:12:02

@Pattaya: teljesen igazad van. Sajnos az számít hírnek, ha nagy ritkán 1-1 pap kiáll a krisztusi tanítás és Ferenc pápa által gyakran hangoztatott felebaráti szeretet mellett. A többség, beleértve a megalkuvó püspököket, az államtól kapott támogatásért cserébe hallgat, félrenéz. A buzgóbb megalkuvók pedig még meg is róják azokat a papokat, akik ezt esetleg számon kérik.

funfun 2017.04.18. 11:19:01

@Jakab.gipsz: félművelt emberek okoskodásánál kevés van borzasztóbb. Nem vagy tisztában a magyar nyelv szabályaival, mégis osztod az észt. Inkább alapvető dolgokat tanulj meg, mielőtt másokat oktatnál ki. Röhög a markába, és nem markában. Társadalomban vezet vak világtalant, nem társadalomba - nem belevezeti, hanem ott történik a cselekvés. Hol kérdésre a válasz mindig -ban, -ben ragokkal helyes. Dönteni kérdésekben, és nem kérdésekbe szokás.

A vesszők használatáról és nem használatáról már ne is beszéljünk. Ahol kellene, oda nem teszel, ahol nem kellene, oda meg igen. Lehet, darabra megvan, de azért nem mindegy.

Na de a legdurvább a szubtilitás használata. Valószínűleg szubszidiaritást akartál írni, de még ez sem teljesen egyértelmű a teljesen értelmezhetetlen mondatod miatt, még alanyt és állítmányt is nehéz lenne egyeztetni: "Ahol a javaslata szerint szubtilitás, alulról szerveződők, közösségek a (tolerancia, a demokrácia, és gondolkodás szabadságának) az fogalmak égisze alatt, univerzális kérdésekben, a társadalom egészének kell döntenie, és nem pedig a politikusoknak, a társadalom egészét érintő kérdésekbe."

von Putri 2017.04.18. 13:42:24

Süppedős ingoványba téved, aki egy ősrégi kompilációt (Biblia) akar egyenes összefüggésbe hozni mai politikai és történelmi eseményekkel. Könnyű a saját igazolásunkra egy olyan forrásból idézni, ami tele van belső ellentmondással

De ha neki szabad, én is hadd idézzem a tan egyik leginkább szívet melengető metafóráját: Jézus a jó pásztor, aki megvédi a nyáját a farkasoktól/egyebektől akár az élete árán is. Ez a rosszarcú pap (elnézést, de tényleg az) pedig a kiéhezett farkascsordát eresztené ki az őrizetből, küldené rá azokra, akik éppen tőle várnák a védelmet, segítséget?

Nem jó pászot az ilyen, hanem farkasokkal táncoló.Szerintem a keresztényi hit gyakorlásának alapjául szolgáló gyülekezet fogalmát nem érti, aki ilyen módon viselkedik

A felebaráti szeretet fogalma Jézustól való, aki még eléggé törzsi keretek között gondolkodott (én Izrael nyájának eltévedt bárányait jöttem visszavezetni a helyes útra). Ebből lett utóbb Szent Pál közreműködésével egy globális hitgyakorlat, ami viszont mindaddig megtartotta a kívülről védő tüskekarámot maga körül, amíg nem vált államvallássá. Innentől kezdve vonatkozhak csak a felebarát fogalma mindenki másra, mivel szükségképpen ő is keresztény testvérnek számított

Ez a státusz az állam és a vallás kettéválásával megszűnt. A politika egy külön szféra, amiről joga van ugyan beszélni a plébános úrnak is, de csak úgy mint bárki másnak

Kapisztrán János Krisztus feltétlen híveként harcolt karddal a kézben nem messze az ő plébániájától, és enélkül már 1456-ban elnyelte volna a moszlim horda a középkori Magyarországot. Köszönje meg neki hogy nem így történt, és okuljon a példájából

