Válaszokat keresünk,
párbeszédre hívunk
nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Csak nézői lennénk a feltámadásnak?
2017. április 16. írta: SZEMlélek

Csak nézői lennénk a feltámadásnak?

Pénteken végrehajtották az ítéletet, s az ünnep miatt gyorsan elintézték a temetést is. Aztán vasárnap hajnalban történt valami megmagyarázhatatlan, s akik korábban csak nézők voltak, hirtelen szereplőkké léptek elő.

Feltámadt, láttuk az urat – ilyesmiket állítottak. Az evangéliumok húsvéti elbeszélései a feltámadott Jézusra koncentrálnak, s vele szembe állítva mutatják be a férfi és hangsúlyozottan női tanítványok reakcióit: a megdöbbenést, a csodálkozást, a hitetlenkedést és a lelkesedést. Teológiai és irodalmi eszközökkel fogalmazták meg a felfoghatatlant. Valaki visszatért a halálból, újra jelen van, találkozhatunk vele. Nem látomás csupán, a sebek igazolják. Mégis mindez egészen más, mert mégsem úgy van itt, mint egykor, amikor még lakomázott a bűnösökkel, amikor nem volt hol lehajtania a fejét. A feltámadást nem lehet megérteni, de lehet benne hinni. A kereszténység a Jézus feltámadásába vetett hitre épül. Ez a történelem legsikeresebb vallása, hiszen a legtöbb kultúrában van jelen, s a legtöbb követővel rendelkezik. Érthetetlen siker, amely érthetetlen eseményre épül.

tamas.jpg

Korunk a hitetlen Tamással jobban jellemezhető, mint a lelkes Mária Magdolnával, vagy a sziklahitűvé ért Péterrel. Tamás jelzője helyesebben kétkedő, hitetlenkedő. Nem ateista, hanem szkeptikus. Feltételeket szab, amelyek teljesülése esetén meggyőződik. Caravaggio ismert festménye a pontos, gondos megfigyelőt, a tapasztalati adatok alapján tájékozódót ábrázolja, egyszerre naturális közvetlenséggel és emelkedett ihletettséggel.

A XIX-XX. század a természettudományos igazságfelfogásban élt. Igaz az, ami tényekkel bizonyítható. Ez az alapállás helyezkedett szembe a mítoszokra épített világfelfogással, a vallással, így a Bibliával is. Ismertek a vég nélküli ádáz viták, melyek a teremtéstörténet és a darvini fejlődéselmélet képviselői között zajlottak. E nagy kultúrharc eredménye nem valamely fél győzelmével végződött, hanem a vallás és a tudomány szétválasztásával. A vallási igazságok nem természettudományi jellegűek, a természettudományiak pedig nem vallási jellegűek. Nem egyféle igazság van, hanem többféle. Vallási és nem-vallási egyaránt, egymás mellett. Léteznek persze még kisebb zárványok, amelyek az egykori vitát ma is folytatják. Némelyek természettudományos alternatívaként teremtéstörténetet akarnak tanítani a biológia órákon, középszerű ateisták istenbizonyítékokat követelnek, miközben ósdi mantrákat mormolnak az egyház mindenféle bűneiről.

A legtöbben talán mégis azok vannak, akik csak úgy oldalt állnak, a nézők, akik nem is tudják, egyáltalán lehet-e a tudni valami biztosat. Nem ateisták, hanem – Tomás Halík cseh gondolkodó kifejezésével élve – apateisták. Tamás, a kétkedő tett egy lépést a meggyőződéséért. Az apateisták és agnosztikusok elszántan őrzik nézői pozíciójukat. Mégsem Tamás, aki a mai embert leginkább jelképezi, hanem az ácsorgó tömeg.

A tömeget nem a tények érdeklik, hanem a lendület. Vezéreket emelnek a magasba, akik szólamaikkal folytonos pezsgésben tartják a sokaságot. Barabbást és feszítsd meget kiáltanak – tudatlanul és felelőtlenül. Utcákon és tereken ácsorognak vagy menetelnek, jelszavakat skandálnak, de amikor az igazi események történnek, csak állnak és néznek. A tömegélményre alapított meggyőződés csak látszat, s amint oszlik a tömeg, foszlik a hit. Virágvasárnap még pálmaágakat lenget, pénteket öklöt ráz, de délutánra, amikor a halál beáll, már nincs jelen. Más az újság, más az érdekes. S amikor a felelősöket keresnénk, a tömeg hátralép, hiszen csak néző, nem szereplő.

A ruandai és a boszniai genocid rettenetét feldolgozó bizottságok nemcsak az áldozatokkal és a tettesekkel foglalkoznak, hanem igyekeznek megszólaltatni a nézőket is, felbontani a blokkban lelkesíthető tömeget érző és értő személyekre. S ha már az események során nézők voltak, egykedvű apateistaként csupán szemlélői az eseményeknek, legalább most, amikor már megtörtént a tragédia, most vonódjanak bele és kérdezzenek rá önmagukra.

mta_k.jpgA Húsvét csúcsa a feltámadás, a halálon aratott győzelem ragyogása. De ne tévesszük szem elől: a néző sohasem csupán néző. A kívül álló valójában belül áll, mert a kis és nagy történelem egyaránt mindannyiunk ügye.

