Így működik a menekültek befogadása, integrálása
SZEMlélek 2017. április 05.

Így működik a menekültek befogadása, integrálása

A Vatikán eddig 70 családot, összesen 145 menekülő személyt fogadott be. Közülük az első három hazájából elüldözött család most hagyta el a vatikáni lakásokat, miután sikerült talpra állniuk.

menekult_papa.jpg

Ferenc pápának megannyi bátor kommenthuszár osztja lelkesen a feladatokat a világhálón, például azt, hogy ne csak beszéljen a befogadásról, hanem mutasson példát. Felesleges az ilyen erőlködés, ugyanis kezdettől élen járt az irgalmasság apostola a menekülők sorsának személyes megismerésében és életük tényleges felkarolásában. A Szentszék illetékes hivatala április 3-án nyilatkozatot tett közzé, ezt idézzük az alábbiakban.

Az utóbbi hónapokban elszállásolt szíriai menekült családok közül az első három elhagyta a Vatikán három lakását, miután segítséget kaptak ahhoz, hogy függetlenek legyenek. A három családból kettő keresztény, a harmadik pedig muzulmán felekezetű, számuk összesen tizenhárom. A két elszállásolt szíriai család néhány tagját a hazájában elrabolták a keresztény hitük miatt. Márciusban érkeztek Szíriába. Az egyik hatfős család tagjai: az édesanya a két serdülő gyermekével, egy nagymama és egy nagynéni, valamint egy velük élő ismerős szír asszony. A mások család egy fiatal házaspárból áll, ahol a várandós feleség két hete, immár a vatikáni lakásban szülte meg Stella nevű kislányát. Az anyát még otthon több hónapra elrabolta az ISIS terrorszervezet.

A harmadik család muzulmán, 2016 februárjában érkeztek Olaszországba, két szülő és két gyermek, közül az egyik beteg. A gyerekek iskolába járnak, az anya „kultúrák közti közvetítő” diplomát szerzett és most tölti a munkahelyi betanulás idejét.

A Vatikán három lakását bocsátotta a menekültek befogadására, immár több, mint egy esztendeje. Ezek a családok a humanitárius folyosók segítségével érkeztek Olaszországba a Szent Egyed közösség, az olaszországi evangélikus egyház és az olasz valdi közösség összefogásával. Mindez konkrét válasz arra a felhívásra, melyet Ferenc pápa 2015. szeptember 6-án vasárnap az Úrangyala imádság során tett, azt kérve, hogy minden plébánia, szerzetes közösség, monostor és kegyhely fogadjon be egy-egy menekült családot. A humanitárius folyosók közvetítésével máig a Vatikán 70 családot fogadott be, összesen 145 személyt.

(Forrás: Vatikáni Rádió)

süti beállítások módosítása