Bodó Róbert 2017.04.18. 13:42:36

a menekültekkkel az a baj hogy ez egy ördögi csapda lett. ha segítesz még több jön és szinte korlátlan az utánpótlásuk, túl szaporodtak, a globális környezet változás velük cseszett ki a legjobban, élni akarnak de ahol születtek nem tudnak.

ugyanakkor ha ide jönnek a keresztény civilizáció középpontjába tuti nem fognak be illeszkedni, sőt időben a saját vallásukra akarják formálni a társadalmat, ezt csinálják mindenhol ahol megjelentek. sőt keresztény vértanú a bizonyíték erre az elmúlt év tizedekben is.

ha engedjük őket, mi fogunk elveszni idővel, vagyis a gyermekeink, ha nem engedjük ott fognak nyomorogni, idővel dörömbölni a kapuinkban.

nincs jó megoldás erre, vagyis emberi megoldás nincs rá.

vackor1 2017.04.18. 13:42:50

@funfun: Éppen az járt a fejemben , hogy vajon kitől kaphatott pár szót leírva "útmutatóként " , hogy ezeket egészítse ki a sajátjaival , mert olyan kifejezéseket használ , hogy azok alapján egy művelt , olvasott ember látszatát kelti , viszont azonnal cáfolja az alapvető helyesírási ismeretek hiányával.
A központozás egy dolog , de az általad is említett ragozás és a nem említett igekötők helyes használata a legegyszerűbben megtanulható - ha már magától nem "jön" - nyelvtani szabályaink közé tartoznak...
Annyira okosnak látszik némely ember a hozzászólók között , az összes blogon , teljesen függetlenül a témától , mindenben simán kinyilatkoztatnak , pedig itt -ott óriási a sötétség .... :))))

Jakab.gipsz 2017.04.18. 13:43:07

@István Tamasi: Köszönöm értékes felvetésedet !

Ismerős érveid vannak, (már a könyökömön jönnek ki), ámde a tárgyilagos és jósszándék is van az elém tárt érveidben.

Ezért válaszolok.
Talán hasznunkra lesz, mert az általad felsorolt négy pont bizonyítása korántsem túlságosan nehéz feladat, mert ha a saját kérdéseidet gondosan újra elolvasod, számodra is nyilván való, hogy valamennyi az idővel kapcsolatos. Már pedig az idő valóságos fizikai mennyiség, akár értjük a lényegét, akár nem.
Tehát az idővel kapcsolatos kérdésekben tudomány az illetékes, és ennyiből a teológiai is egzakt tudomány és persze a metafizika (filozófia) is egzakt tudomány, mint a hogyan a fizikai is, ugyan is a vizsgálódásunk is időben történik meg.
(bevezetőnek ennyi, most mennem kell melózni, de gondold át szép nyugodtan). Mit állít az ateista, amikor tagad és azt is amit tagad.

Kampfer 2017.04.18. 14:13:14

"Nagyszombaton fogalmazta meg a nyilvánosság újabb gondolatait az a katolikus pap, aki korábban három pontban összegezte a népvándorlással kapcsolatos dilemmáit."