Máté-Tóth András

(Caravaggio: Hitetlen Tamás, részlet, 1603)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

cseppkő 2017.05.18. 12:09:21

Minden akkor válhat élővé illetve aktívvá, ha energia van benne. A Földünk, csodálatos módon, élővé vált bolygó lett, azért mert Energia szabadult fel benne, S mivel a földünk anyaga alkalmas volt atomi szerkezete révénbiológiai anyag születésére, ígya Földben felszabadult energia amint a felszint érintette, a vegyületeket felbontva spontán életet alkotott- akkor még nem volt Istennek nevezhető egyetlen teremtő se, csupán tudatlan Energiák voltak. viszont az embnergiának az a tulajdonsága, hogy nem csupán felbontani, vagy újra tömöriteni képes, hanem tudatilag megjyegyezni is- memórizálni. Így a spontán energia aktus fokozatosan vált Teremtő tudatos alkotássá, játékosan, majd tudatosan állandóan tökéletesítve az alkotásukat. Eza képessége a Teremtőknek át lett adva az életnek is- tulajdonképpen Darwin fejlődés elmélete ezen a ponton igaz.--

Na de minden Energiának kettő pólusa van egy negativ töltése és egy pozitiv töltése. Ugyan így van a Földünk esetében is. az egyik a Fehér negatív töltés amely tulajdonképpen a Földünk ISTEn Szellemét testesíti meg. A másik a Fekete pozitív Energia ami viszont a Teremtő ERŐ testesíti meg- ennek köszönheti az élet a testének meglakotását, valamint a Földünk valódi gravitációs erejét is-- Viszont sajnos a kezdetektől ez testesiti meg a Földünk felbontó erejét is.-- Hasonlitva egyszerűbben-- a villanyégőből felszabadul a fehér energia, viszonta pozitiv tőltésű fekete energia benne marad, égetve azt hőt fejlesztve.---

Az élet csak ezért létezhet, mert a Teremtő aktus során amely e két Teremtő energiának egymással ellentétes írányú, egymást keresztező mozgása, először megteremtette a Tér-feszültséget= aföldi IDŐT amely nélkül az élet nem létezhet, majd felbontva az anyagot megalkották az életet. Viszont ennél a kézzel fogható test-alkotásnál mind a két Teremtő önmagából is adott-- Vagy is átszőtték az életet önnön energiájukkal a Fekete adta az idegrendszerben futkározó energia lelkünket a test-lelket, a másik pedig szintén átszőtte belül a testét az életnek majd körbe fonta a bőr felszinét is amit a testlélek a test-csatornákkal magához láncolt- hogy a szellemi lélek ne tudjon eltávozni csak abban az esetben ha a test- energetikailag elgyengül. A szellemi lélek által vagyunk képesek érzelmekre és gondolkodásra.-- az agy neuronjai csupán memóriaként és vezérlő központként szolgálnak a test számára. A szellemi lélek energia hálózatát 5000 éve ismeri a kínai.- annak a test-pontjait szúrkálják a tűkkel.-- De még egyszer se gondolkodott el egyetlen orvostudós se azon, hogy miért van a testben két különböző energia hálózat- a kínaival a szúrkálgatáson kivül nem foglalkozott.-- hozzátenném kiemelve;;; az indiai csakrák és aura nem igaz!!!! De az újra leszületés is csupán egy fantáziált vágya a keletieknek. Az élet egyszeri és megismételhetetlen itt a Földön mindenképp!!!! Minden magzat a szülőktől kapnak az aktusukkal őssejteket valamint lélek kezdeményeket a ivarsejtekben. Minden test-halál után eltávozott szellemi lélek akkora, mint a teste volt eredetileg és visszatér a Földünk Teremtő Szellem Istenhez, amellyel eggyé válik és halhatatlanná.-- de CSAK IS AKKOR ha a lélek tiszta maradt, emberi élete
folyamán!! Csak a tökéletest fogadják be a MAGból kiáramló fényrészecskék- a szennyezett lélek energiát visszavágják az izzó,, nagy erejű láva örvényekbe és ott megsemmisül!! A Természet szigóruan betartja a természettörvényeket-- vagy is Isten nem ítélkezik senki felett!! Minden ember önmaga ítéli pusztúlásra vagy halhatalanná saját lelkét!!

Miért lényeges ez?, mert a Földünk egyszer kiég kb számolva 10 ezer esztendő és az élet számára alkalmatlanná válik. Ha pedig teljesen kiég, akkor az életet figyelembe véve, hasonló fog lezajlani a Földünk esetében is-- az ISTEN Szellemi Energiája kilép a Földünkből és egy élhető másik bolygón az univerzumban, újra teremti magát az élet, a Teremtő Isten vezetésével!!-- ez persze részemről is csak elképzelés és remény mind abból amit életem során a Földünkről megismertem és amivel szembesültem.- szóval A természettörvénye az következetes és szigorúan betart mindent, és ez a törvény tette naggyá a Teremtő Szellemi Istenünket is. ---egyébként fantasztikus és csodálatos LÉTEZÉSE a Földünknek!!!!