Válaszokat keresünk,
párbeszédre hívunk
nyitott szemmel, nyitott lélekkel

Katolikus vezető állt ki a CEU és a Soros-ösztöndíjak mellett
2017. március 31. írta: SZEMlélek

Katolikus vezető állt ki a CEU és a Soros-ösztöndíjak mellett

Szürreális történetnek nevezi Heidl György, a Pécsi Egyházmegye kulturális, tudományos és kommunikációs igazgatója a Közép-európai Egyetem kiutálását Magyarországról.

heidl.jpg

A Pécsi Tudományegyetem Esztétika és Kulturális Tanulmányok Tanszékének vezetője úgy látta jónak, hogy közösségi oldalán hozzászóljon a CEU körül kialakult, érzékelhetően kormányzati oldalról gerjesztett vitához.

Heidl György az egyik legmagasabb posztot betöltő civil személy a hazai katolikus egyházi életben. A vele korábban készített interjúnk, amelyben saját feladatáról is vall, itt olvasható. Az alábbiakban egészében közöljük március 29-én publikált bejegyzését.

A CEU-n szereztem MA diplomát Medieval Studies szakon, azt követően PhD-t ugyanott. Ez a négy év (1997-2000) tele volt ajándékokkal. Soha, egyetlen hazai tudományos intézménytől nem kaptam annyit, mint a CEU-tól. Szent Ágoston életművét, a keresztény teológiai és filozófia hagyományt kutattam, és igen, Soros-ösztöndíj segített abban, hogy akkor már (még) három gyermekkel albérletet találjak Budapesten, nemzetközi konferenciákra jussak ki, és három hónapot tölthessek az Istituto Patristico Augustinianum-ban, a pápai Lateráni Egyetem azon intézményében, amely máig a patrisztikai (ókeresztény teológusok életműve) kutatások élvonalába tartozik, és katolikus teológusokat képez. Ha nincs a CEU, soha nem találkozom az ókori kereszténység legjelesebb angol, amerikai, olasz és francia kutatóival, soha nem tanulok meg angolul tudományos szövegeket írni, nem jelenhetett volna meg egész pályámat meghatározó könyvem a PhD disszertációm alapján egy rangos amerikai kiadónál, és most nem léteznének azok a nemzetközi kapcsolataim, amelyekre büszke vagyok. A CEU-n soha nem tapasztaltam ideológiai nyomást, holott mindenki számára világos volt, hogy egy olyan, elkötelezett, katolikus ember tanulmányait támogatják és tudományos pályáját segítik, aki a keresztény teológiai és filozófiai hagyományt azért kutatja elszántan, hogy annak értékeit minél szélesebb körben megismerjék - hasonlóan másokhoz, a CEU-n tanító barátaimhoz és számos egykori diáktársamhoz. Ne feledjük, hogy a CEU könyvtára megszégyeníti a többi magyarországi egyetem könyvtárait, kapcsolatrendszere, nemzetközi beágyazottsága példamutató. És még egy: a Sator Quartet talán eddigi legjobb koncertjét a CEU-n adtuk, a Medieval Studies tanszék megalapításának huszadik évfordulóján. Esztelen és felelőtlen dolog a CEU-t kiutálni Magyarországról. Szürreális történet.

Heidl György a nemzeti ünnep alkalmából idén március 14-én a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést vehette át.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Jakab.gipsz 2017.04.05. 08:30:24

A vasorrú bába is szerette a gyerekeket, ezért épített nekik mézes-kalácsból házat, avagy "FÉLEM a görögöket még ha "AJÁNDÉKOT" hoznak is.

Számomra úgy tűnik Heidl György tanár úrnak egy kori CEU tanítványnak nem igazán erős oldala a görög filológia, ezért mentséget keresek a számára, mert az egykori campus-a védelmére kel.

Mentséget keresek a tanár úr számára azért is, mert a tudomány-filozófia nem újságírás, hanem tudomány. Ezért egy tudományosnak gondolt nézőpont (paradigma) célját amit megtestesít a CEU szükséges megértenünk, és tisztáznunk ezt követően foglalhatunk állást egy konfliktusba.

Esetünkben elegendő, egy leredukált kérdés párt feltenni egy helyes álláspont kialakításához, ez pár így hangzik.

Mi a különbözőség az internacionalista kommunisták, ateizmusa, és Soros-CEU multikulturális globalizmus, ateizmusa között.

A megfelelő válsz egyértelmű : semmi.

Más szófordulattal elmondva, ha valami úgy totyog és hápog mint egy kacsa, az kacsa.

Tehát a keresztény értelmiség számára indokolt egyértelműen a kormány melletti kiállás. Semmi kétség.

Jakab.gipsz 2017.04.10. 07:08:32

@szemésfül: És? Ha egy keresztény egy ateista gitt egyletet védelmez, azzal mit kezdjek, nem dicsérem meg, sajnos a komcsikkal kapcsolatban elégé rossz tapasztalataink vannak. Az ateizmus lényege pedig a tagadás, tehát olyan nincs, hogy kicsit tagadok az egyik kutya a másik eb.