Ami remek volt, de nem látta benne át a lényeget. Mert a három pont nem vett figyelembe egy alapvetést: az egyes emberek migránsokkal szembeni gyanakvását és félelmeit, amit igazolt az egyszerű átlagember tapasztalata, a külhoni fejlemények és az azóta is folyamatosan bekövetkező tragédiák, amelyek során ugyancsak emberek haltak meg, valamint bizonyos értelemben felbomlott a társadalmi rend (és a közbiztonság is).
Ebből az alapvetésből és a pápai kommunikációból egyenesen következett a pápa és a Vatikán elleni kommentfolyam, az elutasító megjegyzések (a gyalázkodás semmiképp sem lett volna indokolható).
A második pont egy tévedésen alapult. Föl kellett volna ismerni, hogy a keresztény értékek védelmére való hivatkozás egyrészt egy 'PR' fogás, másrészt a társadalom egészére vetítve nem alkalmazható. Nem a muszlim migriket utasítja el a társadalom, általánosságban a migriket utasította el. Egy keresztény kurd semmivel sem vonzóbb egy magyar polgár számára, mint egy iráni siita, szomáli, eritreai, bangladesi vagy egy marokkói muszlim (vagy akár a szír vagy iraki szunníta)! Azt kellett volna látni, hogy egészében véve ez a migráció el van utasítva és nagyon helyesen működött a Kelet-európai társadalmak életösztöne és önvédelmi reakciója, ahogy ettől a sorscsapástól igyekeztek menteni magukat! A nyugatiak ezt csúnyán benézték, nem is lesz már visszafordítható náluk ez a folyamat.
A harmadik pontja pedig egy halom demagóg ostobaság! Mi van ha Isten így tesz próbára...? Pfff... Mi van, ha Allah így teszi próbára a szíreket, kurdokat? Mi van, ha Isten így teszi próbára a görögöket? Mi van, ha Allah így teszi próbára az öböl-menti államokat a saját hedonista életükkel kapcsolatban? Ki a próbatétel alanya? Ezt ezerképpen lehet kérdezni és talán érdemes is! DE! Ne egy 4-5 országgal és ezer kilométerekkel távolabb lévő államhatáron legyen már fontos ez a próbatétel! Menekülő egy darab nem volt a szerb-magyar és a horvát-magyar határon! Migránsok azok voltak ezerszám, de nem menekülők! Ennek a szajkózásával lőtte magát lábon a pápa, ezt neki sem és a civileknek sem hitte el a társadalom nagyobbik része! Függetlenül kereszténységtől vagy ateizmustól! A 'PR' az csak 'PR'! De a tények más kérdés!

"Politikailag is értelmezhető ellenségképet kreáltak, hogy a tömeg gyűlölje és halálát akarja."

Nagyon téved ezzel az erőltetett párhuzammal a lelkész, mivel a migránsok esetében nem volt szükség az ellenségkép kreálására! Önnön képüket rombolták és saját maguk generáltak ellenségképet azzal, ahogy Európában és a határokon viselkedtek, ahogy kommunikáltak, majd gyilkoltak megannyi helyen! A képek, a szavaik és a viselkedésük magukért beszélt! Ehhez még csak marketingre sem lett volna szükség (pedig tény, hogy volt és nem is gyenge)!

"...akkor kihasználhatóvá válik olyan döntésekhez, amik hátterét nem látja, olyanok ellen, akiket nem is ismer."

Üres fecsegés! Ha az ember életét feldúlja egy seregnyi migráns, valahol valakik eldöntik, hogy el KELL őket fogadni, velük KELL élni és nincs választás, viselni kell ennek minden következményét, akkor ott nem számít a döntések háttere és az sem, mennyire ismerjük (vagy nem ismerjük) a migránst, ez ellenérzést és ellenreakciót szül. Ezt minden politikusnak látnia, tudnia kell!

"társadalmi intelligencia, társadalmi erkölcs, társadalmi lelkiismeret."

Felismerni a veszélyt és küzdeni ellene intelligencia kérdése. Megvédeni az életformát, a javainkat, családunkat és a belső rendet erkölcsi kérdés (is). A lelkiismeret azután kell szóljon, ha tudjuk: úgy segítünk, hogy közben nem okozunk kárt! Igen, saját magunknak SEM!

"Végtelenül könnyű és kényelmes lenne, ha a menekültek nem lennének itt."

Ostobaság! Nem volt kényelmes és könnyű sem. Határzár, őrzés, törvények és határozott fellépés kérdése volt. Semmiképp sem könnyű!

"De itt vannak – közölte a lelkipásztor..."

Tévedett! Szerencsére nincsenek itt! A kerítés túloldalán vannak. Nem magyar illetékesség!

"A politikai vezetés talán csak jóhiszeműen segíteni akar a társadalomnak, hogy ne foglalkozzon azzal, ami kényelmetlen, kellemetlen lehet a számára."

És ebben most nem is téved. Mert az óriási segítség, hogy nem kell azzal megküzdeni, amivel akár a skandinávoknak, németeknek, franciáknak kell! Ez létfontosságú ennek a társadalomnak, amely egyébként is terhelt!

"Csak ennek az az ára, hogy a társadalom egyre kevésbé akar felelősséget vállalni azért is, ami az ő kötelessége lenne."

A migránsokkal szemben semmilyen felelősségünk nincsen, kötelességünk még annyi sem! A menekültekkel szemben volna, de ezek nem azok!

"Az ilyen társadalom egyre indulatosabb, előítéletesebb és agresszívebb lesz – figyelmeztetett Liszkai Tamás."

Ez már csak okozat. Az okot megtalálni és orvosolni, az az igazi feladat! De ehhez nincs szükség migránsokra! Tévedésben van a lelkész!
Kamp.

von Putri 2017.04.18. 14:13:41

@Bodó Róbert:
Létezik megoldás, és nem a semmiből kell kitalálni

Keresztényi hitre kell téríteni a menekültkibocsátó országok lakosait, és ha megtartják Krisztus tanítását, akkor nem lesz okuk a menekülésre. Ilyen esetek előfordulhatnak ugyan, de majd Ferenc pápa és Liszkai Tamás eligazítja őket, hogyan kell kezelni a helyi problémáikat. Hiszen akkor majd ők, illetve más egyházi személyek lesznek a hivatottak erre

Egy javaslat erre: páros lábbal kirúgni az alattomos bajkeverőket, mindenek előtt Soros politikacsináló szervezeteit. Hiszen mennyiben tud többet adni Soros jótevőként, mint Krisztus, leszámítva pár száz jól fizetett aktivistát? Lehetne kezdeni például Röszkén, ha már úgyis ottvan a tisztelenő atya

von Putri 2017.04.18. 14:27:29

Végigkövettem a plébános úr beszédét a mellékelt videón:

"Önök most a nagyszombatjukat áldozták fel hogy ne a családjukkal legyenek" - mondja a türkizzöld hajú hallgatójának, aki a jelekből ítélve egy kukkot se ért a mondókájából (egyfolytában tollászkodik). Valószínűleg a legtöbben ugyanúgy nem értenek semmit a Budapestről oda buszoztatott hallgatóságból, részint egyszerű nyelvi okból, részint mert SJW szokás szerint leginkább ellenséges viszonyban állnak a keresztényi hittel

röf 2017.04.18. 14:27:40

Röszkei plébános, makói plébános, mindegy, csak teszik a dolgukat.
Nekik Jorge Mario Bergoglio (Buenos Aires) a főnökük, és ha a főnök azt mondja hogy szeretni kell a migránsokat, akkor szeretni kell.

aeidennis 2017.04.18. 14:27:47

Egyre jobban félek, hogy Soros után Ferenc pápa és a katolikusok lesznek a következő célpont.

von Putri 2017.04.18. 14:47:06

@Kampfer:
Elég fura hogy épp a helyi plébános - aki testközelből láthatta a 2015-ös röszkei zavargásokat - von párhuzamot a szelíd Krisztus és a minden keze ügyébe akadó eszközzel törve zúzó migráns horda között. Jézus egyedül állt szemben a vádlóival, ezek viszont az erejüket tudatosan felhasználó tömegben tudtak bátrak lenni

von Putri 2017.04.18. 14:58:33

@röf:
Csakhogy mi a világ ezen fertályán még túlságosan jól emlékszünk a békepapi mozgalomra, ami egy nehezen lemosható szégyenfoltja az egyház történetének. Most csak annyi a különbség, hogy globális méretekben folyik a játszma

chrisred 2017.04.18. 15:54:47

Egy keresztény pap, aki keresztényként gondolkodik Magyarországon, az álkeresztények földjén. Meg is kapja a magáét.

Skankhunt42 2017.04.18. 15:54:52

tulajdonképpen miről szólt ez a beszéd?

élhetetlen 2017.04.18. 15:55:06

@von Putri: Bocs, a nézeteid nem érdekelnek, de ez a megjegyzés egy kicsit durva: „Ez a rosszarcú pap (elnézést, de tényleg az)”. Most kedvem lenne megátkozni, hogy álmodj minden éjszaka Semlyén Zsolttal, mert olyan szép ember, vagy Lázár Jánossal, a tenyérbe mászó ravasz mosolyával. Megérdemelnéd.

Kampfer 2017.04.18. 17:51:26

@von Putri: Üdv! Jó meglátás! Érdemes végiggondolni, hogy az adott társadalmi környezetre Jézus milyen módon gyakorolt hatást az adott időszakban és milyen módon reagált rá a társadalom (és az akkori politikai-katonai hatalom), illetve a migrik milyen módon gyakoroltak/gyakorolnak hatást az európai társadalmakra és erre hogyan reagált/reagál az európai politikai-katonai hatalom (EU)! Ha ezt össze tudja valahogy rakni ez a pap, akkor tényleg egy művész!

@chrisred: Esetleges értelmes/érdemi gondolat is van, vagy csak a szokásos kétmondatos 'egybites' reakcióra futja???
Kamp.

Jakab.gipsz 2017.04.18. 17:52:07

@funfun: Argumentum ad hominem, amikor Jakabnak nincs igaza, mert nem helyesen írta le, az érveit, gyakori eset ez, amikor a tények önmagukért beszélnek érdemi válasz helyett. Tipikus liberális mellé beszélés.

Itt a tény a "Forradalmi beszédet mondott Röszkén a helyi plébános" Liszkai Tamás. Mitől forradalmi ez a beszéd, noha csak öt perces, de több mint huszonnégyszer említi a társadalmi szerepvállalás, és a társadalom iránt érzett felelősség-vállalásunkra utaló kifejezést, ami önmagában csak azért furcsa.
Mert egy szekularizált azaz ateista társadalom tetteinek a következményét, "a demokrácia exportnak nevezett, rabló-hadjárat következményeinek" az erkölcsi terhét hárítja a keresztény hívőkre a plébános úr. Ferenc pápával egyetértésben, hatást gyakorol akkor is, (mert a pápa, akkor is politizál, ha nem politizál), ezért nem érti azt negativitást amit a jövőkre vonatkozóan fejt ki.
Itt a szónoki retorika is figyelemre méltó, a szavak értelmének átnevezése, nem azt mondja el a szónok ami a tény, hanem azt aminek azoknak látszaniuk kellene. Azaz egy politikai állásfoglalásra kényszeríti a hívő embereket, egy a "lényegét tekintve ateista bűncselekmény" , helyeslésére és következményeinek az elviselésére.
A kiállás a transzparens nyitott társadalom, erkölcstelen cselekedeteinek a védelmében, történt meg, sajnálatos módon, ahol a keresztény ember mint tárgy szerepel, nem pedig lélekkel rendelkező individum.

Azzal vádolsz, Jakab félművelt ember okoskodása, érthetetlen a számodra, nyilván mert még nem hallottál Spinozáról és sok minden másról sem, ezért érthető a számomra, az üres semmit sem mondó fellengzős mormolásod.
Bezzeg a nyolc osztályos brüsszeli géniusz M. Schulz modern demokráciáról szóló okoskodása, 100% -os tetszést is arathatott, a te kis köreidben, ez érthetetlen a számomra, miért nem veszitek észre azt amikor a bunkók átveszik a hatalmat.

von Putri 2017.04.18. 17:52:24

@chrisred:
Sokféleképp lehet kereszténynek lenni, már csak azért is, mert nincs türelmesebb a jóságos Istennél. Majd ő megítél mindenkit a saját hibái és erényei szerint

Én csak annyit mondhatok, hogy a helyében jól megszívatnám azokat, akik ráeresztették ezt a migráns-mizériát a jólétébe beletunyult, védekezésre képtelen Európára. Egyházi személyek büntetési tétele arányosan magasabb, hasonlóan a BTK-hoz (... amennyiben a gondozására bízott személlyel szemben követi el ... stb.)

Az tudatos, hogy a nicked vörös keresztényt jelent?

von Putri 2017.04.18. 17:52:41

@élhetetlen:
Neked is, mint mindenki másnak joga van tetszést vagy nemtetszést nyilvánítani, bizonyos illemszabályok betartásával

Nekem már L. T. fizimiskája sem szimpatikus, és túl sokszor tapasztaltam, hogy a rossz arc azért van, hogy már előre figyelmeztessen (bár igyekszem küzdeni a saját előítéleteim ellen, mert vannak kivételek)

Nagyobb baj, hogy a beszédét rosszkor és rossz helyen mondta el olyanoknak, akiknek a célja már eleve a viszálykeltés. Ha más alkalomból mondja ezt megfelelő fórumon, akkor talán még jó érzéssel is hallgattam volna. Sajnos azt kell mondjam így könnyen hordozható zászló lett azoknak a kezében, akik nem a feltámadási körmeneten fognak vele masírozni

Jakab.gipsz 2017.04.18. 20:42:29

@von Putri:
Liszkai Tamás plébános úr, túlságosan fiatal és jóhiszemű és hát a kiképzése is hagy némi kívánni valót maga után, ( teológia tudománya is fejlődik a modern fizikával és a filozófiával egyetemben), itt is érzek lemaradást a felkészületlen, a harmadik évezred jelentette kihívásokra.
Tehát igen súlyos hibát vétett, ámde ez minden ifjú forradalmárral meg esik, majd benő a feje lágya.
Ne mi törjünk pálcát felette, vannak neki főnökei is, remélhetően köröl tekintően teszik őt helyre.

Friedrichbulgakov 2017.04.18. 20:42:49

@von Putri: Kérem, mesélje el, hogy miért tartja rosszarcúnak ezt az ember!Mindenki azt hordja amivel született. Igaz Goethe azt mondja,
hogy "harminc fölött az arcon kifejezõdik a karakter. Az ember jelleme megjelenik az arcán, ezt a portréfestészet megannyi alkotása igazolja". Szóval mesélje el kérem, hogy mit lát!

Duplaxiii 2017.04.18. 21:42:23

Remek! Köszönöm és sok-sok jót kívánok a plébánus úrnak!
Valójában ez lenne a feladata az egyházának (ha már ennyi miliárdot fizetünk nekik) és ezt kellene a kdnp-nek is képviselnie.
Érdekes lenne, ha a rom.kat. egyhá állna át a jó oldalra...
Akkor mit lépne a csúti?

Duplaxiii 2017.04.18. 21:42:43

Na megint feleslegesen gépeltem, ez is egy cenzúrázott blog...

von Putri 2017.04.18. 22:09:41

@Friedrichbulgakov:
Nem célom senkit gyalázni, úgyhogy ezt inkább hagyjuk. Aki akarja hasonlítsa össze bármelyik hagyományos Jézus ábrázolással esztétikai szempontból, hát egy se ilyen, és nem véletlenül

A hozzászólásom lényege tartalmi volt. Sajnos azt vagyok kénytelen tapasztalni, hogy az egyház (annak egyes képviselői) mindenkire kötelező merev dogmaként kezeli a hit olyan interpretációját, ami csak egy nagyobb rendszer részeként volna átültethető a politikai gyakorlatba

Így abba a helyzetbe kényszeríti a hívőt, ami a Fides et Ratio óta végleg túlhaladottnak tűnt: a tudás és a dogma kibékíthetetlenül szembefordul egymással. És ezt még ráadásul a morális imperativus erejével kalapálják be a fejünkbe. Tényleg itt tartanánk?

von Putri 2017.04.18. 22:43:07

@Kampfer:
A tudás legfőbb forrása a logikusan összerakott tapasztalat

Különösen nagy balgaság ezt elvetni, ha ajándékba kapjuk másoktól, akik saját kárukon tanultak. Ezt még egészítsük ki azzal, hogy a mostani népvándolás jelllegű migráció még sokkal rosszabbul indul, mint a korábbi afrikai és egyéb egzotikus migációs hullámok. Nyelvtudás és egyéb szükséges ismeretek nélkül hordában érkező ellenőrizhetetlen migránsok - ez egy rémálom, nincs mit szépítgetni rajta

von Putri 2017.04.18. 22:43:22

Szerencsére Ferenc pápa korrigálta azt a képet, amit próbáltak szertesugározni a migráció boostolásáról. A migráns esetében előtérbe kerül az integrálhatóság képessége, és nem csak a (képzelt) rászorultságot kell nézni. Akiről látható hogy nem fog beilleszkedni, azt máshol és más módon lehet segítani, de nem itt

morph on deer 2017.04.19. 09:57:51

Azért eléggé jellemző, hogy egy, a lelkiismeretre, erkölcsre, emberi együttérzéste és szolidaritásta emlékeztető, és a katolikus/keresztényi életszemlélet, életvitel gyakorlására felhívó beszédet a kormányhű többség azonnal aktuálpolitikai szempontok alapján kezd támadni!

Csak nem a lelkiismeret próbált felébredni egy pillanatra, "tisztelt hölgyeim és uraim, kedves barátaim"..?

Még az is megeshet, hogy sikerülni is fog ez a próbálkozás legalább pár olyan személynél, aki még egyáltalán emlékszik a 'lelkiismeret' szó jelentésére...

Hát kínos élménye lesz az sokaknak, semmi kétség! Abból is látszik, ahogy a plébános úr beszédére sikerült reagálni.

Szokatlan ugye, manapság egy igazi 'embert' hallani, látni, akinek van gerince a felegyenesedéshez, és van bátorsága embernek maradni!
Hiszen fideszessé válni sokkal könnyebb volna, meg még jövedelmezőbb is...

Van még némi remény , hogy emberként is lehet!

chrisred 2017.04.19. 17:57:24

@von Putri: Nem igen. Sokféleképpen lehet istenhívőnek lenni, kereszténynek viszont nem. A jelek szerint neked inkább valamilyen ószövetségi bosszúálló, erőszakos isteneszmény jönne be.

von Putri 2017.04.19. 21:46:39

@chrisred:
Nem az első vagy itt, aki úgy tesz mintha ő lenne az a bizonyos szikla amire Jézus alapítani akarta az egyházát valahol a röszkei út mentén. Nézz inkább magadba, ne ítélj hogy ne ítéltess

Jakab.gipsz 2017.04.19. 23:00:16

@morph on deer:

Óriásit tévedsz ha számodra, Magyarország felosztása csak vagy-vagy alapon törtéhet. Vagy a Fidesz, vagy a libbancsok (jelentsen ez kifejezés bármit is) mert bármit is jelenthet, pontos ön-definíció hiányában.

A plébános úr, bátorsága és gerince azonos a te szádból elhangzó dicséret szerint azzal ahogyan a "cigány a vaklovát dicséri", á nem vak az csak bátor.
Sajnos a plébános úr, nincs egyedül ami a bátorságot és a gerincességet illeti ahogyan ágyútölteléknek használjátok a megtévesztett jó embereket.